Au mai rămas puține zile până când se termină campania electorală pentru Parlamentul European, însă locuitorii din satul Zmeu, comuna Lungani, ne-au povestit că niciodată nu a trecut prin satul lor vreun candidat la europarlamentare și nici un europarlamentar în acești 12 ani de când România este membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Primarul interimar Virgil Corobuța ne confirmă că nici acum și nici în alți ani europarlamentarii români n-au avut interesul să vadă cum e la Lungani. Oamenii din Lungani însă așteaptă ca europarlamentarii să aibă grijă de comunitate și să nu facă doar promisiuni.
”Europarlamentarii trebuie să aibă grijă de comunitate, nu? Ar trebui dar ei nu au grijă. Degeaba ei vor să ajungă acolo la putere și să ia câte 20.000 de euro salariu și atât. În rest, nimic. Promisiunile astea îs nimic, promisiunile astea îs slabe”, ne povestește Dumitru Mititelu din satul Zmeu.
Locuitorii din comuna Lungani știu că europarlamentarii au salarii de ordinul miilor de euro, însă aceștia nu prea își merită salariile.
Natalitatea în comună însă este în continuare în creștere, iar primarul spune că acest lucru se datorează satelor Zmeu și Crucea, unde există o comunitate mai mare de romi, care la varsta de 25-30 de ani deja au câte 5-7 copii. Totuși, dintre toate satele cea mai complicată situație din comună este în satul Crucea, unde sunt peste o mie de locuitori.
Uniunea Europeană a schimbat în bine situația din comuna Lungani
Primarul spune că după aderarea la Uniunea Europeană lucrurile s-au schimbat în bine în comună. Acum s-au făcut drumurile de la intrare în sate. ”Noi, în satul Zmeu, dacă lucram pe undeva și venea să ne ia la muncă, și dacă ploua, atunci o remorcă era trasă de două tractoare. În satul Crucea la fel, s-a făcut drumul. Oricum treaba merge spre bine și nu putem compara condițiile de acum cu cele de acum douăzeci și ceva de ani”, își amintește Virgil Corobuța.
În 2016, comuna a fost vizitată de însuși Liviu Dragnea. Acesta le-a promis atunci canalizare, însă nici până azi proiectul nu a primit finanțare. Comuna are însă cel puțin conductă de apa, iar majoritatea cetățenilor s-au conectat la aceasta. De asemenea, primarul povestește că a depus două proiecte pentru a reuși să aducă și gazul metan în sate, un nou proiect pentru asfaltarea a altor 12 km de drum și un proiect de construire a unui sediu nou pentru primăria Lungani.
Deschiderea granițelor către statele membre, dar și posibilitatea de a migra la munca a schimbat atât situația financiară a familiilor din Lungani, cât și imaginea satelor din comună. Chiar dacă spune că oamenii pleacă din comuna Lungani, primarul menționează că aceștia pleacă la muncă sezonier în alte state europene, acolo unde se duc pentru o lună sau două la cules sparanghel, usturoi, ceapă, iar apoi se întorc în România ca să mai facă ceva pe-acasă.
Primarul interimar, care el însuși este de etnie romă, povestește că azi, la Lungani, sunt foarte puțini copii care au abandonat școala, fiind cazuri izolate, unde părinții sunt plecați, iar copii au rămas în grija fraților mai mari. ”Avem profesori din rândul romilor. Avem chiar la școală la Crucea. Sunt câțiva tineri învățători de etnie romă. Avem din rândul romilor elevi la Colegiul Pedagogic în Iași, care vor veni și ei la școli să predea”, povestește cu mândrie Virgil Corobuța despre schimbările din ultimii ani din comunitate.
Oamenii vor proiecte de la europarlamentari
De la viitorii europarlamentari oamenii vor să vadă proiecte și să-i ajute să creeze mai multe locuri de muncă în comună ca să nu le plece copii de-acasă. Primarul Virgil Corobuța, însă, are alte așteptări. Acesta vrea ca europarlamentarii să nu uite să apere interesele țării la Bruxelles și să nu se mai certe între ei.
”Așteptări noi avem nu numai de la ei, noi avem așteptări de la toți cei care guvernează țara asta. Chiar dacă sunt un om politic și fac parte dintr-un partid, dar europarlamentarii români au uitat când au plecat la Bruxelles că ei reprezintă România și trebuie să apere interesele țării, dar ei se duc acolo și se ceartă între ei. Dar așteptări avem de la toți guvernanții pentru că noi pe toți i-am votat că e el senator, deputat sau europarlamentar”, ne-a povestit primarul.
Primarul interimar nu crede că Lungani mai este cea mai săracă comună din UE
Virgil Corobuța încearcă să ne convingă că Lungani nu mai este acum cea mai săracă comună din Europa.
”Eu nu prea cred că ar fi cea mai săracă. În satul Crucea, într-adevăr, ei sunt necăjiți, dar majoritatea cresc animale, câte 200-300 de capete. Poate nu au case bune, dar ei stare materială au. Am cetățeni în satul Crucea care au câte 200-300 de ovine, porci, vaci, au terenuri, iar în ultimii ani au investit și au cumpărat multe terenuri. Cu plecările astea în afară oamenii s-au dus, au muncit, au venit în România și au investit. Nu știu acum dacă ați putea să vă imaginați cum arătau satul Zmeu și satul Crucea acum 25 de ani. Eu vă spun că am fost prin alte părți prin țară, am trecut prin alte comune, prin alte județe și chiar am văzut oameni și sate mult mai amărâte decât satele din comuna Lungani. În comună avem în jur de 14 mii de ovine și avem locuitori care primesc subvenții de la APIA pe cap de animal”, ne spune pe finalul discuției primarul interimar din Lungani.
Primarul mai adaugă că lumea din satul Crucea, acum 20-30 de ani nu mai văzuse alte orașe în România, doar poate Iașul. Puțini din ei dacă ajungeau să viziteze Suceava, Neamț sau Bacău. Acum au posibilitatea plecării în afară la muncă, unde au văzut curățenia și ordinea din alte state europene. Locuitorii reveniți au căpătat mai mult interes pentru comunitatea în care trăiesc și vin la primărie pentru a fi ajutați să depună dosarele pentru a-și trage apă acasă sau decid să mai vândă din animalele pe care le cresc pentru a se conecta la energia electrică.