În perioada 16 – 18 mai, la Iași are loc a XI-a ediție a EuroInvent – Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, cel mai mare eveniment de inventică din sud-estul Europei.
În cadrul evenimentului, care este găzduit de Palatul Culturii, vor expune invențiile cercetători și inventatori din peste 40 de țări, premierea celor mai bune invenții urmând a se desfășura sâmbătă, 18 mai, tot la Palatul Culturii. „În cele aproximativ 90 de standuri ale expoziției vor fi expuse peste 620 de invenții și proiecte de cercetare, grupate în mai multe categorii: mediu și controlul poluării, energie și dezvoltare durabilă, agricultură și industrie alimentară, medicină, sănătate, cosmetică, echipamente industriale și de laborator, inginerie mecanică, metalurgie, construcții și materiale de construcții, aviație, industria mașinilor și transport, industrie chimică și textile, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, tipărituri și publicitate, siguranță, protecția și salvarea persoanelor, sport, jocuri și timp liber și altele. Pentru al patrulea an consecutiv, cea mai bună invenție va primi un premiu în valoare de 10.000 de lei, oferit de partenerul educațional Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României”, a declarat șef lucrări dr. ing. Andrei Victor Sandu, președintele Forumului Inventatorilor Români (FIR) și coordonatorul evenimentelor care se desfășoară sub marca EuroInvent.
Vizitatorii vor putea vedea diverse dispozitive medicale, demonstrații ale metodelor terapeutice inovative din neurologie sau oncologie, ambalaje biodegradabile, metode de purificare a apei sau a aerului, noi soiuri de plante. Expoziția de invenții și inovații se va desfășura în paralel cu alte manifestări, cum ar fi Conferința Internațională de Cercetări Inovative ori Salonul de carte tehnico-științifică, artistică și literară. „Acest eveniment face din Municipiul Iași capitala inventicii la nivel național și chiar internațional. Iașul este un oraș multicultural, multietnic, și a reușit să fie o gazdă primitoare de fiecare dată. De aceea cred că este un loc potrivit pentru orice eveniment internațional și cu atât mai multe pentru cele legate de inventică, inovație, de inteligență în adevăratul sens al cuvântului. Avem o moștenire bogată și, automat, o sarcină greu de dus pentru că școala de inventică de la Iași a fost mereu cea mai productivă din România. Amintesc doar de echipa excepțională de inventatori români coordonată de renumitul profesor Vitalie Belousov.
Iașul și România trebuie să se alinieze la ultimele directive europene, mai ales la cele cinci căi strategice pe care Europa le-a adoptat în acest an. Una dintre acestea se referă la Europa inovativă. Nu cred că putem să ne dezvoltăm fără a pune în slujba dezvoltării acestui continent ceea ce este mai de preț: gândirea umană, altruismul și capacitatea de a trage toate energiile fiecărui stat pentru ca cercetarea și inovarea să fie elemente de strategie națională. Sper ca în bugetul anului 2020 cercetarea să devină un domeniu prioritar, iar sumele alocate să acopere măcar o parte din cerințele pe care creierele românești le au atunci când vor să atace acest domeniu. Efortul însă trebuie să fie unul comun: al autorităților centrale, al autorităților locale, dar al mediului academic în ansamblul său. Trebuie să slujim acestui interes, care poate fi singura șansă de dezvoltare pentru perioada următoare”, a afirmat primarul Mihai Chirica. În deschiderea evenimentului cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria cercetătorului Ștefan Manea, fondator al brandului Hofigal și unul dintre marile repere ale cercetării românești în domeniul plantelor medicinale și aromatice.
EuroInvent este organizată de FIR, Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă, prin Centrul de Informare Europe Direct Iași, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” Iași, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului și Universitatea Malaysia Perlis.