Trei oportunități de finanțare nerambursabilă pentru firmele românești în 2019

Anul acesta, firmele mici și mijlocii au la dispoziție trei programe diferite de finanțare nerambursabilă, prin care se urmărește întărirea capacității firmelor mici de a își promova produsele și serviciile și este menită să ducă la dezvoltarea și modernizarea activitatea comercianților și prestatorilor de servicii. Dar să vedem exact despre ce este vorba. Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
600

Primul dintre ele este prin POR (Programul Operațional Regional), prin care se acordă finanțări nerambursabile micro întreprinderilor. Pentru Regiunea Nord-Est sunt alocate 26,26 milioane de euro. Acest program se adresează micro întreprinderilor din mediul urban. Proiectele pot primi finanțări între 25.000 și 200.000 de euro, dar care să acopere maximum 80% din valoare. Proiectele pot fi depuse în perioada 08.07.20199 – 08.11.2019.

Condiții de eligibilitate: firma trebuie să fie înființată înainte de începutul lui 2018; să aibă măcar un salariat (cu normă întreagă, la data depunerii proiectului); să fi avut un profit din exploatare în anul trecut; să nu aibă mai mult de zece angajați și activele totale să nu depășească 2 milioane de euro.

Care anume sunt cheltuielile eligibile pentru acest tip de finanțare? Sumele oferite de stat se pot îndrepta către construcția de clădiri necesare pentru desfășurarea activității, către achiziția de echipamente/ utilaje, ca și către investiții în mobilier, echipamente, IT, softuri necesare, brevete, licențe, realizarea de magazine on-line pentru propriile produse și servicii. De asemenea, pot fi îndreptate către achiziționarea de tehnologie legată de energie regenerabilă (maximum 15% din valoarea proiectului).

 

Al doilea program care urmează să se lanseze în scurt timp, după ce va trece de etapa dezbaterii publice și va fi publicat în Monitorul Oficial, este programul de micro industrializare. Antreprenorii vor putea solicita finanțare pentru achiziția de spații de lucru, de desfacere, realizarea site-ului propriu, achiziționarea de calculatoare, de case de marcat cu jurnal electronic, de autoutilitare și chiar consultanța primită pentru accesarea acestei finanțări. Suma nerambursabilă maximală pe care o poate primi o firmă în această situație se ridică la un cuantum de 450.000 de lei, care să acopere cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Lista completă a cheltuielilor eligibile poate fi consultată online(aici).

 

Companiile vor putea cere bani nerambursabili dacă activează în domenii precum industria alimentară, fabricarea băuturilor nealcoolice, fabricarea îmbrăcămintei sau fabricarea mobilei, printre altele.Înscrierea în programul de micro industrializare se va face online pe pagina www.aippimm.ro. Perioada de înregistrare online se va comunica cu cel puțin cinci zile înainte de data începerii procesului propriu-zis de înscriere. La înscriere, fiecare proiect va primi un punctaj de la 1 la 100, în funcție de care se vor alege cele eligibile.

 

În fine, cea de-a treia ocazie pe care o au antreprenorii de a accesa fonduri nerambursabile se leagă de Programul de comerț și servicii. Și acesta se află în faza de dezbatere publică, urmând a fi apoi adoptat prin ordin de ministru și, ulterior, publicat în Monitorul Oficial. Tot atunci se va stabili, în concret, perioada în care vor putea fi depuse proiectele. Înscrierea firmelor în programul de comerț și servicii se va face online pe www.aippimm.ro, în intervalul ce urmează a fi stabilit.

În cazul de față, firmele interesate pot obține finanțări nerambursabile în valoare maximală de 250.000 de lei. Finanțarea va acoperi maximum 90% din totalul cheltuielilor. Prin acest program se urmărește, pe de o parte, întărirea capacității firmelor de a-și promova produsele și serviciile și, în al doilea rând,dezvoltarea și modernizarea activității comercianților și prestatorilor de servicii.

Cheltuielile eligibile aferente acestui program cuprind: achiziția de sisteme informatice, de aparate de marcat cu jurnal electronic, de mașini și instalații de lucru, de moto stivuitoare și autoutilitare. La acestea se adaugă fonduri pentru realizarea unui site de prezentare a firmei, ca și altele, pentru achiziționarea de spații sau de servicii. Aici găsiți lista completă a cheltuielilor eligibile.

După înscriere, fiecare proiect va primi un punctaj de la 1 la 100, iar selectarea celor care vor primi finanțare nerambursabilă se va face în ordinea punctajului primit.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments