Astfel, Consiliul de Mediere organizează vineri, 24 mai 2019, ora 11.00, Ședința Consiliului de Mediere şi Comisia Permanentă, în Municipiul Iaşi, la sediul Camerei Mediatorilor din România. Ședința de vineri va avea loc cu ușile închise, participanți fiind membrii aleși.
Ordinea de zi cuprinde, printre altele, aspecte referitoare la:
Stadiul Legii pentru modificarea şi completarea Legii Nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator;
Situaţia relocării sediului Consiliului de Mediere;
Discuţii cu privire la proiectul de acord de colaborare cu Asociația Centrul de Mediere și Arbitraj Propact, în vederea implementării proiectului finanţat prin fonduri POCA – cu titlul “Medierea-politică publică eficientă în dialogul civic”;
Prezentarea şi analizarea solicitărilor primite în vederea colaborării la întocmirea suportului formularistic și a procedurilor tehnice unitare cu privire la exercitarea profesiei de mediator – elemente ale Platformei Electronice;
Pentru încurajarea și susținerea demersurile inițiate de către Consiliul de Mediere, Asociația Camera Mediatorilor din România invită joi (23 mai 2019), începând cu ora 18.00, pe toți mediatorii din județul Iași, la o întâlnire premergătoare ședinței CM.
Scopul întâlnirii premergătoare este de a dezbate cu toți mediatorii temele propuse pe ordinea de zi a Ședinței de mediere, urmând ca raportul discuțiilor să fie luat în considerare în cadrul ședinței de vineri (24 mai).
Astfel, toate propunerile, constatările, sesizările, completările, făcute de către mediatori în cadrul acestei întâlniri, vor ajunge pe masa de discuții a Consiliului de Mediere.
Întâlnirea premergătoare Ședinței de mediere va avea loc la Hotelul Moldova din Iași, parter, sala Restaurantului, str. Anastasie Panu 31.
Mediatorii interesați de participare trebuie să confirme prezența la adresa de e-mail: [email protected] sau la numărul de telefon 0755.133.833.
****
Ca și noutate venită din partea Consiliului de Mediere, acesta declară public că susține modificarea Codului Muncii în sensul în care şi mediatorilor să le fie recunoscută calitatea de conciliator pentru stingerea conflictelor de muncă.
Așadar, având în vederea faptul că Legea 53/2003 privind Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare nu conţine prevederi privind soluţionarea amiabilă a conflictelor individuale de muncă, lăsând ca acestea să fie soluţionate de către instanţele de judecată, îndepărtând, astfel, relaţiile de muncă de la principiul consensualităţii şi al bunei credinţe, Consiliul de Mediere a depus toate diligenţele în vederea recunoşterii calităţii de conciliator şi mediatorilor specializaţi în legislaţia muncii, prevederi cuprinse în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, în forma Proiectului de Lege depus la Senat, în cuprinsul art 232 se introduce alin. (4), care are următorul cuprins:
“Conciliator poate fi un avocat, un expert în legislaţia muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislaţia muncii, care prin rolul său activ propune soluţii legale şi va stărui ca părţile să acţioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaţilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele colective de muncă. Toate costurile generate de conciliere sunt în sarcina angajatorului”.
Mediator