Împreună, să devenim mai buni, mai înțelepți, mai toleranți!
Vizita Sanctității Sale Papa Francisc la Iași trebuie să reprezinte un prilej de bucurie, dar și un moment de reflecție pentru toți creștinii. Un moment de bucurie frățească, fiindcă este o nouă dovadă că ortodocșii și catolicii din Iași și din România slujesc un adevăr nepieritor și cred în aceleași valori: toleranța, iertarea, cinstea, libertatea, iubirea, respectul faţă de viaţă.
În același timp, însă, vizita Suveranului Pontif trebuie să ne îndemne și la meditație. Într-o lume tot mai grăbită, care și-a pierdut multe dintre reperele morale, într-o lume materialistă, bazată pe consum și competiție acerbă, omul are din ce în ce mai multă nevoie de liniște și pace sufletească pentru a se regăsi pe sine însuși. Credința, mărturisirea lui Hristos ne pot aduce această tihnă, această netulburare, această regăsire. Eu sunt convins că secolul al XXI-lea va fi unul religios fiindcă altfel Europa va fi în pericol de a-și pierde identitatea și scopul de a exista. Uniunea Europeană trebuie să rămână tolerantă, dar și creștină în același timp, deoarece religia creștină ne-a învățat să fim oameni deplini, să fim deschiși la spirit și blânzi la inimă. Religia creștină ne-a învățat să fim europeni!
De aceea, crearea de punți trainice între credincioșii ortodocși și catolici trebuie să reprezinte în continuare o prioritate pentru cele două Biserici surori și exact în acest sens interpretez eu mesajul vizitei Papei Francisc în România. „Să mergem împreună!” înseamnă să ne întoarcem cu sufletele curate spre religia creștină, spre a deveni mai buni, mai înțelepți, mai toleranți. Sunt mândru și fericit că Iașul dovedește încă o dată că este o veritabilă capitală a spiritualității și că ieșenii sunt gazde atât de primitoare!