Socată – rețeta bunicii

Din generație în generație bunicii noștri ne-au transmis cea mai bună rețetă de socată. Mulți încearcă să păstreze rețeta ca pe vremuri. În primul rând trebuie să știți care sunt beneficiile socului. Când sunt bune florile pentru socată, cum se face socata și ce este socul vă explicăm imediat.

0
330

Ce este socul?

Socul este considerată cea mai veche plantă cultivată de omenire, aceasta fiind de peste patru milenii în lume. Denumirea botanică a socului este samabucus nigra și este vorba despre un arbust de dimensiuni medii cu o tulpină răsfirată de până la cinci metri și stă înflorită din luna mai până în iunie-iulie, maximum trei luni. În plus fructele plantei sunt bace negre, lucioase de aproximativ opt mm în diametru și au un suc violet-purpuriu cu un gust dulceag-acrișor, iar din ele se pot face dulcețuri.

Rețeta bunicii

Pentru o socată ca pe vremea bunicii, răcoroasă și gustoasă avem nevoie doar de florile de soc. Acestea trebuie să fie culese la începutul înfloririi, atunci când aproximativ 80% din ele sunt înflorite. Florile de soc nu trebuie culese prea târziu pentru că devin amare, iar socata nu va mai avea un gust răcoritor şi savuros.

Ca să obținem socată ca pe vremuri avem nevoie de aproxmativ 14 flori de soc mari cât palma, patru lămâi, zece litri de apă, un kilogram de zahăr, zece boabe de orez sau cinci grame de drojdie proaspătă.

Mod de preparare

Într-un borcan curat de zece litri se pun florile de soc, trebuie să aveți grijă ca borcanul să nu aibă urme de grăsime. Se adaugă apa, lămâile tăiate felii și stoarse de suc în apă. Pentru ca gustul să nu fie amar, trebuie să puneți doar pulpa de la lămâie și câteva fâșii de coajă galbenă. Trebuie să știți că partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. După care borcanul se acoperă și se lasă o zi. După 24 de ore se pune zahărul și boabele de orez sau drojdie proaspătă și se lasă la fermentat încă trei sau patru zile. Trebuie să fiți atenți și să nu închideți complet borcanul și asta pentru că socata trebuie să respire. Borcanul trebuie supravegheat, iar compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Atunci cnd observați că apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurați sucul printr-o sită deasă sau pânză de tifon. După ce socata este gata, se pune în sticle cu dop, emertic și se pune într-un loc întunecos și rece. Trebuie să aveți grijă să nu agitați recipientul înainte de deschidere și asta pentru că socata se acidulează în sticle. Atunci când serviți socata aceasta trebuie să fie rece și puteți adauga și câteva frunze de mentă.

 

Fără zahăr

Pentru cei care nu agrează zahărul, să știți că socata poate fi făcută și fără acest ingredient. Pentru socată fără zahăr vă trebuie aproximativ 12 flori de soc înflorite, 125 de grame de stafide, trei lămâi feliate, cu tot cu coajă. După care într-un borcan de trei litri se adaugă toate ingredientele și se acoperă cu apă plată, filtrată. Iar borcanul se lasă în lumina soarelui și de două ori pe zi trebuie amestecată cu o lingură de lemn, de preferat dimineața și seara. După 48 de ore socata se gustă pentru a vedea cât de acidulată este. Atunci când considerați că este suficient de acidulată aceasta se strecoară și se pune în sticle și se păstrează la frigider.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments