Poate că mulţi au impresia că accesul la medicina dentară este facilă la oraş, dar cifrele arată că starea de sănătate orală a celor care locuiesc la ţară nu este cu mult diferită faţă de cei din mediul urban. Din numărul total de cazuri analizate, peste 50% din pacienţii din mediul urban au probleme cu cariile sau lipsa unor dinţi, iar în mediul rural aproximativ 60%.
Între 20% și 90% dintre copiii de 6 ani au carii dentare, iar la vârsta de 12 ani, o medie de 0,5–3,5 dinți permanenți sunt afectați de carii dentare. La vârsta de 35–44 ani, în medie 10–20 dinți au carii dentare. Caria dentară este cauza majoră a pierderii complete a dinților naturali – care afectează 30% dintre europenii cu vârste între 65–74 ani, se arată într-un studiu.
O altă problemă cu care se mai confruntă populaţia este edentaţia, în traducere, lipsa totală sau parţială a dinţilor. Screening-ul a arătat că procentele din mediul urban sunt din nou peste cele din rural şi nu din cauza numărului mai mare de subiecţi analizaţi ci din cauza faptului că 5% din cetăţenii din oraş se confruntă cu edentaţie totală, pe când la ţară doar 0,4%.
Medicii stomatologi recomandă folosirea periuţei de dinţi sau măcar a aţei dentare după fiecare masă pentru ca resturile alimentare să fie îndepărtate însă acest obicei lasă de dorit. În urma chestionarelor efectuate, medicii stomatologi au constatat că aproximativ 60% din populaţie se spală de maxim două ori pe zi. Pe locul doi, se află cei care folosesc o singura dată periuţa de dinţi, numărul lor fiind de 19% în urban şi de 26% în rural, iar cei care nu se spală deloc pe dinţi este de 4% în urban şi de 12% în rural.
Produsele de igienă orală… un lux necesar
Prost stăm şi la capitolul produse de igienă orală. Statisticile Caravanei Profilaxiei au arătat nişte cifre la fel de ruşinoase pentru ieşeni. Spre exemplu, schimbarea periuţei de dinţi ar trebui să fie făcută o dată la trei luni, adică vreo patru periuţe pe an. Ce spun cifrele?
Că cei mai mulţi, aproximativ 22% îşi cumpără o periuţă nouă doar de două ori pe an, iar în mediul rural, 17% îşi schimbă periuţa de dinţi doar o dată pe an. Nici vizita la şase luni la cabinetul stomatologic nu este ceva frecvent în rândul pacienţilor. „În anul 2018, circa o treime dintre pacienţi (33.8%) se prezintă la medicul stomatolog doar în situaţii de urgenţă („la nevoie”); ponderea pacienţilor care îşi fac controale anuale este mai crescută faţă de 2009 (34.6% faţă de 28.7%). În corelaţie cu starea de sănătate generală, însemnând necesitate şi o obligativitate, aş adauga cea a consultului, şi desigur, a controlului pe care fiecare pacient sau potenţial pacient trebuie să îl realizeze cel puţin o dată pe an. Este o temă care ne preocupă permanent. Fiecare ediţie este un motiv pentru a putea evidenţia şi evalua starea de sănătate şi de a găsi soluţii de conştientizare a populaţiei, şi de invitaţie a ei pentru tratamentele pe care putem să le facem”, a spus prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi.
Cabinetele stomatologice, inexistente în mediul rural
Statisticile arată că din cele 93 de comune de pe raza judeţului Iaşi, 24 nu au acces la servicii stomatologice pentru că nu au cabinete. Vorbim despre: Andrieşeni, Ciohorani, Cucuteni Balş, Costeşti, Ciorteşti, Deleni, Dagîţa, Dobrovăţ, Fântânele, Grozeşti, Hărmăneşti, Heleşteni, Ion Neculce, Moţca, Mogoşeşti, Siret, Osoi, Roşcani, Răchiteni, Ruginoasa, Sireţel, Todireşti, Valea Seacă şi Vînători. Astfel, Universitatea de Medicină şi Farmacie, prin Facultatea de Medicină Dentară vrea să demareze un proiect inedit.
„Înfiinţarea în judeţul Iaşi a unui centru de asistenţă medicală generală şi orală pentru 315 persoane per an cu vârste cuprinse între 18 şi peste 85 de ani, în colaborare cu ONG-uri şi Universităţi de Medicină şi Farmacie, şi autorităţile judeţului Iaşi. Prin înfiinţarea acestui centru se va îmbunătăţi semnificativ performanţa medicală şi va scădea riscul complicaţiilor generale la pacienţii sociali. Pe teritoriul Moldovei şi chiar în ţară nu există un centru de acest tip, specializat în acordarea asistenţei sociale interdisciplinare: patologie generala – patologie orala”, a mai spus prof.univ.dr. Norina Forna.
Studiile mai arată că 80% dintre români au probleme dentare, aceştia prezintă o puternică reticenţă faţă de mersul la dentist: 49% nu vizitaseră un cabinet stomatologic în ultimul an, 29% au mers la cabinet pentru un control, 9% dintre români nu au mers niciodată la dentist. Principalul motiv invocat de 64% din persoanele participante la studiu a fost costul ridicat al tratamentelor stomatologice.