Dacă aveți acasă la îndemână un iaurt bun, nu trebuie să stați mult pe gânduri și trebuie să încercați plăcinta cu iaurt. Poate fi iaurt de vacă, bivoliță sau oaie. De exemplu este bine să cumpărați de fiecare dată iaurt când mergeți la cumpărături și asta pentru că îl puteți folosi la diferite sosuri sau deserturi.
Plăcinta cu iaurt este confundată de foarte multe ori cu cea cu brânză. Însă gustul răcoritor este un adevărat deliciu pentru iubitorii de plăcinte, în special de cele făcute în casă. Grăsimea iaurtului îi dă desertului savoare și gust bun. Mai ales dacă folosești un iaurt cunoscut, îi poți face pe mulți să creadă că ai pus și brânză, pentru că iaurtul se strânge înăuntru în mici bulgărași savuroși.
O joacă de zece
O rețetă pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. Nu trebuie să vă bateți capul nici măcar cu cantitățile. Pentru plăcinta cu iaurt vă trebuie zece ouă, zece linguri de zahăr și de zece ori câte 100 ml de iaurt, (un kilogram de iaurt).
Pentru început trebuie să bateți ouăle ca la pandișpan. Prima dată începeți cu albușurile, după care adăugați câte un gălbenuș, unul după altul. Atunci când spuma e fermă și bățoasă, adăugăm iaurtul treptat, lingură după lingură, în timp ce totul se amestecă cu mixerul care nu trebuie oprit nicio secundă. Astfel se încorporează perfect iaurtul. Trebuie să folosim și griș, acesta e important pentru că strânge excesul de umiditate fructificându-l la perfecție. Când ați amestecat bine totul, la sfârșit adăugați coaja de la o lămâie.
Următorul pas este cel al pregătirii foilor de plăcintă. Acestea se așează cu unt. Nu trebuie să folosiți foarte mult unt, iar acesta trebuie topit și cu o pensulă se unge tava, dar și fiecare foaie în parte. Se pun aproximativ patru foi pe fundul tăvii, apoi o treime din umplutură, după care se mai adaugă două foi și iarăși umplutură, după care se acoperă totul. Vă mai trebuie aproximativ trei foi, care trebuie date cu unt. În total vă trebuie 100 de grame de unt, din care folosiți cam 70 de grame. La sfârșit bateți bine două ouă și le turnați deasupra cu două linguri de iaurt. Se nivelează totul bine și se pune la cuptor la foc moderat. Plăcinta trebuie lăsată să pătrundă bine, să fie iaurtul copt cum se cuvine. În aproximativ 30 de minute plăcinta dumneavoastră trebuie să fie gata. După ce o scoateți din cuptor, la final peste învelișul crocant ungeți cu pensula un strat subțire de unt.
Ingrediente
- zece ouă
- zece cantități de iaurt de câte 100 de grame (un kilogram de iaurt)
- zece linguri de zahăr
- câteva linguri de griș
- 100 grame de unt
- foi de plăcintă
- coajă de lămâie