Miere din ce în ce mai puțină și mai scumpă

Din cauza condițiilor meteo, cantitățile de miere de albine se reduc de la an la an. Şi asta nu e tot. Marfă puţină şi preţuri mai mari, anunţă apicultorii. Asta pentru că statul roman nu susţine suficient apicultura românească.

0
354

Producția de miere de albine are mult de suferit din cauza condițiilor climatice, iar apicultorii spun că singura lor șansă de a mai produce este doar prin sprijinul financiar din partea statului. La nivelul județului Iași, numărul familiilor de albine este în scădere, însă, cel mai grav este faptul că insectele nu au cu ce să se hrănească pentru a produce mierea. Singura salvare pe care o mai au producătorii este teiul care a înflorit de curând și floarea soarelui, însă nu își fac prea mari speranțe.

 

Mierea va deveni un lux

Producțiile de miere de albine sunt o problemă la nivel european. Din cauza anumitor factori climatici, numărul familiilor de albine a scăzut considerabil, iar în curând, mierea va deveni un lux. Relu Cojocar este apicultor în localitatea Popricani și, de mai bine de 12 ani, produce miere de albine bio. Ce înseamnă acest lucru? Ieșeanul nu folosește pesticide pentru albine și nici pentru florile polenizate, ceea ce duce la cheltuieli mult mai mari pentru că multe dintre insecte mor. Însă când vine vorba de calitate, este net superioară și mierea este mult mai sănătoasă. Pe lângă paraziții care pot omorî albinele, apicultorii sunt încercați și de schimbările climatice din ultima perioadă.

“Încercăm să primim un ajutor de Minimis de la Guvernul României, lucru pe care l-am mai primit în 2014. Acum, așteptăm o statistică a stării vremii din ultimele luni. Am solicitat de la ANM să putem dovedi că zona Iașului a fost calamitată. O medie a fost de două-trei kilograme pe familie, în condițiile în care ne așteptam la zece kilograme și din informațiile pe care le am, din 50.000 de familii de albine înregistrate în județul Iași s-au obținut cantități minime de miere de salcăm, de exemplu, care era produsul nostru principal”, a spus Relu Cojocar, apicultor.

Apicultorii din județul Iași se confruntă cu aceleași probleme legate de flori și de faptul că albinele nu au din ce produce miere. Mulți dintre apicultorii care au producții mari de miere spun că au ajuns să își hrănească singuri albinele pentru a duce cantitățile la niște procente normale.

“Situația este critică dar mai avem două șanse: teiul care abia acum începe la pădure și florea soarelui, însă mai puțin pentru că majoritatea culturilor este modificată genetic. Ajutorul de Minimis la asta se referă pentru a ne completa hrănirile, pentru că noi, în momentul acesta, nu putem să le asigurăm hrana. Trebuie să intervenim. Majoritatea apicultorilor a intervenit cu siropuri, cu biostimulatori pentru completări. Dacă am putea să obținem un sprijin într-un cuantum de 10-15 kilograme de biostimulator per familie, ar fi bine. Asta ne dorim noi să încercăm să obținem”, a mai spus apicultorul.

 

Prețul la miere a crescut în ultimii ani

Mortalitatea în primăvara aceasta, surprinzător, a fost în grafic, în normalitate, între 10-20%, față de anii trecuți când am înregistrat 50%. A fost o mortalitate normală, spun apicultorii. Toți acești factori contribuie la creșterile de prețuri la mierea de albine și trendul este unul ascendent.

“Cantitățile au fost mici și procesatorii ne caută ei pe noi în condițiile în care noi sunam la procesatori să vină să ne ridice producția. Vorbim despre cei care produc cantități mai mari, de la câteva tone în sus. Mierea nu a ajuns niciodată la prețul acesta, vorbim despre mierea de procesator. La mierea de salcâm, prețul va fi undeva în jur de 35-40 de lei în condițiile în care anul trecut media a fost 30 de lei pe kilogram”, explică Relu Cojocar.

Dincolo de faptul că trebuie să ducă o luptă cu mediul și cu producătorii care nu oferă aceeași calitate, apicultorii din Iași spun că dacă nu vor primi ajutor din partea statului, nu știu cum vor putea răzbate.

“Cea mai mare luptă a noastră pe care o ducem de ani de zile și încercăm să o rezolvăm. Și anul acesta ne vom lupta cu pesticidele și clar că ne influențează și floarea modificată genetic, nu vom avea rezultate foarte bune. Un studiu de la un Centru de Statistică arată că pierderile anuale în Europa sunt de 30%. România e undeva la mijloc. Sperăm să ne revenim și să primim un ajutor mai ferm din partea guvernanților, nu știu dacă vom rezista mult timp de acum încolo”, a conchis Relu Cojocar.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSecretul agrafelor de păr
Articolul următorHoroscop 20 iunie 2019
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments