Una dintre mărcile de prestigiu cu care Galaţiul se putea mândri în perioada de La Belle Epoque – berea „Ploll” – va prinde din nou viaţă graţie echipei de la Martens, care a reuşit din datele din arhive să redescopere reţetele folosite în urmă cu mai bine de un secol. Să nu credeţi cumva că berea fabricată la Galaţi era aşa, o simplă „răcoritoare” bună de dat pe gât la botul calului. Berea „Ploll” era o veritabilă „bijuterie” a teraselor şi saloanelor frecventate de protipendada vremii. În limbajul epocii, „Ploll” era o băutură cu fason, „o bere Pilsen de salon”! În limbaj modern ar intra în categoria berilor speciale, făcută cu drojdie şi ingrediente de calitate superioară.
„Din păcate, puţini mai ştiu astăzi că, mult timp, la Galaţi a fost cea mai mare fabrică de bere din Principatele Române. Mai mult de atât, era şi o fabrică modernă pentru standardele vremii, iar reţetele au fost concepute de berari cu experienţă dobândită în Boemia”, ne-a explicat Vasile Joantă, managerul Martens SA Galaţi.
Bere cu aromă de epocă
Prima fabrică de bere de la Galaţi a fost fondată, se pare, de Marcu Schein, în 1842, dar meşteşugul avea rădăcini mult mai vechi în urbea de la Dunăre. De exemplu, în hrisoavele Mănăstirii Mavramol se pomeneşte încă de la sfârşitul secolului XVIII de existenţa unei berării, lăcaşul gălăţean fiind unul care prin împuternicire domnească avea dreptul de a fierbe bere! În fine, revenind în… Belle Epoque, „Fabrica de bere şi malţ” a fost cumpărată, undeva după anul 1870, de Josef Ploll, venit se pare chiar din Boemia, şi care a văzut în cosmopolitul Galaţi de la acea vreme ocazia de a face afacerea vieţii sale. Clientelă de lux era din belşug, de la funcţionarii Comisiei Dunării şi numeroasele consulate şi case comerciale ce-şi aveau sediul la Galaţi, până la comercianţii cu ştaif umblaţi prin lume şi care ştiau să aprecieze produsele de calitate… Josef Ploll, ca nou proprietar al fabricii de bere, a modernizat instalaţiile manuale, introducând altele noi, care se mişcau cu ajutorul aburului. Ca nivel a calităţii şi cantităţii de bere produsă, fabrica de la Galaţi nu avea concurenţă decât în fabrica „Oppler”, de la Bucureşti, un alt brand ce a făcut carieră în epocă.
Tradiţia berii la Galaţi a fost dusă mai departe şi de urmaşii lui Josef Ploll şi aşa se face că, în 1888, în gazeta „Vocea Covurluiului” apărea următorul „avis” semnat de Amelia Ploll: „Sub-semnata aduc la cunoştinţă onor public că de astăzi pun în cosumaţiune bere PILSEN de salon şi bere Granat de primă calitate lucrată după sistemul fabricei din Bohemia.” Aceste cuvinte se regăsesc, de altfel, şi pe eticheta berii „Ploll” produsă astăzi la Martens şi reprezintă, într-un fel, certificatul de (re)naştere al berii gălăţene cu aromă de epocă.