Salubris SA: buget la nivel istoric în modernizarea autovehiculelor și echipamentelor

Municipiul Iași își modernizează autovehiculele și echipamentele de salubritate. Acest lucru este posibil grație faptului că bugetul de investiții al Salubris SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local, este la cel mai înalt nivel istoric. Comparativ cu anul trecut, bugetul destinat investițiilor a crescut cu circa 5,8 milioane de lei, ajung la 17.82.000 de lei.

0
236
masina salubris

„În 2018 și 2019 Salubris a avut cele mai mari bugete de investiții din istorie: aproape 35,5 milioane lei, cu TVA, adică în jur de 7,5 milioane de euro. Felicit conducerea societății pentru determinarea de a pune aceste planuri de investiții în practică și pentru eforturile continue de modernizare și eficientizare a activității de salubritate în orașul nostru. Alături de modernizarea infrastructurii și a tranportului public, de crearea și îmbunătățirea aspectului spațiilor verzi, de agrement și de joacă, salubritatea este unul dintre domeniile prioritare în programul de creștere a nivelului de urbanitate și civilizație ale orașului nostru”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că prioritățile municipalității în acest domeniu sunt creșterea în continuare a gradului de curățenie și a aspectului general al orașului, modernizarea parcului de utilaje prin achiziționarea de autovehicule puțin poluante, reducerea nivelului de poluare (în special în ceea ce privește particulele PM10), investiții în utilaje noi (cum sunt cele pentru salubrizarea albiilor râurilor), creșterea gradului și îmbunătățirea ritmului de colectare separată a deșeurilor atât la blocuri, cât și le case, precum și educarea populației și implicarea ieșenilor în acțiuni voluntare de salubrizare.

„Deocamdată nu a fost nimeni penalizat pentru nerespectarea colectării selective. Noi n-am introdus acele tarife preferenţiale decât ca o formă de educare suplimentară. Dacă alte oraşe au introdus taxa de infringement, noi am spus că pentru cei care pun umărul la acest efort comun de a colecta cât mai mult din deşeurile refolosibile să nu mai creştem taxele”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Colectarea separată a deșeurilor este prioritară

Pe de altă parte, Cătălin Neculau, directorul general al Salubris SA, a făcut referire la investiţiile făcute în ultima vreme pentru modernizarea parcului auto și celorlalte dotări ale societăţii.

„Această investiţie face parte dintr-un lanţ mai amplu. Încă de anul trecut am început retehnologizarea a tot ceea ce înseamnă parc auto la Salubris. În 2018 am avut un buget de aproape 12 milioane de lei pe care l-am executat integral, iar anul ăsta avem un buget de aproape 18 milioane de lei pe care îl vom executa sută la sută. Până acum am implementat circa jumătate din bugetul actual. Sunt foarte multe utilaje pentru care am licitat deja şi urmează să ajungă la Salubris în perioada imediat următoare, iar pentru sfârşitul anului vrem ca tot bugetul să fie executat. Fiecare cetăţean al municipiului Iaşi, indiferent că locuieşte la casă sau la bloc, va avea posibilitatea să colecteze gunoiul în mod selectiv. Noi vrem ca acest parc auto să fie aşa cum sunt şi punctele gospodăreşti: 30% dintre utilaje sunt cu containere pentru gunoi menajer, 30% pentru plastic şi PET–uri, alte 30% să fie pentru hârtie, carton, iar de sticlă să ne ocupăm în proporţie de 10%. Fiecare maşină va avea inscripţionat tipul de deşeu pe care îl colectează”, a explicat Cătălin Neculau.

Directorul Salubris SA a remarcat interesul locatarilor de la case pentru modul de colectare selectivă a gunoiului.

„La acest capitol fruntaşi sunt cetăţenii din Iaşi care locuiesc la case, pentru că acolo reuşesc să-şi administreze mai uşor deșeurile. Avem o restanţă faţă de aceştia. Le-am promis că, în loc de o zi pe lună în care mergem să le colectăm deşeurile refolosibile, vom aloca două zile pe lună pentru această activitate, lucru care se va întâmpla din luna august. Începând cu luna octombrie vom avea patru zile de colectare a materialelor reciclabile”, a declarat Cătălin Neculau, care a anunţat că urmăreşte găsirea unor soluţii pentru ca şi cei care stau la bloc să facă progrese în colectarea separată a deşeurilor.

„Pentru cei de la blocuri ne gândim şi la alte soluții. Investiţiile pe care le-am făcut în platformele de colectare şi pe care le-am dus în cartiere nu prea au dat roade. Sper ca, în timp, locatarii de la bloc să se adapteze la noile condiţii de depozitare. Acum ne gândim să facem o colectare dinamică. Astfel, dacă cei de pe o scară de bloc sau un bloc îşi găsesc un spaţiu, eu le pot duce acolo o platformă capsulată, cu carduri de acces, în aşa fel încât doar locatarii din acel bloc să poată intra acolo. La un moment dat, va trebui să implementăm conceptul «Plăteşi cât arunci». Anul viitor va fi o altă abordare a tarifului de salubritate. Cel care produce mult gunoi menajer pe care nu-l vrea să sorteze va trebui să plătească mai mult. Noi încercăm să-i aducem cetăţeanului confortul necesar, să îl facem să înţeleagă că tot ceea ce facem este spre binele lui”, a conchis directorul Salubris SA.

Ce cuprinde lista de investiții a Salubris SA

 Din lista de investiții pe 2018 la începutul anului 2019 s-au încheiat două contracte. Este vorba despre un contract de furnizare a opt autogunoiere compactoare (în valoare de 3.493.488 lei, fără TVA) și un contract de furnizare a două autovehicule multifuncționale, cu dispozitiv de împrăștiere antiderapant, lamă deszăpezire și instalație de spălat trotuare (1.030.000 lei, fără TVA). Primul set de autovehicule a fost deja livrat, al doilea urmând a fi livrat la începutul lunii iulie.

Au fost demarate proceduri și încheiate contracte de furnizare pentru o autospecială pentru curățat albii (850.000 lei, fără TVA), nouă autoutilitare cu trei, respectiv cinci locuri (896.803 lei, fără TVA), două încărcătoare frontale (753.600 lei, fără TVA), 250 de platforme supraterane închise cu module pentru colectare deșeuri (2.638.000 lei, fără TVA), 30 de toalete ecologice (60.000 lei, fără TVA) și zece echipamente electrice cu container pentru colectare deșeuri – tricicluri electrice (240.000 lei, fără TVA). Toate autovehiculele și echipamentele care nu sunt deja în baza Salubris urmează să fie livrate în maxim două luni.

Totodată, sunt în desfășurare proceduri de achiziții pentru 300 eurocontainere de 1,1 metri cubi și 7.000 de pubele pentru colectare selectivă (1.700.000 lei, fără TVA), încă opt autogunoiere compactoare (4.730.000, lei fără TVA), un autocontainer și o autobasculantă (800.000 lei, fără TVA).

Pentru a doua jumătate a anului sunt programate proceduri de achiziții pentru un autovehicul multifuncțional pentru deszăpezire (275.000 lei, fără TVA), containere tip abroll și prescontainere (318.500 lei, fără TVA), 150 de recipienți de stocare de material antiderapant (375.000 lei, fără TVA), două semiremorci compactoare cu încărcare prin spate (765.000 lei, fără TVA), un autoșasiu cu gardă înaltă (410.000 lei, fără TVA), un sistem de translație pentru deșeuri (170.000 lei, fără TVA) și șase containere tip benă cu o capacitate de 12 metri cubi pentru autovehicul tip hooklift (106.500 lei, fără TVA).

Ce investiții au început anul trecut

În 2018 Salubris SA a realizat achiziții de aproximativ 12 milioane de lei, o mică parte dintre acestea urmând a se finaliza în această vară. Cea mai mare sumă, 3,49 milioane de lei, a fost cheltuită pentru achiziția a șase autogunoiere compactoare cu capacitate de 12 metri cubi și a două autogunoiere compactoare cu capacitate de șapte metri cubi. Pe lista investițiilor Salubris SA s-au mai numărat două automăturători cu recipient de colectare de doi – patru metri cubi, o automăturătoare cu recipient de colectare de șase – opt metri cubi, o autobasculantă de 10 tone, 67 de platforme supraterane cu patru, cinci sau șase module pentru colectarea selectivă a deșeurilor și 1.250 de pubele pentru reziduuri menajere.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments