Soarta cinematografelor din Iași rămâne la mana consilierilor locali

Datele Centrului Național al Cinematografiei arată că în Iași, există, începând cu anul 2017, doar patru instalații cinematografice, cu o capacitate totală de 2.862 de locuri în sălile cinematografice. Anual, rulează aproape 9.700 de spectacole cinematografice, iar numărul celor care au frecventat o proiecție de film este de 491 de mii de spectatori. Aceste cifre însă sunt departe de capacitatea pe care o poate avea municipiul Iași. În trecut, Iașul a avut o rețea impresionantă de cinematografe de stat care aduna lumea la proiecțiile de film. Acum, din acea rețea de cinematografe, singurul care funcționează este Cinema Ateneu. Restul, sunt închise. 7 EST a fost și a vizitat patru din cinematografele care aduna ieșenii la producțiile de film și vă arată ce s-a întâmplat cu acestea.

0
453

Din 2017, cinematograful Victoria a fost închis publicului ieșean din cauza condițiilor precare în care ajunsese și în condițiile în care pe timp de iarnă nu mai putea fi furnizat agentul termic, instalațiile fiind vechi și degradate. Cinema Victoria este sala de cinema cu cea mai mare capacitate de locuri, la proiecțiile de film pot încăpea până la 902 persoane. Ultima vizită a lui Florin Piersic la Iași a făcut ca administrația municipală să permită deschiderea sălii, iar sala practic a fost neîncăpătoare pentru public. Cu toate acestea se simțea că sala este departe de a fi conformă noilor rigori, ori instalația de aer este inexistentă, iar scaunele și parchetul amintesc de epoca de până la revoluție. Anul acesta, primăria a pornit un proces de reabilitare a clădirii și promite că până la 1 octombrie să deschidă sala de proiecții de film.

”Vom începe lucrările la acoperișul cinematografului Victoria. Deja am ajuns la o soluție în ceea ce privește membrana pe care o vom folosi acolo pentru că practic acoperișul cinematografului Victoria se va transforma într-o grădină verde, într-o grădină suspendată. Este o idee ce aparține domnului primar Mihai Chirica, vom avea practic vegetație controlată pe acoperișul cinematografului Victoria, fiindcă vom dori să facem foarte multe evenimente acolo, atât înăuntru, cât și afară, atât de desupt, cât și deasupra”, povestește managerul Ateneului Național Iași, Andrei Apreotesei, responsabil de cele patru cinematografe închise.

Totodată, pentru ca lucrurile să fie duse la bun sfârșit e necesară o rectificare de buget de 500 de mii de lei pentru lucrările de reparație, iar la 1 octombrie sala să poată fi deschisă pentru public.

”Sperăm că la ședința din luna iulie să ni se aprobe rectificarea bugetară privind fondurile necesare renovării interioare a cinematografului. Ele se ridică cumva la suma de 500 de mii de lei. Ceea ce înseamnă înlocuire tencuială, văruit, înlocuire parte electrică, rașchetare parchet și retapițare scaune. Sperăm să ne ținem de cuvânt și sperăm să avem măcar deschiderea pe care am avut-o până acum la primărie și astfel încât la 1 octombrie să reușim să dăm drumul cinematografului Victoria”, spune Andrei Apreotesei.

Cinematograful Trianon e tot închis din 2017

În 2017, municipalitatea a închis și cinematograful Trianon. Motivele scoaterei din circuitul cinematografic a acestei săli au fost similare cu cele ale închiderii cinema Victoria: instalația de căldură nefuncțională pe timp de iarnă și degradarea clădirii. Acum, pe fațada clădirii, este instalat un mesh care însă nu spune nimic despre ce ar urma să se întâmple cu imobilul. Managerul Andrei Apreotesei spune însă că luna aceasta ar urma să fie anunțat concursul pentru proiectarea și remodelarea cinematografului Trianon.

”Din câte am înțeles, tot în această lună, va fi și concursul pentru proiectare și remodelare a cinematografului Trianon. Sperăm să nu rămânem doar la nivel de vorbe și promisiuni și că încrederea pe care am câștigat-o prin ce am reușit să facem la Ateneu să o întărim prin ceea ce vom reuși să terminăm acolo”, precizează Apreotesei.

Cinematograful Tineretului este o ruină

Dintre toate, în cea mai gravă situație se află cinematograful Tineretului. Mesh-ul de pe fostul cinematograf cu greu mai acoperă dezastrul în care a ajuns clădirea, unde se vede cu ochiul liber că acesta a ajuns să fie o ruină în centrul Iașului. Andrei Apreotesei spune că le va propune consilierilor locali să demoleze construcția. Până atunci însă ar urma să fie făcute verificări arheologice.

”La cinematograful Tineretului, după aproximativ un an și jumătate de stat după acte, avize și alte lucruri birocratice, într-un final am primit un contract de asistare arheologică din partea celor de la Complexul Național Muzeal Moldova. Vom semna acest contract și sperăm într-un final în ședința din această lună să le propunem consilierilor locali demolarea acelei clădiri care reprezintă un real pericol public, urmând ca după aia proprietarul să decidă ce, cum și în ce mod va construi acolo”, spune Andrei Apreotesei, responsabil de această clădire.

La Dacia doar niște afișe mai amintesc că a fost cinematograf

Nici soarta cinematografului Dacia nu este una mai bună. Despre faptul că în zonă s-ar fi proiectat cândva filme amintesc doar niște afișe mai vechi. În rest, clădirea așteaptă și ea o decizie a autorităților.

”La cinematograful Dacia, din ultimele întâlniri pe care le-am avut cu domnul primar zilele trecute, îmi spunea că se va începe licitația pentru construcție pentru că proiectul a fost deja aprobat și implicit indicatorii tehnici. Așadar facem pași”, spune Apreotesei.

Astfel, soarta sălilor de cinema de stat din Iași rămâne la mâna consilierilor locali și a autorităților municipale. Ieșenii însă pentru serile de film au opțiunea sălilor de cinema private din noile centre comerciale și sala Cinema Ateneu.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments