Cererea mare pe piața imobiliară a făcut ca mulți dintre constructori să valorifice mansardarea blocurilor. Cifrele arată că prețurile la un apartament amplasat la mansardă este cu mult mai mic față de unul la alt etaj al unui bloc, lucru care a dus la creșterea cererii pe piață. Ceea ce nu știu, însă, cumpărătorii este faptul că multe dintre mansarde au fost ridicate ilegal, fără expertize tehnice și certificate de urbanism. Proporția este de aproximativ 90% pentru că în Municipiul Iași au fost identificate 1.241 de șarpante și mansarde, din care doar 153 sunt autorizate.
Conform datelor oferite de către autoritățile locale, cele mai multe dintre ele se află în cartierul Mircea cel Bătrân, urmate de Alexandru cel Bun, Dacia, zona Gării și Păcurari.
“În privința șarpantelor, din 1.018 construite, doar 96 sunt autorizate, iar în cazul altor 147 asociațiile de proprietari au obținut deja certificate de urbanism pentru intrarea în legalitate. În ceea ce privește cele 123 de mansarde, 57 sunt autorizate, iar asociațiile de proprietari au obținut certificate de urbanism pentru intrarea în legalitate a altor 15,” se arată în documentele prezentate de către Primăria Municipiului Iași.
Ele pot fi un real pericol pentru cetățeni mai ales pe timpul furtunilor pentru că au existat situații în care mansardele sau acoperișurile care nu au fost construite legal au zburat.
“Suntem pe deplin conștienți de pericolul pe care îl pot reprezenta șarpantele și mansardele improvizate și foarte preocupați de siguranța publică. Subliniez încă o dată faptul că responsabilitatea nu este a municipalității, ci a celor care au construit aceste șarpante și mansarde fără a respecta nici legea, nici condițiile tehnice de siguranță. Însă, pe de altă parte, nu putem lăsa zeci de mii de ieșeni fără acoperiș, în pericol să li se inunde apartamentele, doar fiindcă, de-a lungul timpului, diverșii responsabili din asociațiile de proprietari nu au respectat normele legale și tehnice”, au explicat reprezentanții primăriei.
Se inventariază şarpantele
Încă din anul 2017 autoritățile locale au dispus ca prin intermediul Serviciului Asociații de Propietari și Serviciul de Control Urbanism al Poliției Locale să fie identificate toate mansardele și șarpantele și dacă ele sunt în legalitate. În urma controalelor efectuate, s-a constatat că 18 construcții noi au fost dezafectate, din care trei în Nicolina – CUG și două în zona Păcurari – Canta. Legea spune că Serviciul Aosciații Propietari trebuie să trimită notificări către toate asociațiile de locatari prin care ei trebuie să își asume responsabilitatea dacă au construit mansarde sau șarpante fără a avea o expertiza tehnică sau un certificat de urbanism.
“Serviciul Asociații Proprietari a organizat în mod constant întâlniri cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari, oferindu-le întregul suport în vederea intrării în legalitate. Până în prezent, circa 250 de asociații de proprietari și locatari au decis să introducă în listele de plată sumele necesare pentru realizarea expertizelor tehnice, obținerea autorizațiilor de construire sau necesare dezafectării”, a mai anunțat Primăria Iași.
Acest lucru a stârnit revolta consilierilor locali PNL care cer măsuri drastice de demolare a tuturor mansardelor și a șarpantelor existente, însă Primăria Iași a anunțat că vor fi respectate toate măsurile legale pentru a nu evacua mii de persoane.
“Dorința noastră nu este, precum a unor consilieri PNL, nici să cerem în instanță demolarea acestor amenajări și nici măcar să dăm amenzi. Nu vrem să pedepsim, ci să ajutăm, să colaborăm cu asociațiile de proprietari astfel încât acestea să intre în legalitate și să se asigure că toată lumea este în siguranță”, a declarat primarul Mihai Chirica.