Paradontoza este o boală care implică o infecție cronică a gingiilor și este asociată unui risc crescut de atac de cord. Statisticile arată că persoanele care suferă de această boală au un risc crescut de atac de cord cu 19% mai mare decât persoaele care nu suferă de această boală. De asemenea, ele pot duce la creșterea riscului de accident vascular cerebral pentru că bacteriile din cavitatea bucală duc la apariția cheagurilor de sânge, care, în final, duc la accidente vasculare cerebrale.
“Lipsa igienei orale este asociată cu inflamația gingiei și poate să apară la nivelul paradonțiului și merge în profunzime, la țesuturi de legătură, cu ligament, os și tot ceea ce ține de complexul elementelor legate de paradonțiu. Acestea sunt forme incipiente de boală paradontală mergând până la cele grave. Evoluția poate să ducă la pierderea dinților și a porțiunilor din os. Orice afecțiune de acest gen, cu tratament din fașă, dacă este realizat corect, cu controlul afecțiunilor generale și tratamentul acestora, putem să evităm apariția unor afecțiuni care să aibă un impact foarte crescut”, a spus prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.
Vizita la medicul stomatolog este necesară în cazul unor anumite afecțiuni
S-a constatat că problemele respiratorii au legătură cu o igienă orală precară. Bacteriile pot ajunge la plămâni, unde, dacă sunt înmulțite, pe fondul unui sistem imunitar deficitar încep să se înmulțească și pot provoca pneumonie sau bronșită.
“Toate aceste lucruri sunt foarte importante în vederea prevenirii lor, conștientizării pacienților că igiena orală poate ameliora aceste simptome, dar controalele periodice și igienizarea cavității orale, detartraje de două ori pe an când intervin astfel de afecțiuni, administrarea de antiinflamatorii locale este o prioritate în cazul apariției acestor afecțiuni și un control periodic care înseamnă evaluarea pacientului cu tot ceea ce înseamnă patologie a cavității orale. Nu doar afectarea osului sau a gingiei ne interesează. Ci și cariile, absența dinților care presupune migrări și în plan vertical, plus complicații care duc la pierderea organului propriu-zis”, a mai spus decanul Facultății de Medicină Dentară din Iași.
Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că cei care nu se spală pe dinți în mod corespunzător, riscă să dezvolte diverse tipuri de cancer. În special, cancerul pancreatic la bărbați. Studiile clinice au arătat că pacienții cu boli paradontale au un risc crescut, de 64% de a face cancer pancreatic față de cei care nu au avut niciodată această afecțiune a gingiilor.
“Toate pornesc cu simple inflamații și încep cu forme incipiente de aciditate și gastrite. Prin faptul că alimentele nu sunt corect triturate înseamnă o traumă pentru mucoasa gastrică și prin repetarea ei, leziunile pot degenera. Osteoporoza și paradontoza au un factor comun: pierderea de os. Unii cercetători precizează că osteoporoza afectează oasele lungi de la nivelul brațelor sau a picioarelor, în timp ce boala paradontală afectează maxilarul”, a explicat Forna.
De asemenea, sângerarea gingivală, gura uscată, infecțiile cu fungi, cariile sunt semne ale unei probleme serioase de sănătate și anume diabetul. Odată apărut, diabetul poate avea impact direct asupra gingiei și a osului din jurul dinților.
“Glicemia crescută poate să conducă la creșterea acidității, inflamația gingiilor poate să mențină și pe cea a țesuturilor și a patului vascular și tot acest complex poate să întrețină niște focare de infecție care să aibă un impact asupra sistemului cardiovascular. Generarea acestor antigeni care merg la distanță și care afectează peretele vascular, afectează circulația sangvină şi poate duce la o stare de afectare generală cu neșansa într-un procent de 10% de apariție a infarctului și dacă mergem mai departe, chiar afecțiuni la nivelul pancreasului”, a conchis prof.univ.dr.Norina Forna.