În bucătărie cu avocata Gianina Poroșnicu

0
471

Gătitul nu este doar o plăcere ci și un mod de relaxare, singurul impediment este timpul. Atunci când îți dedici viața unei cariere de succes ajungi în situația în care ești nevoit să renunți la mai multe bucurii ale vieții și să petreci ore bune la muncă. Una dintre cele mai renumite avocate din Iași, Gianina Poroșnicu și-a făcut timp pentru a ne dezvălui secretele din bucătăria sa, locul în care reușește să se mai relaxeze preparând rețetele preferate.

“Nu pot să spun că sunt o bună bucătăreasă și asta pentru că gătitul este o artă și necesită timp, iar la acest capitol stau foarte prost fiind nevoită să mă ocup zilnic de cabinetele mele. Ador însă să pregătesc câte ceva în bucătărie. Primele lucruri pe care le-am învățat au fost de la bunica și mama mea. Practic nu am avut niciodată timp să gătesc. Am fost nevoită să fac totul pe fugă și asta pentru că am studiat tot timpul și am avut foarte mult de învățat. Însă mirosul bunătăților pregătite de mama nu am să să-l uit niciodată și ador mâncarea gătită”, a declarat Gianina Poroșnicu.

Gătește rar, dar bine și își alege rețetele în funcție de invitații de la  masă. Din bucătăria Gianinei Poroșnicu nu lipsesc cărțile de gătit. Orice rețetă îi este la îndemână, trebuie doar să își facă timp pentru gătit, iar produsele le cumpără doar de la piață. Rețeta la care nu dă niciodată greș este una tradițională din Italia. Gustul lasagnei cu toții îl știm și râvnim la el de fiecare dată când îi auzim numele.

“Dacă tot mă pregătesc de gătit știu că trebuie să îmi aloc ceva timp mai mult. Îmi place să gătesc lasagna care este unul dintre cele mai vechi preparate din bucătăria italiană, cu o istorie intensă, menționată și în cărțile de bucate din Roma Antică. Din câte știu cea mai bună lasagna se găsește în regiunea Emilia-Romanga, chiar dacă se prepară în toată Italia și este o rețetă care se transmite din generație în generație. Eu am învățat să o prepar din cărțile de bucate și sunt convinsă că îmi iese foarte bine pentru că am exersat această rețetă. O recomand tuturor pentru că este o mâncare pe care o poți păstra la frigider, iar sosul de ragu Bolognese se poate ține în borcan pentru mai mult timp. Tot ceea ce trebuie să faci este să pregătești cu atenție sosul, să fii atent la ingrediente și la timpul de fierbere”, a mai spus Gianina Poroșnicu.

Lasagne alla bolognese

Lasagna alla bolognese se face cu ragu alla Bolognese. Acesta se face din carne de vită și sos de roșii. Dacă doriți sosul alla bolognese se poate prepara în avans și se poate păstra la frigider într-un borcan.

Pentru început pregătim ragu-ul. Astfel, într-o tigaie antiaderentă se încinge uleiul de măsline împreună cu un cubuleț de unt, după care se adaugă ceapa pe care o călim ușor. Se adaugă pancetta, cubulețele de morcovi și la sfârșit tijele de țelină. Se omogenizează carnea și o lăsăm un pic la prăjit. Totul se stinge cu un pahar de vin alb după care mărim focul pentru ca alcoolul să se evaporare și să rămână doar aroma de vin. Adăugăm roșiile, dar și sucul de roșii. După care se adaugă fie 500 de ml de supă sau apă și se lasă totul la foc mic la fiert sub capac, iar din când în când amestecăm. Nu uitați să adăugați sare și piper după gust. Lăsăm la fiert până compoziția noastră scade.

Sosul bechamel

Într-o cratiță mai mare se topește untul și se adaugă făină, după care se amestecă bine cu telul și se lasă pe foc maximum trei minute la foc mediu. Se înfierbântă laptele într-o oală și se adaugă treptat peste sosul alb. Se amestecă bine până se desfac cocoloașele, iar la final se adaugă condimente.

Rețetă tradițional italiană

Când cele două sosuri sunt gata, cel ragu și bechamel începem să pregătim lasagna. Trebuie să alegeți tăvi adânci. Pe fundul acestora se pun câte două linguri de sos alb care se întinde bine, după care se adaugă două foi pe fundul tăvii peste care se pune câte un polonic de sos bechamel. După care un strat de foi și un polonic de ragu, iar peste sosul roșu se presoară parmezan ras. Adăugați foi și sosurile până aveți șase rânduri de foi. Pentru a nu se arde la cuptor, la sfârșit, adăugați o combinație de ragu cu bechamel. Lasagna se pune la cuptorul preîncins la 180 de grade timp de aproximativ 40 de minute.

 

Ingrediente sos bechamel:

  • 1 l lapte
  • 100 g unt
  • 100 g făină
  • sare, piper alb

 Ingredinete ragu bolognese:

  • 350 g carne de vită
  • 150 g pancetta
  • un morcov
  • un ceapa
  • tije de țelină
  • trei roșii mari și 200 ml suc de roșii mai gros
  • ulei de măsline
  • 50 g unt
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 l supă de carne sau de legume
  • sare
  • piper

 

Ingredinte pentru lasagna:

  • 500 g foi lasagna uscate
  • 250 g parmezan ras fin

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments