Ca niciodată, două licee importante din Iași au avut candidați respinși la prima sesiune a Bacalaureatului 2019. Vorbim despre Colegiul “Costache Negruzzi” și Colegiul Național “Emil Racoviță”, două unități școlare de prestigiu din Iași care pregătesc an de an, olimpici. Anul acesta, se pare că școlile nu s-au ridicat la rezultatele foarte bune cu care ne-au obișnuit. La polul opus, există colegii care nu se clasează în topuri dar care au reușit ca anul acesta să nu aibă niciun candidat respins: Liceul Teoretic „Miron Costin” și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”. Alături de ele au mai fost Colegiul Național, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul „R. Wurmbrand”. În schimb, niciun candidat de la Liceul Tehnologic “P. Rareș” din Târgu Frumos sau de la Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” nu a promovat examenul, din cei 20 prezenți la probe, respectiv 2.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au explicat această situație.
“Sunt licee care confirmă performanța aceasta de promovabilitate de 100%, Liceul “G. Ibraileanu”, Liceul Teoretic “Miron Costin” din Iași. Pentru cel puțin al doilea an consecutiv, înregistrează o promovabilitate de 100%. Procentul de promovabilitate de 100% pentru liceele teoretice la care faceți referire este unul bun. Este firesc ca într-o școală să existe rezultate foarte bune, rezultate medii sau rezultate slabe. Se respectă curba lui Gauss astfel încât și în aceste licee teoretice este cu putință să avem elevi care nu au ajuns la nivelul de promovare a examenului de Bacalaureat”, a declarat prof.dr. Genoveva Farcaș, inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Liceul Teoretic „Miron Costin”, în top
Unul dintre liceele cu promovabilitate de sută la sută este Liceul Teoretic „Miron Costin”.
“Monitorizarea permanentă a procesului de învățare, intervenția promptă a cadrelor didactice, a remedierii dificultăților de învățare este o prioritate pentru noi. Un alt aspect important a fost determinarea psihologică a creșterii motivației intrinsece a elevilor noștri și intervenția carismatică a cadrelor didactice ori de câte ori s-au constatat dificultăți în procesul de învățare”, a spus Mirela Pintilei, consilier școlar la Liceul Teoretic „Miron Costin”.
Note bune la Bacalaureat au obținut și elevii din Asociația ProRuralis.
“Din cei 97 de elevi care sunt în proiect, 31 au terminat anul acesta liceul. Mediile sunt peste 9,00. Au avut note foarte bune la unele obiecte, avem copii care au luat nota 10 la matematică, la geografie, la biologie, la istorie, încât cred eu, că ne-am atins scopul. Dintre ei sunt cinci fete care sunt în proiect din clasa a V-a. Așadar, noi le susținem și se pare că noi ne-am atins țelul fiind un proiect care sprijină excelența, ele s-au menținut și Bacalaureatul, prin susținerea pe care au avut-o, rezultatele sunt foarte bune”, a spus Dorina Hoțoleanu, președintele Asociației ProRuralis.
Iaşul, în topul naţional
Iasul este pe locul doi pe țară ca rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat. Anul acesta, 13 elevi au obținut zece pe linie la toate cele trei probe scrise.
“Este confirmat învățământul de calitate și prin rezultatele obținute de către majoritatea elevilor dacă ne raportăm la rata de promovare la cele două examene naționale. În primul caz, la Evaluarea elevilor de clasa a VIII-a avem un procent foarte bun peste 77% rata de promovare peste media națională, Iașul situându-se în ierarhia județelor țării. Același lucru se întâmplă în cazul rezultatelor de Bacalaureat, unde avem un binemeritat loc II”, a mai spus prof.dr. Genoveva Farcaș, inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Rata de promovabilitate pe filiere arată un procent foarte bun atât pentru filierele teoretice cât și pentru cele tehnologice.
“În acest sens, dacă ne raportăm la filiera teoretică, rata de promovare a Bacalaureatului este de 90%. Dacă mergem către liceele vocaționale, rata de promovabilitate converge către 72 de procente după cum promovabilitatea pentru filiera tehnologică pentru elevii care au urmat cursuri ale școlilor de profil, se situează cu 55,5%. Aș vrea să precizez și aici sunt nuanțe, să analizăm profund fenomenul educațional de promovare a elevilor de la filiera tehnologică, sunt înregistrări notabile dacă ne ducem la disciplina matematică. Aici, elevii au promovat examenul un procent de 70%, un procent bun care vine să confirme faptul că există preocupare pentru rezultate superioare la toate liceele inclusiv la cele din zona tehnologică”, a conchis inspectorul șef.