Imaginea aristocrată și interioarele clasice și rafinate ale Hotelului Traian din Iași sunt amintire. Amenajarile moderniste și chicioase la care a recurs noul administrator au avut darul de a îngropa eleganța saloanelor acestui hotel, dându-i un aer de cafenea destinată cocalarilor și pițipoancelor. Cea care a venit cu ideea de a desființa clasica amenajare, înlocuind-o cu o cromatică papagalicească este chiar soția lui Vasile Pușcașu. Totul fără avizul comisiei de Cutură.
Bravo, Pușcașu! Ai Uni(c)stil!
Soția lui Pușcașu, această Iulia Albu a Iașului, s-a transformat ad-hoc în designer de interioare și a reușit performanța de a transforma un monument istoric al Iașului într-un loc aflat sub dominația kitsch-ului. Scaunele roșii și verzi, orânduite în jurul meselor de praznic au transfrmat Salonul Alb, cândva un loc pin de eleganță, într-un cadru în care nu îți vine să intri a doua oară. Înaintea intervenției familiei Pușcașu, hotelul avea amenajări de top în stil franțuțesc, fiind decorat cu diverse obiecte vechi de artă. În clădirea hotelului au avut loc : banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societății Literare “ (1884) serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan (21 octombrie 1884), la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă. În anul 1918, pentru o scurtă perioadă, aici a funcționat Guvernul României. În clădirea hotelului au poposit prinți și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă sau oameni de afaceri. Printre cei care au fost găzduiți de hotel este de menționat actrița Greta Garbo, care a locuit la 12 iulie 1934, sub un nume fals, într-unul din apartamentele de lux ale hotelului.
Istorie călcată în picioare în centrul Iașului
Grand Hotel Traian, denumit anterior Hotelul Traian,a fost construit în 1882 după proiectele inginerului francez Gustave Eiffel și se află pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015.Pe locul în care se află astăzi Hotelul Traian au existat anterior dughenele avocatului Scarlat Pastia, fost primar al Iașiului care, fascinat de calitatea podului Eiffel din Ungheni, apelează la celebrul inginer francez Gustave Eiffel (autorul proiectelor unor capodopere ale artei moderne ca Turnul Eiffel din Paris și Statuia Libertății din New York) pentru realizarea proiectului clădirii. Lucrările de construcție s-au derulat între anii 1879-1882, fiind executate de firma condusă de Eiffel. Ca urmare a cheltuielilor de construcție foarte mari, Scarlat Pastia s-a îndatorat atât de mult, încât a fost ruinat. Noul proprietar a transformat imobilul în hotel, care aducea venituri mai mari decât un teatru. Ulterior, hotelul a trecut în proprietatea familiei evreiești Theitler. În anul 1943, Primăria Iași a renovat hotelul cu fonduri proprii. Hotelul Traian a fost naționalizat în anul 1950.După Revoluție, Hotelul Traian a fost trecut în proprietatea SC „Turism Moldova” SA, cu capital de stat. În 2001, după apariția Legii nr. 10/2001, cetățeanul israelian Carol Theitler a solicitat restituirea în natură a hotelului. În anul 2001,hotelul a trecut în proprietatea omului de afaceri Dănuț Prisecariu. În martie 2018, Hotelul Traian și-a schimbat proprietarul. În urma unei licitații, Vasile Pușcașu, cunoscut ca patron al companiei de transport Unistil si al Motelului Bucium, își adjudecă unitatea hotelieră cu suma de 5,5 milioane de euro. În urma adjudecării, Pușcașu a declarat că nu va schimba destinația clădirii și nici nu va aduce nicio schimbare.
“Schimbări majore nu vor avea loc, voi face doar o renovare, ce nu e funcţional se schimbă. Se păstrează forma, activitatea, tot”, declara la acea vreme Pușcașu .