Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a ieşit, joi, într-un interviu la DcNews, cu declaraţia că îşi va asuma candidatura la prezidenţiale, în cazul în care partidul îi va cere acest lucru. Este o schimbare totală de discurs, după ce, până acum, aceasta afirma că nu ia în calcul candidatura şi, mai mult, că în sondajele interne, va fi măsurată la liderii partidelor şi nu ca posibil contracandidat pentru Klaus Iohannis.
Surse din PSD au precizat, pentru Libertatea, că măsurătorile sociologice interne comandate pentru a vedea cine din partid are şansele cele mai mari să se lupte cu preşedintele Klaus Iohannis, la prezidenţiale, au arătat un rezultat dezastruos pentru cei care şi-au anunţat intenţia de a fi prezidenţiabilii partidului.
Astfel, atât Mihai Fifor cât şi Eugen Teodorovici şi Şerban Nicolae s-ar afla sub pragul de 10%.
În schimb, o surpriză a constituit-o Viorica Dăncilă, care ar sta bine, la capitolul încredere şi ar avea cele mai mari şanse, într-o competiţie electorală, cu preşedintele României, din postura acesteia de premier.
În acest context, în partid se discută varianta ca preşedintele partidului să îşi asume această candidatură deloc uşoară, şi, odată cu ea, şi riscul unui eşec la alegerile din 10 noiembrie.
De altfel, până acum, a fost o tradiţie, în PSD, ca preşedintele formaţiunii să candideze la preşedinţie: Adrian Năstase, din poziţia de premier, Mircea Geoană şi mai apoi Victor Ponta.
O candidatură independentă sau a coaliţiei PSD-ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, se loveşte de refuzul liderilor PSD din teritoriu, care nu vor să accepte un candidat din afara partidului.
O decizie privind candidatura Vioricăi Dăncilă va fi luată în Comitetul Executiv Naţional, în pregătirea Congresului din 3 august.