Sosul pentru carne este o parte importantă a oricărui picnic. Acesta completează carnea, îi oferă un plus de gust și aromă. Deși în comerț există o multitudine de sosuri pentru frigărui, deseori acestea conțin o cantitate mare de aditivi alimentari și conservanți. Bucurați-i pe cei dragi cu un sos delicios de casă pentru cele mai reușite frigărui. Vă prezentăm mai jos top 20 de rețete de cele mai delicioase sosuri pentru frigărui. Folosiți ingredientele preferate și obțineți o adevărată capodoperă culinară, cu gust intens și aromă desăvârșită.
SOSUL NR.1
Ingrediente
-3 căței de usturoi
-1 roșie
-2 linguri ulei de măsline
-2 linguri de apă
-1 lingură oțet de vin
-mărar
-busuioc
-pătrunjel
Mod de preparare
1. Tocați mărunt verdeața.
2. Tăiați roșia cuburi mici. Presați usturoiul.
3. Amestecați toate ingredientele și amestecați până veți obține un sos omogen.
SOSUL NR.2
Ingrediente
-2-3 căței de usturoi
-2-3 linguri muștar de Dijon
-2 linguri pastă de roșii
-1 linguriță oțet de mere
-verdeață (mărar, pătrunjel, coriandru, ceapă verde și altele)
Mod de preparare
1. Tocați mărunt verdeața și usturoiul.
2. Amestecați muștarul cu pasta de roșii și oțetul.
3. Adăugați verdeața cu usturoiul și amestecați.
4. Lăsați sosul pentru ceva timp la frigider.
SOSUL NR.3
Ingrediente
-100 g de agriș
-3-4 căței de usturoi
-1 linguriță ulei de măsline
-1 priză de ghimbir măcinat
Mod de preparare
1. Acest sos se combină perfect cu un frigărui din carne mai grasă.
2. Tocați agrișul și usturoiul cu ajutorul unui robot de bucătărie.
3. Adăugați uleiul de măsline și ghimbirul. Amestecați.
SOSUL NR.4
Ingrediente
-500 g de ketchup
-150 ml de apă
-100 ml oțet de mere
-100 g de zahăr brun
-2 linguri de muștar
-1 lingură de ceapă pudră
-1 lingură de usturoi pudră
-0.5 linguriță de ardei iute
Mod de preparare
1. Amestecați toate ingredientele într-o cratiță și puneți-o pe foc. Faceți focul mic.
2. Fierbeți timp de 20 de minute, amestecând încontinuu.
3. Obțineți un suc destul de lichid, dulce-picant.
4. Lăsați sosul să se răcească.
SOSUL NR.5 – PENTRU CARNEA DE PUI
Ingrediente
-1 ou
-1 lingură muștar de Dijon
-100 ml ulei de măsline
-sare
-piper negru măcinat
Mod de preparare
1. Despărțiți albușul de gălbenuș.
2. Amestecați albușul cu muștarul, folosind un mixer la viteza medie.
3. Amestecând încontinuu, turnați cu un jet subțire uleiul de măsline.
4. Potriviți cu sare și piper negru măcinat.
5. Obțineți un sos destul de dens, perfect pentru pui.
SOSUL NR.6
Ingrediente
-2 linguri de miere
-2 linguri suc de lămâie
-0.5 linguriță praf de muștar
-0.5 linguriță de ardei roșu măcinat
Mod de preparare
1. Amestecați toate ingredientele într-o cratiță.
2. Puneți cratița pe foc. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă.
3. Când sosul va începe să fiarbă, luați cratița de pe foc.
4. Amestecați și lăsați sosul să se răcească.
SOSUL NR.7 – PENTRU COSTIȚE
Ingrediente
-500 g de ketchup
-100 g de zahăr
-3 căței de usturoi
-1 ceapă
-2 linguri de apă
-2 linguri ulei de măsline
-1 lingură oțet de mere
-1 lingură pastă de roșii
-1 lingură de sos Worcestershire
-1 linguriță de fum lichid
-1 linguriță de muștar praf
-0.5 linguriță ardei iute
-piper negru măcinat
Mod de preparare
1. Tocați ceapa. Amestecați apa cu ceapa folosind robotul de bucătărie. Obțineți un piure.
2. Turnați uleiul de măsline într-o cratiță mică și încălziți-l la foc mic. Adăugați în cratiță piureul cu ceapă.
3. Fierbeți sosul până acesta se rumenește puțin.
4. Presați usturoiul. Adăugați toate ingredientele în sos și amestecați.
5. Fierbeți sosul la foc mic timp de 20 de minute, amestecând încontinuu.
6. Obțineți un sos foarte aromat, numai bun pentru costițe.
SOSUL NR.8 – PENTRU CARNEA ROȘIE
Ingrediente
-300 g de merișoare (proaspete sau congelate)
-100 g de coacăză (proaspătă sau congelată)
-3 linguri de zahăr
-1 lingură de ghimbir ras
Mod de preparare
1. Mărunțiți merișoarele cu coacăza, folosind un robot de bucătărie. Obțineți un piure.
2. Turnați piureul de fructe într-o cratiță mică. Adăugați zahărul și puneți cratița pe foc.
3. Faceți focul mic și amestecați. Țineți cratița pe foc până zahărul se va dizolva, iar amestecul va începe să fiarbă.
4. Adăugați ghimbirul și țineți sosul pe foc încă timp de 3 minute.
5. Lăsați sosul să se răcească.
6. La dorință serviți sosul cu merișoare și coacăză proaspătă. Sosul se combină perfect cu carnea roșie.
SOSUL NR.9
Ingrediente
-250 g de hrean
-250 g de sfeclă
-200 ml de apă
-1 lingură de oțet 9%
-1 linguriță de sare
Mod de preparare
1. Curățați hreanul și dați-l prin mașina de tocat carne.
2. Curățați sfecla și dați-o prin răzătoarea mare.
3. Amestecați toate ingredientele.
4. Acest sos poate fi pregătit din timp și păstrat la frigider.
SOSUL NR.10 – PENTRU PEȘTE ȘI CARNE ALBĂ
Ingrediente
-100 ml de ulei de măsline
-20 g de cașcaval
-2 căței de usturoi
-1 ou
-3 lingurițe de muștar
-1 linguriță de lapte praf
-0.5 linguriță suc de lămâie
-sare
-piper negru măcinat
Mod de preparare
1. Spargeți oul într-un bol. Potriviți cu sare și piper negru măcinat.
2. Adăugați muștarul, laptele praf și sucul de lămâie. Amestecați folosind un mixer sau un robot de bucătărie.
3. Cu un jet subțire, turnați uleiul de măsline, amestecând încontinuu.
4. Amestecați până obțineți o masă omogenă și densă.
5. Adăugați la sos usturoiul presat și cașcavalul dat prin răzătoarea mică. Amestecați.
6. Este un sos perfect pentru carnea albă sau pește la grătar.