Din rechizitoriu procurorilor reiese că grupul traficanților de droguri era format din mai multe persoane, de cetățenie sârbă, spaniolă şi română. Cel mai probabil, rețeaua era coordonată de șefii unei grupări interlope din Serbia, iar scopul a fost de a transporta o cantitate de cel puțin 3 tone de cocaină cu o puritate extrem de ridicată, de peste 90%, de proveniență sud-americană, din largul Mării Negre spre vestul Europei.
Au ieșit în evidență în Tulcea cinci persoane care făceau parte din grupul infracțional, printre care cei doi șoferi sârbi arestați acum, un bărbat sârb cu rol de coordonator şi alte două persoane. Pentru a aduce la țărm drogurile din largul Mării Negre, acolo unde au ajuns în jurul datei de 18-20 martie cu un vapor neidentificat până acum, traficanții au cumpărat din Tulcea şi din Mangalia, pe 13 martie, două șalupe rapide cu motoare foarte puternice. Unul dintre vânzători a fost martor-cheie în ancheta procurorilor DIICOT.
Cu toate acestea, o altă tonă de cocaină „a supraviețuit“ până pe uscat şi n-a fost recuperată nici până acum de anchetatori, care suspectează că este ascunsă undeva pe teritoriul României. Drogurile au fost transportate din largul Mării Negre şi până în Băltenii de Sus, o localitate situată pe brațul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, cu cea de-a doua șalupă cumpărată de traficanți, o ambarcațiune marca Beneteau Antares.
Cocaina a fost transportată inițial până la o pensiune la care traficanții erau cazați şi ulterior cu o utilitară marca Opel (închiriată din București pe 14 martie) în satul Zebil, de unde urma să fie încărcată în TIR-uri şi să plece spre vestul Europei. Traficanții au preluat „marfa“ pe 20 martie în jurul prânzului şi au transportat-o în Zebil unde, cel mai probabil urmau să facă joncțiunea cu celălalt transport, care eșuase deja la Sfântu Gheorghe.
Cei doi șoferi de TIR nu știau că șalupa eșuaseîn Sfântu Gheorghe şi au declanșat o ceartă în curtea unei stații de betoane, acolo unde parcaseră cele două autotrenuri şi dubița. Motivul disputei, cred anchetatorii, a fost faptul că întreaga cantitate pe care trebuia s-o încarce în TIR-uri era mai mică decât cea pe care o știau.
Scandalul făcut de sârbi a fost tocmai motivul pentru care au ajuns să fie reținuti de autorități, în zilele de 23 şi 24 martie. Un paznic al stației de betoane a suspectat activități ilegale, a intrat pe furiș în dubiță, a furat un pachet care conținea un kilogram de cocaină şi l-a predat șefului de post din comună. Cu toate acestea, șefii Poliției din Tulcea s-au mobilizat foarte greu şi, până au ajuns la locul reclamat de paznic, sârbii deja plecaseră.
Sârbul aflase că transportul eșuase pe plajă şi a încercat să recupereze drogurile. Cetățeanul sârb, care nu a fost identificat până acum, l-a contactat din nou pe tulcean pe 22 martie, cerând o barcă cu care să se întoarcă de urgenţă în Tulcea. Era ziua când Poliția identificase deja epavă. Speriat că va fi prins şi dându-şi seama că drogurile sunt pierdute, sârbul s-a făcut nevăzut.