Ajutați-ne să identificăm autorul unui groaznic accident!

0
1476

Cumplita poveste a studentei nenorocite de un “pilos” din Iași

Prin gerul şficuitor de început de ianuarie, doua siluete zvelte coboară strada Sărărie. Diana, o tânără studentă la Litere, coboară de mână cu iubitul ei, mlădioasă şi cu zâmbetul pe buze, lipsit de griji, aşa cum îi stă bine unui tânăr care are toată viaţa înainte. Nu știe că peste alte câteva clipe, destinul i-a pregătit  cel mai groaznic examen al vieţii ei. Se opresc  la semaforul din Târgu Cucu. Se face verde. Diana pune piciorul pe trecerea de pietoni. Un pas, doi paşi şi deodată, peste conversaţia lor se aşterne tăcerea. Un trosnet teribil de oase sfărmate şi tablă contorsionată străbate văzduhul îngheţat. Vorbele din jur şi paşii oamenilor au încrement pe loc. Tânăra frumoasă şi plină de viaţă zace într-o baltă de sânge la zece metri de trecere. La câţiva paşi, cu privirea tâmpă, în bolidul care o lovise pe studentă, stă autorul accidentului. Este 9 ianuarie, ziua fatidică în care, o secundă fatală a distrus viitorul unei studente mlădioase, cu vise mărețe.

A intrat intenționat în victimă?

Victima a fost trasportată, în comă, cu multiple fracturi craniene şi ale membrelor, la Spitalul de Neurochirugie. Anchetatorii sosiți la faţa locului au constatat că şoferul autoturismului Golf 5 cu numărul  IS 20 GTD, Cristian Ursache, avea o viteză peste medie.

Înainte de accident, mașina a încetinit, undeva la 30 km/h, după care șoferul a accelerat la aproximativ 70 km/h. Atât avea  în momentul impactului”, a declarat Bogdan Dascălu, prietenul Dianei.

Şoferului, în vârstă de 48 de ani, nu i s-a depistat alcool în sânge. Accidentul s-a produs pe trecerea de pietoni, iar la faţa locului nu s-au găsit urme de frânare, situație în care se poate vorbi de un accident cu premeditare. Cam asta a fost tot ce au făcut anchetatorii. Familia și martorii susțin că poliţiştii nu au administrat probe video de la faţa locului , pe motiv că nu au fost identificate camere de supraveghere video în zonă, şi nici nu au făcut publice datele de identificare ale autorului.

Șoferul, care se afla singur în mașină, a turat motorul când a ajuns în dreptul trecerii de pietoni și a oprit mașina la 5 metri după tecere, imediat după accident. ” sau „autoturismul care a fost implicat în accident circula cu o viteză considerabilă. Pietonul acroșat de acel autoturism, a fost proiectat câțiva metri prin aer, ajungând pe sensul opus de mers”,” după impact am văzut cum victima s-a rotit de 3 ori în aer, după care a căzut pe partea carosabilă. După impact, autoturismul și-a continuat deplasarea  încă câțiva metri după marcajul pietonal. Aș putea aprecia că viteza cu care se deplasa autoturismul a fost de circa 70-80 km/h. Panicat de cele văzute, am mers la autoturismul care fusese implicat în accident. Am tras de portiera autoturismului, însă șoferul se blocase în interior, fără a acționa în vreun fel”, sunt câteva dintre mărturiile martorilor.

Nu are jumătate din craniu

S-au scurs doi ani de la acest cumplit accident. Pe un pat de spital din Cluj, Diana este supusă la o nouă operaţie. Nici nu li se mai ştie numărul lor. Sunt multe, ca lacrimile şi speranţele mamei care i-a stat la căpătâi în tot acest timp. Din frumoasa studentă care cunoştea 4 limbi străine- engleză, turcă, spaniolă și italiană, și se pregătea să  cunoască lumea,nu a mai rămas decât o umbră.

Costurile cu tratamentul și spitalele sunt foarte mari. Starea ei de sănătate e…, copilul care a fost, nu mai este. Stă foarte prost cu memoria, cu atenția…E într-o fază de execuție. Dacă i se trasează o sarcină, o execută, dar să își planifice o activitate, nu poate. Se poate deplasa, dar este cu o mână paralizată. Mâna stângă nu o folosește deloc.  La cap are lipsă de substanță osoasă pentru că aproape jumătate de craniu nu-l are. A rămas cu strabism pentru că la un ochi a avut hematom și la altul a avut oftalmie, adică a avut ieșit ochiul din orbită”, ne spune Tanușica Urîtu, mama fetei.

Sunt cuvinte care ascund cea mai mare dramă, aceea de a-ți privi cu neputință copilul în care ți-ai pus toate visele, pe care l-ai văzut de atâtea ori, cu ochii minții, răsturnând munții, fiind cel mai bun în ceea ce face. Din nefericire, toate visele și resursele se capacitează acum pentru un tratament care nu aduce nicio îmbunătățire a stării Dianei. Sunt luni de navetă între stațiunile de tratament și spitale din țară, sume uriașe cheltuite pentru recuperare și intervenții medicale.

Gânduri de sinucidere

Cheltuielile cu tratamentul Dianei depășesc, de cele mai mute ori,bugetul familiei. La acest moment, Dianei trebuie să i se administreze un medicament care costă 2500 lei, pentru o lună de zile. Ăsta ese dar un exemplu,la care se mai adaugă drumurile care sunt destul de costisitoare, ședințele de kinetoterapie la domiciliu, mai ales în primele luni după accident când Diana nu trebuia scoasă din casă și expusă la microbi

Este foarte schimbată din punct de vedere pshic. Îi este afectată atenția foarte mult, memoria de scurtă durată. Din punct de vedere afectiv este ca un copil. Niciun medic nu s-a exprimat până acum cu privire la posibilitățile de recuparerare integrală. Ce se mai poate face la creierul ei care este fiert? Emisfera dreaptă  este strivită. Nu o văd eu să mai aibă capacități intelectuale sau măcar să își revină la funcții normale. Are crize de epilepsie, i-au venit și gânduri de sinucidere.. Speranța mă ține pe picioare… „, a spus Tănușica Urîtu.

Presiuni mafiote

Despre autorul accidentului nu stie nimic. În schimb, acțiunile acestuia de după accident, directe sau prin interpuși, concură către o concluzie clară- este un individ cu relații care încearcă să mușamalizeze accidentul.

L-am  văzut o singură dată, când a fost Diana internată, a doua zi după accident. A venit dumnealui la Neurochirurgie și a căutat-o pe doctoriță și a cerut relații, dar nu despre starea Dianei, ci despre statutul nostru. Nu și-a manifestat nicio clipă căința sau dorința de a ajuta, ci s-a interesat unde era studentă fata, unde este prietenul ei, unde lucrez eu. Am auzit că ar fi om politic… Într-o zi, când eram internată cu fata la Spitalul de Recuperare a sunat o doamnă care s-a recomandat a fi deputata Buruiană și a întrebat de fată, într-o încercare de a intimida. Așa am perceput-o eu. De atunci nu a mai sunat nimeni”, a spus mama Dianei.

A dispărut filmul accidentului

La rândul său, Bogdan Dascălu, prietenul fetei, cel care a văzut cu groază cum persoana iubită este aruncată prin aer de bolidul condus de Cristian Ursache, are o versiune diferită asupra identității autorului accidentului.

Am înțeles că autorul accidentului s-ar ocupa de fonduri europene. L-am văzut destul de des pe la Primărie și pe la Prefectură. Eram într-o zi la Iulius Mall, acolo unde îî văd mașina foarte des, aceeași mașină care a accidentat-o pe Diana, care e condusă acum de fiul lui Ursache, și cineva mi-a  spus că lucrează cu fonduri europene. Când am fost și am dat declarație la Poliție, după accidentul Dianei, polițistul tot încerca să evite o discuție despre autorul accidentului. Impresia mea a fost că încerca să îl scoată pe acest Ursache și să ne învinuiască pe noi. Ulterior am aflat că polițistul ar fi comis la rându-i un accident și e un pic frustrat în ce privește pietonii. Una dintre cele mai mari probleme ale acestui caz este aceea că au dispărut toate înregistrările video, în ciuda faptului că acolo sunt  mai mult de 4 camere identificate de mine. Este în zonă și un departament de închirieri auto și un centru de incluziune socială. Ambele au camere video îndreptate fix către trecerea de pietoni. Am fost să văd dacă pot face rost de vreo înregistrare, la o săptămână de a accident, și mi-au spus că nu au nicio înregistrare. Bănuiesc că cineva din anturajul autorului sau chiar el a intervenit pentru ștergerea acelor înregistrări. Era imposibil să dispară peste noapte. Doamnele de la incluziune socială știau despre ce este vorba. Chiar mă și așteptau”, a spus Bogdan Dascălu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătria Iași nu au nici acum înregistrările de la locul accidentului, pentru a se face o expertiză criminalistică concretă. Cu toate acestea, la dosarul de urmărire penală sub acuzația de „vătămare corporală din culpă”, deschis anul trecut pe numele lui Cristian Ursache, agentul șef adjunct de Poliție, Adrian Ștefănucă,  specifică faptul că “în cauză au fost administrate suficiente mijloace de probă, împrejurările producerii accidentului au fost edificate, motiv pentru care nu se impune efectuarea unei expertize  criminalistice”.

Se caută autorul accidentului

Cum este posibil ca o scursură umană care a frânt aripile unei tinere, să nu fi tras la răspundere până acum, și, mai mult, să nu se știe nimic despre el? În cazuri mult  mai minore, autorii erau făcuți publici, iar în acest caz nu se știe nimic despre autor. O discreție extremă a tuturor factorilor de decizie ai acestui caz, care ridică multe semne de întrebare.

Și la Medicina Legală-au umblat în numele acestui Ursachi. În momentul în care am mers cu Diana să fie văzută , secretara de acolo s-a exprimat la modul “este vorba despre cazul lui Cristian”.. Se înțeleg multe aceste exprimări. După ce am așteptat- o  oră jumate pe doamna director Furnică, când a ajuns mi-a zis –“îmi pare rău că m-ați așteptat, da chiar vroiam să văd și eu cazul, că mult prea multe diagnostice erau trecute pe acolo”.”, își aduce aminte mama Dianei.

După accident, Diana a beneficiat de 130 de zile de recuperare și alte 130 de zile de spitalizare efectivă. Acum este la Cluj, acolo unde i s-a montat  o plăcuță la cap.

Diana a trecut prin foarte multe după accident. Îmi este greu să exprim prin câte a putut să treacă și prin câte mai trece și acum, dureri, intervenții medicale și nedreptăți”, a spus Bogdan.

Deoarece Diana Urâtu nu este numai victima unui accident, ci și victima justiției care nu și-a făcut treaba în acest caz, 7Est face un apel public pentru a ne ajuta în identificarea autorului acestui accident, numitul Cristian Ursachi.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCTP: „Aș propune și eu un referendum: pentru castrarea la cap a politicienilor”
Articolul următorHoroscop 30 iulie 2019
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments