În timp ce mulți preoți încearcă să îi cheme pe oameni spre Dumnezeu prin pilde din Sfânta Evanghelie, regulile pentru o biserică considerată mănăstire în centrul Iașului sunt pe dos. Oamenii sunt alungați și puși să stea afară să asculte de la boxe slujba, nefiind lăsați să se apropie de icoanele din biserică. În timp ce preoții slujesc în Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi nu toți oamenii sunt primiți în biserică. Culmea, un bărbat care pretindea că e pus de către conducerea mănăstirii să stea în tocul ușilor i-a oprit până și pe copii să nu intre în casa Domnului. Incidentul a avut loc pentru douăzeci de minute. Conducerea mănăstirii susține că interdicția a fost pusă doar pe parcursul celui mai important moment al slujbei de Duminică, Sfânta Liturghie pentru ca cei aflați deja în interiorul bisericii să nu fie deranjați. Angajatul bisericii nu a știut să explice credincioșilor de nu îi lasă să intre în biserică, motiv pentru care oamenii au rămas îngroziți.
”Am ajuns să fim dați afară și din biserică”
În România orice e posibil. Și dacă te duci duminica la biserică poți să te trezești că în casa Domnului nu ești lăsat să mai intri. Cazul a fost semnalat de către un credincios din Iași care a avut plăcerea de a merge duminică la slujbă la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din centru Iașului. În timp ce mulți preoți ne sfătuiesc să trecem în ziua de duminică măcar pentru câteva minute pe la biserică, la Trei Ierarhi, slujbele se țin cu ușile închise.
“Nu merg foarte des la biserică, deși sunt îndemnat de fiecare dată ca duminica să nu uit să trec prin casa Domnului măcar pentru câteva minute. Am încercat să mă organizez cât mai bine, însă nu am reușit să ajung mai devreme de zece. Știu că duminica e o zi aglomerată, însă nu m-am așteptat nicio clipă să nu fiu lăsat să ating nicio icoană din biserică sau să intru în biserică. În tocul ușii era un călugăr care interzicea accesul persoanelor la slujbă Nu am fost singurul care s-a lovit de această problemă. La început am crezut că e o glumă. Am așteptat câteva minute și am rămas uimit cum nici măcar pe cei mici nu a binevoit să îi lase să intre în biserică. Asta în timp ce era suficient loc și pentru alți creștini. Astfel că am fost îndemnați să stăm să ascultăm slujba afară la boxe fără a ni se preciza care este motivul pentru care am ajuns să fim opriți în ușa bisericii. Ce ar trebui să ni se mai interzică, dacă am ajuns în situația în care să fim controlați și atunci când vine vorba de casa Domnului? Mulți dintre credincioși au plecat cu o mare dezamăgire”, a povestit un ieșean care a fost duminica la Trei Ierarhi.
În biserică nu se intră ca și în gară
Conducerea Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi susține că a fost nevoită să ia astfel de măsuri pentru a-i proteja pe cei care participă la momentele cele mai importante ale zilei de Duminică din timpul slujbei.
“Este adevărat. Este un angajat căruia eu îi spun lucrul acesta, să stea 20 de minute, maxim jumătate de oră în momentul când Liturghia este în toi, atunci noi oprim orice grup să intre în biserică pentru a nu-i deranja pe credincioșii care participă la slujbă. Sunt creștinii concentrați la Liturghie și vor și ei să aibă măcar 20 de minute de intimitate în toată Liturghia. Suntem în centrul Iașului și vin de multe ori grupuri, iar cei din interior vor să fie atenți la Liturghie. Nu facem asta tot timpul, doar duminica avem grijă să le respectăm intimitatea credincioșilor care sunt în biserica la începerea Liturghiei. Aici oameni care se miră de acest lucru, nu s-ar mira dacă spectacolul care începe la operă sau teatru nu mai pot intra în grup 50 de oameni odată. Dar la Liturghie ei consideră că pot da buzna și să înceapă să se plimbe prin toată biserica, unul să dea pomelnice, să se atragă atenția celor care sunt concentrați la Sfânta Liturghie. Cine vrea să vină la Liturghie la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi e un program care este afișat. Nu se vine la Liturghie la zece sau la zece jumătate. Când vine câte un grup de oameni din județele apropiate, ei trebuie să înțeleagă că și aici e un moment în care nu intri ca și în gară, sunt oameni care au venit să fie atenți la Liturghie, care vor să aibă parte măcar de un sfert de oră de liniște”, a declarat pr. arhimandritul Nechifor Horia, stareț Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi Iași.
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este un monument de arhitectură de valoare din România fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, fosta Ulița Mare. Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.