Analizele facute situează capitala Moldovei în topul orașelor cu cea mai tânără populație din țara noastră. O analiză făcută de sociologi, psihologi și economiști arată că Iașul este pe locul întâi la numărul nou născuților și în ceea ce privesc criteriile demografice pentru că aproape 20% din populația orașului are sub 18 ani. Și la capitolul natalitate, Iașul este peste media națională, cu 12 bebeluși la 1.000 de locuitori, față de media națională, de nouă.
Peste 6.000 de acte de naștere au fost înregistrate la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Iași doar anul acesta, iar acest trend este unul ascendent pentru că numărul femeilor care vor să devină mame este într-o continuă creștere. Și mai mulți bebeluși ar veni pe lume, dacă situația financiară a tinerelor familii ar permite o astfel de investiție pe viață, spun obstreticienii. De regulă, tinerele cupluri decid sa aibă un copil dupa maximum 2-3 ani de căsnicie.
”La Iași, a crescut numărul nașterilor, în timp ce Europa îmbătrânește, dar tot mai multe femei fac bebeluși după 30 de ani, după ce au cariera bine pusă la punct, ar face și doi trei copii dacă ar fi susținute financiar”, a spus dr. Mădălina Ciuhodaru, chirurg obstretician la Maternitatea Elena Doamna din Iași.
Iașul studențesc este atractiv pentru tineri
Conform ultimelor statistici, în Iași vin anual să studieze nu mai puțin de 45.000 de tineri, lucru care contribuie la întinerirea populației. Pentru sesiunea de admitere din iulie 2019, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a scos la concurs 3.500 de locuri la buget pentru studiile de licență și 2.100 de locuri fără taxa pentru studiile universitare de master. De asemenea, au fost disponibile și 4.923 de locuri cu taxă, 3.317 pentru studii de licență și 1.606 pentru studii de master. Aproape toate locurile au fost ocupate, iar anul acesta s-a stabilit un record la numărul de dosare depuse.
Și la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași concurența a fost mare. Anul acesta s-au înscris cu 10% mai mulți candidați (2380) la concursul de admitere la UMF Iași, comparativ cu anul trecut (2150), iar în 2018 au fost cu 6% mai mulți decât în 2017 (2022).
„La aproape toate specializările concurența este mai mare decât anul trecut, fapt care nu poate decât să ne bucure și îi asigur pe toți cei care au ales universitatea noastră că nu vor regreta această opțiune. În continuare Medicina se află într-un trend ascendent, dar și la Asistență Medicală Generală, Nutriție și Dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare și Bioinginerie Medicală concurența pe locurile bugetate este mai mare. La Farmacie ne confruntăm cu aceeași situație delicată, care se regăsește la toate UMF-urile din țară. Lipsa de interes pentru această specializare este un fenomen care nu ține de calitatea actului educațional și sper ca această situație să-și găsească rezolvarea, pentru că societatea are nevoie de farmaciști bine pregătiți. Le doresc succes tuturor candidaților!”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Interes crescut pentru joburile din Iași
De ce? Tinerii spun că își găsesc un serviciu stabil și bine plătit după absolvirea studiilor superioare și decid să rămână în orașul în care au făcut facultatea.
”După facultate, tinerii rămân în Iași și își schimbă și domiciliul în Iași. A crescut numărul nașterilor și cel al căsătoriilor față de anii trecuți. Față de anul 2000, sunt cu 50% mai multe carți identitate emise”, a spus Marius Bodoga, director executiv la Direcția Locală de Evidență a Populației Iași.
La polul opus, se află Suceava care are majoritară populația cu vârsta de peste 65 de ani. În schimb, orașele turistice – Brașov, Constanța, ocupă locuri fruntașe la capitolul populație îmbătrânită.