Una dintre cele mai importante reforme de la Chișinău este alegerea noii componențe a Curții Constituționale după ce foștii judecători și-au dat demisia in corpore. Atât Parlamentul, Guvernul și cât şi Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat concurs pentru funcțiile vacante de judecători ai Înaltei Curți. Comisia parlamentară responsabilă de organizarea concursului a reușit să anunțe numele celor doi candidați din partea legislativului pentru funcțiile de judecători constituționali. Aceștia sunt Nicolae Eșanu, un secretar de stat de la Ministerul Justiției și Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției, dar și agent guvernamental la CEDO. Ambele candidaturi au fost criticate de voci din societatea civilă. Or, Vladimir Grosu ar fi contrasemnat hotărârea de guvern pentru garanția de 5 miliarde lei moldovenești (circa 1 miliard de lei românești) acordați pentru a acoperi furtul miliardelor din sistemul bancar moldovenesc. Celuilalt candidat, juristului și profesorului universitar Nicolae Eșanu i se impută că a fost în funcții înalte cam prin toate guvernările, timp în care reforma justiției s-a tot dus la vale fără a vedea simptome de refacere a sistemului judecătoresc moldovenesc. De altfel, vocile de la Chișinău susțin că ambele candidaturi ar fi susținute de socialiști.
Semne de întrebare au apărut și în timpul concursului anunțat de Guvern pentru funcțiile de judecători constituționali. În primul rând comisia condusă de Maia Sandu care a analizat dosarele candidaților a descalificat fără nicio explicație scrisă pe câțiva candidați. Acest lucru a stârnit nemulțumirea multora, ori printre candidații descalificați ar fi juriști de renume care până acum nu au participat la concursuri publice și nu au deținut funcții în cadrul fostelor guvernări. Unii dintre candidați au și cerut în scris explicații comisiei guvernamentale pentru a putea ataca în instanță decizia de a nu-i admite la proba de interviu.
Șefia Centrului Național Anticoruție câștigată de consilierul lui Igor Dodon
O altă instituție care a rămas decapitată de noua guvernare de la Chișinău este Centrul Național Anticorupție. Chiar de la depunerea dosarelor pentru concursul de șef al Centrului Național Anticorupție lucrurile arătau că funcția este deja partajată politic, iar procedura este efectuată doar pentru a o bifa conform legii. La începutul săptămânii, atunci când au fost anunțate rezultatele, presupunerile s-au adeverit, iar concursul a fost câștigat de Ruslan Flocea, secretarul general al Aparatului președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Acesta a și fost notat cu un punctaj aproape dublu față de următorul candidat, obținând 312 puncte. Candidata care s-a clasat pe locul doi, Cristina Țărnă, fost adjunct al Centrului Național Anticorupție a și comentat dezamăgită rezultatele concursului.
”Despre concurs: şeful aparatul prezidential a acumulat 312 puncte, eu – 173, locul 3 – 155. S-au asigurat bine de tot. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere! Așteptați următoarele concursuri la Procuratura Generală, Procuratura Anticoripție, Curtea Supremă de Justiție și multe-multe altele…”, a scris după afișarea rezultatelor Cristina Țărnă.
Premierul Maia Sandu încearcă să pară că nu ar fi în cunoștință de cauza cu ceea ce s-a întâmplat la concursul pentru șefia Centrului Național Anticoruție, chiar dacă ea a promis depolitizarea acestor instituții care fac scheletul sistemului anticorupție de la Chișinău.
„Sunt de acord că sunt întrebări, la mine tot ele apar, nici mie nu-mi place că așa a ieșit. Nu știu dacă Parlamentul îl va vota, dar ar fi fost mult mai bine ca consilierii președinților sau premierilor să nu participe la așa concursuri. Nu pot spune nimic de Flocea, am lucrat cu el când eram ministru, dar asta e cu totul altceva. Nu pot spune dacă e corect sau nu, trebuie să o spună cei care au jurizat”, a declarat Maia Sandu presei.
Funcțiile se împart, iar Maia Sandu cere răbdare
Timp în care la Chișinău funcțiile sunt împărțite bucată cu bucată între socialiști și reprezentanții blocului ACUM, iar concursurile sunt făcute de ochii lumii așa ca pe timpurile fostei guvernări conduse de Vladimir Plahotniuc, șefa cabinetului de miniștri de la Chișinău cere răbdare de la cetățeni.
”Noi vrem să facem reforme care să dea rezultate, iar acestea trebuie consultate, inclusiv cu oameni din țări care deja au trecut prin asemenea experiențe. Noi vrem o societate deschisă, în care oamenii să vină să participe la guvernare. Vă îndemn – participați la concursuri! Nu este suficient să ne manifestăm la televizor și pe Facebook. E nevoie ca profesioniștii care știu ce trebuie de făcut să pună umărul direct la resuscitarea statului”, scrie Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de facebook.
Igor Dodon controlează SIS, Ministerul Apărării și Centrul Național Anticorupție
Nu știu cât și cum vor mai răbda cetățenii moldoveni, dar până în acest moment tabloul general arată că socialiștii lui Igor Dodon au ajuns în cele mai multe funcții ale instituțiilor de forță de la Chișinău. Astfel, consilier în domeniul juridic şi relaţii instituţionale, Maxim Lebedinschi, a fost ales în funcția de secretar al Comisiei Electorale Centrale. Vasile Șova (consilier în domeniul reintegrării) a fost ales în funcția de vicepremier pentru Reintegrare, iar Artur Gumeniuc (consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale) a fost numit în funcția de vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate.Totodată, consilierul lui Dodon pentru misiuni speciale, Pavel Voicu, este ministru al Apărării.
În concluzie, putem spune că de la Iași dezoligarhizarea se vede cum se transformă în dodonizarea Republicii Moldova. Iar în loc de reforme și apropiere de Uniunea Europeană se văd doar concursuri de ochii lumii și oamenii lui Igor Dodon care iau locul ușor-ușor oamenilor vechiului regim oligarhic.