KO sau Mat? Vasile Cîtea vs Sorin Iacoban

Doua federații sportive au ieșeni drept președinți. Este vorba despre Federația Română de Box, condusă de Vasile Cîtea, și despre Federația Română de Șah, care îl are ca președinte pe Sorin Iacoban. În rândurile care urmează, cei doi au acceptat să ne spună câte ceva despre visurile, speranțele și realizările sportivilor pe care îi manageriază.

0
705

Vasile Cîtea: Boxul, ca și celelalte sporturi din România, suferă din cauza bazei foarte reduse de selecție pentru sportul de performanță.

 Sorin Iacoban: Și în șah, dacă începi furtunos, creezi o anumită frică, și atunci cu siguranță poți domina mai ușor partida.

 

  1. Ce v-a recomandat pentru funcția de președinte de federație?

Vasile Cîtea: De la vârsta de 15 ani, sunt implicat într-un fel sau altul în acest sport, am parcurs toate etapele până la cea de președinte fără să sar vreuna: sportiv (amator și  profesionist), antrenor, arbitru, președinte de Club de box, președinte al Asociației Județene de Box, membru al Biroului Federal al FR Box, președinte al Colegiului Central al Arbitrilor /Judecători ai FRBox,vicepreședinte al FRBox, și, din 2016, președinte al FRBox.

 

 

Sorin Iacoban: Nu m-a recomandat cineva, ci faptul că, în 2000 eram director la Casa de Cultură a Studenților, apoi din 2004 eram șeful Coimisiei de Tineret și Sport din Consiliul Local, am sprijinit șahul, și iată că, la alegerile de la Federație din 2013 am fost ales președinte cu majoritate covârșitoare de voturi. Pentru că am făcut ceea ce am promis am mai fost ales o dată, în 2017. În 2013 am promis că voi introduce șahul în școli. Toată lumea zâmbea pe sub mustață, pentru că lucrurile acestea le-au promis și alți președinți de Federație, inclusiv doamna Polihroniade, și n-au reușit. Dar iată că eu, în 2014, după o muncă asiduă și discuții cu cei de Federație, am reușit să introducem șahul în școală ca materie opțională.

  1. Care este echipa cu care lucrați cel mai mult pentru promovarea sportului în Iași?

Vasile Cîtea: Nu am lucrat cu o echipă anume, dar prin evenimentele organizate în Iași și prin poziţiile deţinute în anumite instituții ale municipiului sau ale județului, am colaborat bine cu personalul și specialiștii din aceste instituții, și un mare rol în reușitele acestea a avut buna colaborare cu mass-media!!

Sorin Iacoban: Este o echipă formată în 25 de ani, e vorba de Vladimir Danilov, vicepreședintele Federației Române de Șah, Vasile Manole, președintele Asociației Județene de Șah, președintele CS Politehnica Iași, Vlad Ungureanu, Ștefan Axinte, Mihai Ștefanachi, și mulți alții cu care lucrăm intens pentru promovarea acestui sport.

  1. Ce strategii aveți pentru atragerea tinerilor către acest sport?

Vasile Cîtea: La nivelul FRBox, avem în lucru o strategie amplă și pe termen lung. Boxul, ca și celelalte sporturi din România, suferă din cauza bazei foarte reduse de selecție pentru sportul de performanță. Noi am împărțit cluburile din țară pe regiuni și sper să funcționeze ceea ce dorim să facem în colaborare cu Inspectoratele Școlare, cluburile departamentale în prima fază și primăriile care vor răspunde propunerilor noastre.

Sorin Iacoban: Orice președinte de federație iși dorește lărgirea bazei de selecție pentru a ajunge la performanță. Or, lărgirea bazei de selecție se face prin promovarea șahului în grădinițe și în școli. Noi facem lucrul ăsta din anii 90 în Iași, iar lucrul acesta l-am dat ca exemplu de bună practică și în țară. De exemplu, acum avem în județul Iași peste 6.000 de copii care joacă șah, pentru că cei pasionați de șah – antrenori, foști și actuali jucători, profesori, predau șahul în școli și în grădinițe. Avem manualul de clasa I și urmează și manualul de clasa a II-a, avem curricula școlară făcută. Iar cifra de 6.000 de copii care practică șahul arată că se muncește. Și părinții, bunicii, și-au dat seama cât de important este acest sport pentru dezvoltarea copiilor. În plus, organizăm în Iași concursuri naționale, europene și chiar mondiale. Din 2011 încoace, am organizat mai multe competiții: în 2011 Campionatele europene de șah pe echipe de tineret, 2012 – Campionatul mondial școlar, 2013 – Campionul mondial de amatori , 2014 – Campioantele europene de șah pe echipe de juniori, 2015 – Campionatele europene de dezlegări, 2016 – Balcaniada, 2017 – Campionatul  mondial școlar. Iată că aceste competiții, plus turneele organizate în Iași – Open Iași, campionatele națioanle de juniori, turnee de înfrățire cu Republica Moldova – generază o anumită dorință a tinerilor de a se afirma.

  1. La acest moment, Iașul are talente care să se impună la concursuri naționale, europene, mondiale?

Vasile Cîtea: Da, avem componenți ai loturilor naționale, și chiar medaliați la Campionate Europene. Avem viitor, dacă vom susține, sprijini și încuraja sportivi ca Eusebiu Tarzoman,  Andrei Arădoaie, Mihai Nistor, Ștefan  Lătescu, și mai sunt și alții.

Sorin Iacoban: În anul 2012, Constantin Pârlog a devenit campion mondial la amatori. În 2017, Miruna Lehaci a câștigat campionatul mondial școlar, iar anul acesta, Ema Obadă este campion european școlar. Lucrurile acestea spun multe despre felul în care se prezintă șahul românesc. În componența loturilor naționale, CS Politehnica Iași are patru membri: doi la echipa de băieți și două fete la echipa de fete. Bogdan Diac și Mircea Pîrligras la băieți – Bogdan  Diac este speranța noastră pentru un viitor campion mondial, iar Mircea Pîrligras este cel mai bun jucător din țară la acest moment, iar la fete Irina Bulmaga este cea mai bună jucătoare din țară, și vine din spate Miruna Lehaci, care este componenta echipei naționale de șah la doar 13 ani. A participat anul trecut la Olimpiada de șah de la Batumi și a făcut 6 puncte din 7, o performanță extraordinară.

  1. Au șanse de reușită academiile de talente la Iași? (că tot este acum moda academiilor de fotbal...)

Vasile Cîtea: Da, și una este în definitivare: Gym Box Academy Iași.

Sorin Iacoban: La Iași, pentru prima dată, am dezvoltat un nou concept în șahul românesc – Academia de Șah Cotnari, sponsorizată de Cotnari, cărora le mulțumesc foarte mult. La această academie e puțin altfel decât la clubul de șah. Aici e un program strict, pe ore, pe zile, toată săptămîna, un program în care vin mari maeștri naționali și internaționali care predau șah copiilor interesați să facă performanță. Mai mult, o dată sau de două ori pe an invităm antrenori de renume mondial cum ar fi Iuri Lysyi, care a venit în Iași, a stat o săptămână și a pregătit echipele de juniori ale României și Republicii Moldova. Academia este un succes deplin, iar după numai un an de la deschidere se poate mândri cu medalii naționale și internaționale. Sunt deja peste 40 de medalii cucerite de sportivi precum George Stoleriu, Miruna Lehaci, Ema Obadă, Cleopatra Darie, Alexia Andrieș, Leo Minescu. Astfe, Iașul rămâne capitala șahului românesc și sperăm să rămânem în această formulă cât mai mult timp. Pe viitor ne dorim reazultate cât mai frumose și, de ce nu, un campionat mondial!

  1. Ce competiții veți organiza în lunile rămase din acest an?

Vasile Cîtea: La Iași, Centura Moldovei în luna octombrie, Centura de Aur la București, și avem Campionate Europene, tineret masculin și feminin, în septembrie în Sofia și Campionate Mondiale Seniori (masculin și feminin) în Rusia.

Sorin Iacoban: Tocmai am organizat la Iași Campionatele Naționale de Șah pe echipe de juniori, unde Iașul a obținut rezultate foarte bune, iar la nivel național urmează, în perioada 6-11 noiembrie, la București, o etapă dintr-un turneu privat de campionat mondial, în care vor participa cei mai buni jucători de șah din lume, iar de pe 11 până pe 22 noiembrie, tot în București, avem Campionatul mondial de veterani unde vor veni peste 400 de foști jucători de șah de peste 50 de ani. În calendarul Federației Române de Șah urmează Superliga, Cupa României și multe trunee. La noi, în șah, sunt turnee în fiecare săptămână aproape.

  1. Cum colaborați cu autoritățile locale și județene din Iași? Ce ar mai trebui făcut în această privință?

Vasile Cîtea: În ultimii doi ani nu am organizat niciun eveniment major privind competițiile de box în Iași. Sper să reușim acest lucru anul viitor, cu sprijinul autorităților, așa cum am făcut la Galați în acest an unde unde am organizat în premieră un Campionat European de Juniori, eveniment la care au participat 450 de sportivi, masculin și feminin, din 37 de țări.

Sorin Iacoban: Colaborăm foarte bine cu Primăria municipiul Iași și cu Consiliul Local și chiar vreau să le mulțumesc primarului și Consiliului Local, pentru că, de fiecare dată când am solicitat sprijin, l-am obținut. În ceea ce privește Consiliul Județean, n-am avut niciodată sprijin. Solicitările noastre au rămas fără răspuns. La nivel național avem colaborări foarte bune cu consiliile județene Constanța, Bihor și Alba, cu primăriile Sector 5, Alba Iulia, Timișoara, Vaslui.

  1. Dacă ați fi în locul omologului dumneavoastră cum ați proceda?

Vasile Cîtea: Nu cunosc detalii din Federația de Șah, dar știu că domnul Iacoban face o treabă foarte bună acolo, și îl felicit pentru asta.

Sorin Iacoban: Mă simt bine în pielea mea și nu vreau să fiu în locul domnului Câtea.

  1. Ce este mai greu – să dai KO sau mat?

Vasile Cîtea: Sunt lucruri foarte diferite. Pentru a cîștiga prin Mat cred că trebuie foarte mult antrenament, foarte multă concentrare și repetiție. Finalul unei partide de şah nu poate fi decât Mat sau Remiză, pe când cel din box, prin  KO, e rar și doar când e diferența mare de valoare între sportivi, sau unul e dotat cu calități fizice deosebite, neatenția, tratarea cu ușurință a adversarului, la fel te poate duce la pierderea meciului prin KO!

Sorin Iacoban: Mai greu este să ajungi la performanță. Și KO și Mat sunt obiectivele oricărui jucător de performanță. Ambele sunt greu de realizat.

 

  1. Vă rog să comentați celebra expresie a pugilistului Lennox Lewis: ”În box trebuie să îți creezi o strategie ca să îți învingi adversarul. E ca un joc de șah”.

Vasile Cîtea: Așa este, cu cât vei ști mai multe detalii despre adversar, cu atât mai bine poți pregăti meciul, poți anihila sau evita avantajele unor tehnici sau procedee ale adversarului care să te puna pe tine în avantaj. Antrenorul și sportivul stabilesce strategia, pe reprize și pe durata meciului cu măsuri de rezervă dacă lucrurile nu funcționează cum s-a stabilit. De știut că și adversarul sigur va face și el același lucru pentru a obține succesul.

Sorin Iacoban: Și în șah, dacă începi furtunos și dai o lovitură adversarului în sensul că ai o poziție mult mai bună și îi capturezi piese valoroase, creezi o anumită frică adversarului, și atunci cu siguranță îți faci un avantaj și poți domina mai ușor partida. Dar, dacă tot vorbim de șah versus box, vreau să vă spun că există un sport mai puțin obișnuit – ȘAH-BOX – un sport hibrid, care combină runde de șah cu runde de box. Combină cel mai popular sport al minții cu cel mai popular sport de luptă – testează calitățile psihice și fizice ale sportivului. E un sport complex, cu 11 runde alternative – 6 de șah (a câte 4 minute) și 5 de box (a câte 3 minute).

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments