După nici două luni de guvernare de conjunctură între socialiștii lui Igor Dodon și pro-europenii Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase, există voci chiar în rândul blocului ACUM care critică ultimele decizii luate netransparent și promovările făcute atât în legislativ, cât și la nivelul ministerelor. Cea mai vocală este cea a istoricului Octavian Țîcu.
Acesta este cunoscut și în mediul academic ieșean pentru că a fost student în anii 90 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza și a predat acum câțiva ani în cadrul Facultății de Istorie, cât și în mediul sportiv din Iași. Octavian Țicu obținea în 1996, la Olimpiada de la Atlanta, cel mai mare succes din istoria boxului ieșean de până atunci, fiind primul boxer din istoria boxului ieșean legitimat la CSM Iași/Republica Moldova, participant la Jocurile Olimpice. La Iași, acesta a fost antrenat de Constantin Vasiliu și Vasile Nicuşor Vasiliu.
Chiar dacă în acest moment Octavian Țîcu este deputat al blocului ACUM, apropiat mai mult de Andrei Năstase, acesta și-a exprimat foarte tranșant într-un interviu pentru Europa Liberă nemulțumirea față de lipsa de transparență în luarea deciziilor.
Octavian Țîcu, deputat Blocul ACUM: ”Noi am intrat într-un joc foarte periculos în care au loc partajări de funcții, ministere, concursuri, comisii parlamentare, acum, mai recent – ambasadori la paritate cu Partidul Socialiștilor.”
De altfel, deputatul dă din casă și spune că ar exista o rivalitate chiar în cadrul blocului ACUM între cele două componente conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, criticând șefa guvernului că ar avea impresia că ”a privatizat Guvernul”.
”Dar sunt două, de fapt, mari probleme ale blocului – prima problemă a blocului este faptul că s-a divizat în aceste doua fracțiuni, în aceste două partide politice, care au devenit poli de putere chiar în interiorul blocului. Pe rivalitatea dintre PAS și DA, Partidul Socialiștilor și Igor Dodon construiesc foarte multe strategii. (…) Am avut senzația că Maia Sandu și PAS-ul și-au privatizat Guvernul și au această senzație că Guvernul ar fi o emanație a Partidului Acțiune și Solidaritate; la rândul lui, Andrei Năstase acționează consecvent”, a continuat cu criticile la adresa blocului din care face parte deputatul.
Colegii lui Țicu caută să scape de critici
Firea rebelă a boxerului Octavian Țîcu se pare că nu este pe placul colegilor din parlament. Așa că, un alt reprezentant al blocului ACUM, vicepreședintele legislativului Mihai Popșoi, voalat, dar încearcă să convingă că acesta ar fi mult mai potrivit pentru funcția de primar al orașului Ungheni, circumscripție unde acesta a candidat și în alegerile legislative, dar nu a câștigat-o, fiind trecut în parlament doar pentru că avea un loc bun pe lista blocului ACUM.
„Am auzit ca Gheorghe Petic (n.r. un personaj care s-a aflat în arest, despre care blocul ACUM a spus că este vicitmă a regimului lui Plahotniuc) ar fi propus de colegii de la Platforma „DA” pentru primar de Ungheni. Deși nu sunt împotriva acestei idei, personal consider ca Octavian Țîcu ar fi cel mai potrivit pentru această postura, căci el s-a învrednicit de susținerea plenară a locuitorilor din Ungheni în alegerile din 24 februarie. Chiar dacă a pierdut la limită circumscripția, Octavian Țîcu a obținut o victorie zdrobitoare în orașul Ungheni”, scrie pe pagina sa personală Mihai Popșoi.
Acest comentariu a stârnit reacții critice în societate, simpatinzații istoricului-boxer Octavian Țîcu fiind de părere că locul acestuia este în legislativ pentru a fi cel care spune fără perdea despre ce se întâmplă în blocul ACUM și înțelegerile cu socialiștii lui Dodon.
Potențialii candidați la alegerile pentru capitala Chișinău
De altfel, viața politică la Chișinău va deveni tot mai activă în toamnă, pentru că pe 20 octombrie vor fi organizate alegeri locale generale. De altfel, perioada electorală începe chiar pe 19 august, iar înregistrarea candidaților va avea loc din 19 septembrie.
Desigur, cea mai mare bătălie se va da pentru Chișinău. Aici, de mai mulți ani de zile, Igor Dodon încearcă să câştige capitala prin reprezentanții partidului său. La ultimele alegeri, candidatul socialist Ion Ceban a fost în turul doi cu Andrei Năstase, ultimul fiind ales primar, dar apoi alegerile au fost anulate printr-o hotărâre de judecată ce a avut la bază o sesizare a contracandidatului său.
Chiar dacă Andrei Năstase este acum ministrul Afacerilor Interne, acesta și-a exprimat de mai multe ori dorința să candideze din nou la primăria Chișinău. Însă, discuțiile se mai poartă în sânul blocului ACUM pentru ca acesta să fie susținut nu doar de partidul pe care îl conduce, ci și de Maia Sandu, care este acum șefa cabinetului de miniștri.
Alegeri pentru patru mandate de deputat
Concomitent cu alegerile locale, în Republica Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare pentru patru mandate de deputat în circumscripțiile uninominale din Nisporeni, Chișinău, Tiraspol și Europa de Vest. Acest lucru se întâmplă pentru că, Maia Sandu și Andrei Năstase și-au depus mandatul de deputat în favoarea funcțiilor guvernamentale pe care le dețin. Totodată, a renunțat la mandatul de deputat și oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a părăsit Republica Moldova în luna iunie. Al patrulea deputat care a renunțat la mandat este Viorel Melnic, care ar fi implicat în schemele furtului miliardului din sistemul bancar.
Așa cum spuneam, Iașul va simți alegerile parlamentare din Republica Moldova, pentru că face parte din circumscripția diasporei din Europa de Vest, care a fost câștigată de Maia Sandu, iar acum locul este vacant. La ultimele alegeri parlamentare moldovenești la Iași a fost deschisă o secție de votare și au votat aproape 1400 de alegători.