Ce sume vin la Iași după rectificarea de buget?

Guvernul României a aprobat la începutul săptămânii prin ordonanță de urgență prima rectificare de buget din acest an. Astfel, conform documentului, bugetul de stat pe anul 2019 se majorează la venituri cu suma de 2.250,8 milioane lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 752,1 milioane lei credite de angajament și cu suma de 285,7 milioane lei credite bugetare, iar deficitul se diminuează cu suma de 1.965,1 milioane lei.

0
213

După rectificarea de buget efectuată la începutul săptămânii, județul Iași urmează să primească peste 8,3 milioane lei din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului. Banii vor fi în totalitate dirijați pentru programul de școli al României cunoscut ca ”laptele și cornul”. De altfel, aceasta e suma record primită de un județ pentru a implementa acest program la nivelul țării. Clujul, pentru ”laptele și cornul”, va primi puțin peste șapte milioane de lei, Suceava peste 7,4 milioane de lei, Vaslui puțin peste patru milioane de lei, Bacău peste șase milioane de lei, Botoșani peste patru milioane de lei şi Neamț – 4,5 milioane de lei.

Peste 17 milioane de lei va primi Iașul din TVA pentru echilibrarea bugetelor

În total, la Iași, din taxa cu valoarea adăugata pentru echilibrarea bugetelor locale vor ajunge ca urmare a rectificării 17,1 milioane lei. Prin comparație, în județul Cluj pentru același capitol de cheltuieli vor fi defalcate din TVA către primării și consiliul județean 21,6 milioane lei, iar în județul Timiș – 23,8 milioane lei. De altfel, cei mai mulți bani din județele regiunii Nord-Est îi va lua la acest capitol județul Suceava, fiind o sumă record de 42,6 milioane lei, urmat fiind de județul Constanța cu 35,2 milioane lei. Însă, nimeni nu poate concura cu primăria București, care ia practic jumătate din suma acordată la rectificare pentru echilibrarea bugetului. Astfel, din 1,4 miliarde de lei rezervați de guvern, Bucureștiul va lua la această rectificare peste 700 milioane de lei.

Celelalte județe din regiunea Nord Est primesc după cum urmează Neamț – 10,6 milioane lei, Vaslui – 4,2 milioane lei, Bacău – 7,5 milioane lei, Botoșani – 3,5 milioane lei.

Din suma alocată pentru județul Iași, cei mai mulți bani veniți pentru echilibrarea bugetelor vor reveni municipiului Iași – 11,8 milioane lei. Totuși, dacă analizăm prin comparație pe țară, atunci cei mai mulți bani din TVA pentru municipii ajung la primăria Constanța, unde vor fi defalcați 14,3 milioane lei, apoi primăria Cluj-Napoca, unde vor merge 12,4 milioane lei. La Timișoara ajung însă 8,4 milioane lei, Oradea – 8,8 v lei, iar Câmpulung Moldovenesc –8,2 v lei.

În judeţ, municipiul Pașcani, va avea din TVA pentru echilibrarea bugetului 407.000 lei. Orașele din județul Iași primesc și ele bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Astfel, Târgul Frumos va avea după rectificare 601.000 lei, Hîrlău – 96.000 lei, iar Podul Iloaiei – 58.000 lei. Dintre primăriile comunelor ieșene cei mai mulți bani din TVA îi va primi Miroslava – 361.000 lei, urmată fiind de comuna Victoria – 223.000 lei și Ciurea cu 204.000 lei. După rectificarea de buget și Consiliul Județean Iași primește pentru echilibrarea bugetului local 1,8 milioane lei.

La începutul anului, Iașul era în topul județelor din regiunea Nord-Est la sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu aproape 500 milioane de lei.

Bani pentru învățământul particular și cel confesional

Guvernul a alocat la rectificarea de buget și bani pentru învățământul particular și cel confesional acreditat la nivelul țării. În total, pentru această categorie de cheltuieli a fost alocată o sumă de 68.,5 milioane lei. Din acești bani, în județul Iași vor ajunge 5,5 milioane lei. Cea mai mare parte a banilor, circa 5,3 milioane lei, este alocată pentru salarii, sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora. Restul banilor urmează să acopere cheltuielile pentru bunuri şi servicii pentru întreţinerea curentă a unităţilor de învăţământ particular și cel confesional.

Prin comparație, o sumă apropiată pentru învățământul particular și cel profesional va fi alocată și la Cluj – 5,68 milioane lei. Mai mulți bani ajung la Ilfov – 6,7 milioane lei. Cei mai mulți totuși îi va încasa pentru învățământul particular și cel confesional desigur, municipiul București – 21,2 milioane lei.

De altfel, Guvernul nu a făcut nicio rectificare legată de proiectele de investiții mari din județul Iași, dar nici mai mulți bani pentru autostrada Unirii, spitalul regional de urgență de la Iași, drumurile din județ sau mai nou sala polivalentă a Iașului de la Miroslava. Astfel, autoritățile județene urmând să se descurce pe cont propriu pentru a duce la bun sfârșit promisiunile făcute.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments