Micul Paris de la Oţeleni

Un preot catolic din comuna Oţeleni a construit în faţa casei sale un mic „Paris”. În orăşelul numit Piața Sfânta Familie găsim şi o replică a Turnului Eiffel făcută de meşterii din sat.

0
2192

V-ați gândit vreodată că puteți vedea de aproape Turnul Eiffel fără să mergeți la Paris? Ei bine, o replică mai redusă ca dimensiuni a celebrului turn proiectat de Gustave Eiffel există în județul Iași, în comuna Oțeleni. Construcția este deocamdată unicat în județul nostru și a fost construită de meșterii din sat la dorința preotului catolic, Felician Tiba. El a amenajat în fața casei părintești un mic scuar pe care l-a numit Piața Sfânta Familie. Două bănci din lemn, un car miniatural tras de cai, trei berze și un butoi întregesc un peisaj care îndeamnă la calm, meditație și liniște.

Piatra de hotar din Oțeleni

Preotul Felician Tiba spune că acolo se găsește piatra de hotar a satului. ”Undeva, în pământ, este o piatră care e din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru că familiile care lucrau pe moșiile boierilor au primit pământ din partea boierilor și au rămas aici. Și atunci cei care se ocupau de cadastrul vechi au fixat mai multe pietre care erau pietrele de hotar ale satului. Aici este una dintre ele semnalată de unul dintre bătrâni care, la rândul lui, știa de la bunicul său. Nu era vizibilă, dar era în pământ. Am săpat, am dat de ea și am înconjurat-o cu puțin beton”, spune pr. Felician Tiba, care este și coordonatorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași.

Turnul Eiffel și Sfânta Familie

După ce a marcat locul care sfințește piatra de hotar a comunei, părintele Tiba a hotărât ca, în fața casei părintești, să amenajeze o piață. Face parte dintr-o familie numeroasă, în care au crescut șapte copii. Frații și surorile sale trăiesc și muncesc în Franța și, din acest motiv, prelatul a gândit amenajarea unei piețe în care obiectele expuse să-l ducă pe vizitator cu gândul la familie.

A rugat meșterii din sat să îi facă o replică a Turnului Eiffel din Paris. Nu spune cât l-a costat – prețul nu contează, spune el. ”Cred că este o raritate, dacă nu unicat în județul Iași, e o copie a Turnului Eiffel, are o înălțime de 5 metri și jumătate. Am pus Sfânta Familie în vârf tocmai ca un omagiu adus și Sfintei Familii de la Nazaret, dar și familiilor în general. Din punct de vedere științific, Turnul Eiffel n-o să cadă niciodată din cauza intemperiilor, a ploilor, pentru că tot ce este intemperie trece prin el. De aceea nu cade. Am ales ca soclu pe Sfânta Familie pentru că, dacă familia înțelege să lase să treacă tot ceea ce este intemperie, pe lângă ea, va fi mereu la înălțime”.

Lângă Turnul Eiffel a apărut mai întâi un panou care ne spune câți kilometri sunt până la Paris sau Roma, până la Soare sau la Lună, iar lângă panou, este un butoi din care curg flori: ”Frații mei s-au stabilit în zona Bordeaux. Și, dacă românii beau vin de Bordeaux, să știți că e un vin făcut de frații mei”.

În piață mai sunt trei berze și un car miniatural tras de doi cai. ”Carul este un omagiu adus tuturor căruțașilor, iar berzele simbolizează venirea noastră pe pământ”.

 Mai vedem și o bicicletă și două bănci, acestea din urmă având o poveste specială: ”Sunt făcute la Penitenciarul din Iași și sunt oferite de două familii din Iași care le-au spus deținuților că vor fi puse într-o piață dedicată Sfintei familii. Și ei au spus: dacă noi în familie n-am învățat să fim buni, măcar să facem ceva și să lăsăm un semn și un îndemn ca nimeni să nu ajungă vreodată aici”.

Încăperea tradițională ”La bunica Ileana”

În casa părintească a preotului Felician Tiba, una dintre camere a fost transformată în muzeu. Sunt multe lucruri vechi acolo – costume populare, cusături vechi de zeci de ani, diferite unelte agricole și fotografii realizate cu mulți ani în urmă. Este vorba de fapt despre o singură cameră, o încăpere tradițională, căreia părintele Tiba i-a dat numele „La bunica Ileana”. A primit vizita multor oameni care s-au aflat în trecere prin comuna Oțeleni. Sofia Vicoveanca și Dorel Vișan sunt doar doi dintre cei care au semnat în cartea de pe masă. Iar dascălii din sat îi aduc pe elevi să vadă cu ochii lor straiele purtate de bunicii și străbunici, și multe obiecte vechi și dragi sufletului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments