Într-o mică localitate de pe malul Prutului am întâlnit oameni care se străduiesc să mențină vii tradiții de sute, ba chiar mii de ani. Arta olăritului nu mai are mulți adepți de când porțelanul și-a făcut loc în casele românilor. Dar Petru Colac, artist din comuna Trifești, județul Iași, ne arată că lucrul cu lutul poate fi o mare, mare plăcere, și chiar o onoare.
Ucenic la Casa Pionierului
O veche anexă din comuna Trifești a fost transformată în atelier pentru Petru Colac. Bărbatul își petrece toată ziua acolo modelând diverse obiecte pe care le va scoate la vânzare. Din mâinile sale pricepute, în câteva minute bulgărele de lut se transformă ori într-o oală, ori o vază, o ulcea sau un ghiveci pentru flori. ”De copil am fost mai mic decât ceilalți băieți de vârsta mea. Eram în Iași, acolo m-am născut și acolo am crescut. Într-o zi m-am dus la Casa Pionierului și am fost pe la toate cercurile de acolo. Am văzut dansuri, fanfara, pian, chitară, dar mie mi-a plăcut olăritul. Am văzut un copil cu șorț, și mi-a plăcut. A vrut să încerc și eu, și uite că am reușit”, spune Petrică.
A muncit la fosta fabrică de cărămizi din Iași. A mai lucrat ceramica la Scânteia, la Ciurea, la Cucuteni 5000, iar la un moment dat, pentru o perioadă de doi ani, a fost angajat la un atelier de artizanat din Franța. De puțin timp s-a întors în Trifești, acolo unde locuiește împreună cu familia.
Șorțul – marcă înregistrată
De cum îl vezi, știi imediat că Petrică este olar, pentru că hainele și mâinile sale poartă urmele muncii: ”Fiecare model are nevoie de un timp diferit pentru a fi gata. Pentru o cană mică sunt destule câteva minute, dar pentru o oală mai mare, lutul trebuie modelat mai mult de un sfert de oră”, mai spune olarul.
De multe ori, Petru Colac pierde șirul orelor și nu știe când s-a facut noapte afară, dar nu se plânge: ”E o meserie foarte grea, multă muncă, însă e foarte plăcută. Eu fac totul din plăcere; în timp ce lucrez descopăr alte și alte modele. Chiar acum am o idée: fac un vas mare, așa, ca un ou, dar mare. Îl găuresc apoi și îl fac din tradafiri, tot, și fac o veioza din trandafiri să se aprindă.”
Abilitatea sa a convins și câțiva copii să îi urmeze în meserie. Cosmin are doar 10 ani și nu e loc deranjat de faptul că mâinile sale sunt murdare de lut. ”Eu am văzut ce face domnul Petrică și vreau să fac și eu căni si oale de lut. Și ce dacă mă murdăresc? Nu-i nimic, hainele le spală mama…”, râde copilul.
Ajutat de Primărie
Știindu-i pasiunea și priceperea, primarul Alexandru Ivănucă l-a ajutat pe artist. I-a amenajat un mic atelier și i-a cumpărat roată și malaxor. ”Aici era un grajd, cu acoperișul stricat, fără tavan… Am încercat să încropim ceva pe moment. Nu era prevăzută cheltuiala aceasta în buget, dar ne-am străduit și am reușit să îi amenajăm un mic atelier. Am cheltuit ceva cu utilajele, cu ameajarea, cu utilitățile, curentul electric și apa adică, dar nu regretăm”, spune primarul Alexandru Ivănucă.
Planurile edilului merg mai departe, căci atelierul de olărit trebuie să devină un brand pentru comuna Trifești: ”E un proiect de viitor. Vrem să fim prezenți la târguri, la expozitii, și să ne facem cunoscută Ceramica de Trifesti. Apoi, vrem să exploatăm din albia râului Prut să facem ceramică neagră pentru că există o anumită categorie de lut – un material deosebit – care se găsește doar în albia râului Prut. Poate că vom găsi înțelegere la Poliția de Frontieră să luăm lut de acolo”, spune edilul.
Prima lansare a lui Petrică Colac a avut loc pe 21 iulie, la petrecerea câmpenească organizată de Ziua comunei. A venit cu roata de olărit și le-a arătat sătenilor cum lutul prinde viață în mâinile sale.
Și se pregătește intens pentru Zilele Iașului. Până la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, olarul va pregăti un set de vase, oale pentru sarmale, căni și ghivece care vor purta inscripția „Ceramica de Trifești”.