Probleme între chiriaș și proprietar. Rezolvare prin mediere.

Contractul de locațiune este acel contract prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părți, numite locatar, folosința unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preț, denumit chirie. Când locațiunea are ca obiect bunuri imobile și/sau mobile, se numește închiriere.

0
320

Un astfel de contract, prin conflictul născut între chiriaș și proprietar, face obiectul dosarului de mediere înregistrat pe rolul biroului de mediator.

În fapt, în martie 2018, Cătălin M. închiriază de la Marian L., prin intermediul unei agenții imobiliare, un apartament de 2 camere, situat la marginea orașului. La momentul încheierii actelor, în fața agentului imobiliar se prezintă proprietarul imobilului şi viitorul chiriaş, care semnează actele. Atunci când chiriașul se mută în apartament, în prezența unui agent imobiliar și a proprietarei se face un proces verbal de predare-primire a bunurilor cu mențiunea că ”aparatele electrocasnice sunt în stare bună de funcționare”, se achită chiria în avans pe 1 lună, garanția și comisionul agenției.

A doua zi, chiriașul constată că aerul condiționat și mașina de spălat nu funcționează iar centrala produce niste zgomote puternice. Cătălin M. sună pe proprietar să vină să repare bunurile deoarece depinde de aceste necesități. Proprietarul îl anunță că va veni însă după două săptămâni de insistențe, chiriașul hotărăște să angajeze el un reparator. La interval de o lună, când este stabilit momentul achitării chiriei, proprietarul împreună cu fiica sa sosește la ora 6.00 dimineața la apartament, descuie și intră în casă, fără să anunțe în prealabil. Surprins în somn, chiriașul se sperie și are loc o discuție contradictorie impulsivă. Chiar dacă există costuri cu reparații care trebuie decontate, Cătălin M. achită chiria integral, la insistențele proprietarului de a le amâna pe următoarea lună. La interval de 5 luni, situația se repetă: chiriașul dorește să își recupereze cheltuielile făcute în apartamentul proprietarului însă acesta îi pune în vedere faptul că este obligat să suporte costurile dacă folosește bunurile din casa lui. Ulterior, Cătălin M. află că respectivul contract de închiriere semnat între părți nu a fost niciodată înregistrat la organele fiscale.

Astfel, Cătălin M. se hotărăște să apeleze la un mediator. Se fac procedurile de invitație a proprietarului la mediere, acesta răspunde pozitiv și se demarează medierea.

La ședințele de mediere se iau în discuție clauzele contractual negociate și asumate de către părți, se analizează cu responsabilitate neregulile întâmpinate, raportul juridic încheiat de către părți, dar în mod special se pune accent pe latura umană a conflictului, creând premize pentru o soluționare amiabilă.

Pentru părți a fost necesar ca acestea să cunoască faptul că, contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum și cele încheiate în formă autentică constituie titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract. Chiar dacă prezentul contract nu a fost înregistrat, în fața legii, înscrisul sub semnătură privată este considerat un contract care face dovada între părți până la proba contrară iar mențiunile din înscris pot servi ca început de dovadă scrisă.

Datorită mediului de neutralitate și imparțialitate creat de mediator pe parcursul ședințelor de mediere, părțile s-au simțit în siguranță și au căzut de acord să încheie conflictul în mod amiabil, hotărând achitarea plăților datorate de fiecare parte, conform înțelegerii din contract.

Prezentul conflict între părți s-a soluționat în 2 ședințe de mediere, respectiv în 2 zile, onorariul mediatorului a fost incomparabil mai mic față de onorariile care ar fi putut fi percepute pe parcursul unui litigiu în instanță iar părțile și-au continuat înțelegerea.

 

Maria PaduraruMaria PĂDURARU

Mediator

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments