Poluarea începe să afecteze şi zonele din preajma municipiului Iaşi. Dacă până nu demult acest fenomen afecta doar oraşul, acum, oamenii din mediul rural sunt nevoiţi să suporte tone de praf şi deşeuri de toate felurile. Acest lucru a fost sesizat de către cetăţenii din satul Vlădiceni, comuna Tomeşti. La doar câţiva kilometri de oraş, pe Drumul Hoților, pe un teren propietate privată, poţi găsi o groapă cu moloz, beton şi tot felul de deşeuri. Oamenii spun că sunt îngrijoraţi pentru că materialele se dezintegrează în voie iar poluanţii atmosferici sunt purtaţi peste tot. Moluzul depozitat ocupă o suprafaţă destul de mare de teren iar autorităţile locale nu au fost informate cu privire la activitea pe care o desfăşoară acel propietar pe teren. Este un lucru care persistă de ani de zile în acea zonă. Reprezentanţii Primăriei comunei Tomeşti spun că nu au fost luate măsuri până acum, pentru a vedea al cui este acel teren acoperit de deșeuri rezultate în urma demolărilor.
”Probabil că propietarul care are acolo terenul a dus nişte betoane, nişte plăci de betoane pe care urmează să le concaseze. Dacă mergeţi pe Drumul Hoţilor până în Bucium o să vedeţi că pe partea stângă este plin de aşa ceva. Eu ce să fac? Este propietatea omului şi nu îi pot interzice să depoziteze materiale precum este betonul. Este o propietate într-adevăr, nu este deşeu menajer sunt nişte betoane provenite probabil de la nişte clădiri. Am trecut şi am văzut şi eu. Probabil că vor merge cu un concasor să le concaseze. Ne vom interesa şi voi vedea cine este propietarul acelui teren”, a spus primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte.
România riscă amenzi uriașe pentru poluare
Pragul maxim admis al poluarii a fost depăşit de 40 de ori sau cel puţin asta au măsurat cercetătorii ieşeni. Praful, adică particulele numite PM 10, îi îmbolnăvește pe oameni, în special pe copii şi bătrâni, lucru confirmat de către medicii pneumologi. Poate că aceste cifre nu ne spun foarte multe însă, Comisia Europeană a somat România să rezolve problema poluării în cel mai scurt timp posibil, pentru a nu fi amendată. În cazul în care noi nu vom reduce toţi factorii poluanţi, vom risca amenzi de aproape 100 de milioane de euro pe zi, dacă procedura de infrigement va ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Toate şantierele contribuie şi ele la creşterea valorilor de poluare, şi nu doar cele din oraş cât şi cele din afara lui.
”Sunt foarte multe deşeuri aruncate în acea zonă, piatră, moloz, de toate felurile chiar în faţa Mănăstirii Vlădiceni. Toată zona respectivă este plină de moloz, praf. Pare a fi o groapă de gunoi deşi cea care este amenajată de primărie este în cealaltă parte, spre Tomeşti. Acele deşeuri sunt împrăştiate în atmosferă prin masele de aer şi aduse spre zona Iaşului, spre Tătăraşi, zona Centrului”, a spus conf.univ.dr. Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Al.I.Cuza din Iaşi.
Agenția de Mediu așteaptă sesizările locuitorilor
Autorităţile locale sunt primele care ar trebui să ia măsuri. Indiferent că vorbim despre un teren public sau unul privat, propietarii şi locatarii trebuie să respecte normele de mediu.
”Primul aspect pe care trebuie să îl facă propietarii acestor terenuri private este să sesizeze autorităţile locale din Vlădiceni, Poliţia Locală, iar dacă oamenii sunt nemulţumiţi pot face o plângere la Garda de Mediu, fiind structura care sancţionează încălcările legislaţiei privind protecţia mediului. Nu sunt respectate normele aşa cum în multe situaţii românii nu respectă normele începând cu cele de convieţuire socială până la cele care sunt prevăzute în Codul Penal. Pentru aspecte de genul acesta, măsurile care trebuie luate sunt cele de constrângere de popularizare a actelor normative, de informare şi conştientizare a populaţiei. Este un demers care are şi el rolul lui, până la urmă îl determină pe om să respecte legea numai aplicând corespunzător normele de sancţionare atunci când se impune”, a spus Gheorghe Tătaru, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Iaşi.
Conform măsuratorilor făcute de Agenţia de Mediu, pragul maxim de poluare din oraş este depăşit de peste 80 de ori, iar şantierele deschise și lipsa unei şosele de centură care să fluidizeze traficul sunt principalele elemente care contribuie zi de zi la creşterea valorilor poluanţilor.
”Nu aş putea să anticipez ce vor face cei de la Comisia Europeană dar nu este exclus să fie luate unele măsuri, iar eu, din punctul meu de vedere şi ca român şi ca director al unei Agenţii Judeţene pentru Protecţia Mediului, cred că decât să ajungem în situaţia de a plăti nişte amenzi mai bine am lua măsuri să aşezăm lucrurile pe făgaşul lor”, a mai completat Gheorghe Tătaru.