Miruna Cozianu a reprezentat cu succes România la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice. Eleva face parte din elita ieșeană și nu numai. Pentru o perioadă lungă de timp a făcut parte din Lotul Național de Dezbateri și vara aceasta și-a petrecut-o într-un mod inedit: a participat la o Competiție Mondială de Dezbateri Academice, eveniment ce a avut loc în Thailanda. Miruna a participat alături de încă patru colegi plus antrenorii. Poate că pentru unii, acest tip de dezbateri îmbracă o formă mut prea abstractă însă în câteva cuvinte, acești tineri se numără în categoria oamenilor care știu câte puțin din toate. Adică au o cultură generală vastă, un vocabular complex și sunt înzestrați cu arta oratoriei.
Cei mai buni liceeni din toată lumea
Competiția nu a fost deloc ușoară, ne-a spus Miruna, care la câteva săptămâni după ce a dat probele scrise la Bacalaureat, s-a pregătit intens de Campionatul Mondial care strânge cei mai buni liceeni din toată lumea. Ei au avut de confruntat idei pe teme diverse începând de la economie, social, marketing sau chiar politică mondială. Miruna face dezbateri de patru ani și a participat pentru a treia oară la Campionatul Mondial.
”Este o echipă formată din trei sau cinci liceeni care dezbat pe două tipuri de teme: unele sunt pregătite de acasă , înainte cu câteva luni noi ne pregătim tot ce dezbatem acolo și unele sunt date la fața locului și avem la dispoziție o oră. În tot acest timp, nu avem acces la internet, cărți sau antrenori să facem un caz pe tema respectivă”, ne-a spus tânăra.
Lotul Național a avut câteva teme pe care a trebuit să le pregătească înaintea concursului. La o simplă privire, temele sunt extrem de complexe și sunt conectate la realitatea actuală.
”Pentru moțiunile pregătite am avut de dezbătut următoarea problemă: dacă ar trebui să despărțim compania Amazon în mai multe companii mici. Mai apoi, am avut despre o agenție din America ce ar trebui să dezvăluie companiile care fac software, apoi am mai avut o moțiune despre interzicerea împrumuturilor garantate de instituții financiare non-bancare. Domeniile variază de la relații internaționale la economie, la tehnologie. Nu este un singur domeniu”, a povestit Miruna.
Societatea de astăzi este într-o continuă schimbare. Ea ne aruncă provocări noi zi de zi și ține exclusiv de fiecare cum reacționează la ele. Așa a fost și în cazul Campionatului Mondial de Dezbateri Academice. Acești tineri se pregătesc ani de zile, parcurg mii de file cu informații diverse pentru ca mai apoi să aibă o gândire în perspectivă și analitică asupra unor teme punctuale.
”Pe parcursul anilor, noi ne întâlnim și discutăm despre mai multe domenii și fiecare își face câte o bază de informații și te forțează să îți petreci foarte mult din timpul liber stând pe Wikipedia, pe articolele de la știri, să fii tot timpul pus în cunoștință de cauză, cu teme foarte diverse și să știi măcar câte puțin din toate. Ți se dă o temă, noi am acordat aproximativ trei săptămâni, timp în care am citit intensiv despre fiecare detaliu al temei respective și am avut ajutor din partea unor specialiști și fiecare dintre antrenorii noștri îi contactau și ei veneau și ne explicau din domeniul lor. Ne dădeau mai multe detalii pe care nu le găsești pe internet iar subiectele le-am dezbătut la fața locului. Am avut o moțiune dacă ar trebui ca oamenii indigeni să obțină fonduri de la state pentru a-și crea propriile școli cu propria curriculă. Pe parcursul anului noi ne-am întâlnit cu informațiile respective și în cadrul acelei ore pe care o avem pentru pregătire, fiecare dintre noi cinci suntem specializați pe câte un domeniu și colaborarea ne ajută să facem câte un caz pe respectivul domeniu”, a spus Miruna.
O provocare între 60 de țări
A fost o provocare la care au participat aproximativ 60 de state ale lumii. Printre ele a fost și România, care a fost reprezentată cu succes de către Miruna Cozianu și Sabina Popescu din Iași, Dora Szegedi și Teodor Dima din București și Diana Diaconescu din Suceava.
”O echipă este pentru moțiune și cealaltă opune. Fiecare are trei vorbitori, noi suntem cinci pentru că este foarte solicitant și ne rotesc antrenorii noștrii ca să jucăm câte un meci. Fiecare persoană ține câte un discurs, el are opt minute, conține argumentele noastre și fiecare speech primește câte un punctaj. Arbitrii dau acest punctaj după mai multe categorii : stil, conținut și strategie. La stil punctează cât de persuasiv ești în tonul vocii, inflexiuni, pauze, cum îți folosești mâinile, vocabularul pe care îl folosești, cât de ilustrative sunt cuvintele pentru ideile tale. În conținut… se ține cont de argumente, iar la strategie se punctează modalitatea pe care tu ai ales-o pentru a-ți susține cauza”, explică Miruna regulile concursului.
Dincolo de competiția în sine, tinerii descoperă oameni noi, culturi diferite și situații inedite.
”Pentru mine, fiind a treia participare, cumva știam la ce să mă aștept și m-am dus acolo știind cam care este atmosfera, dar de fiecare dată sunt impresionată de cât de deștepți și cât de inteligenți sunt liceenii din peste 60 de state de pe Glob. Rămân mereu impresionată de sistemele de școlarizare din alte țări pentru că împărtășim experiențe, culture”, spune Miruna.
Așa cum era de așteptat, Miruna nu va mai rămâne în țară. Ea va pleca să studieze în Anglia, etapă pentru care a muncit extrem de mult.
”În toamnă plec în Anglia să studiez politică, filosofie și economie. E o facultate cu trei ramuri. Nu știu exact ce vreau să fac după. Aș vrea să activez în sfera politică, mi-ar plăcea să fac consiliere politică sau, de ce nu, în sfera economică, poate într-o multinațională”, conchide ieșeanca.