De maine la SCOALA! Iata cateva metode sa-ti motivezi copilul sa INVETE!

0
109

Incepe scoala, prilej de bucurie pentru unii copii, prilej de “chin” pentru altii. Daca faci parte din categoria parintilor care tin la viata academica a copilului lor, dar trebuie sa-l impinga de la spate pentru fiecare pas, acest articol este pentru tine. Daca ai un copil care prefera sa faca orice altceva, sa se uite la YouTube, sa se joace, decat sa-si faca temele, atunci articol este pentru tine.

De ce nu este motivat copilul tau sa invete?

Pana la urma, este in interesul lui sa invete, nu-i asa? De ce nu si-ar dori sa aiba succes in viata? De ce pare ca tu iti doresti mai mult sa reuseasca decat isi doreste el?!

Iata si problema! Scoala este un aspect care necesita disciplina si munca, iar copiii trebuie sa invete sa creada in aceste valori. Copilul trebuie sa cunoasca importanta scolii, pe propria piele. Nu il poti motiva fortat. Iar daca iti fortezi copilul ca sa fie motivat, vei inrautati lucrurile.

Vestea buna este ca exista cativa pasi pozitivi care te pot ajuta sa-i insufli copilului pofta de a invata, de a evolua. Majoritatea acestor pasi implica setarea unei structure care sa-i permita sa fie mai ordonat, mai disciplinat. Mai mult, ii va insufla gustul succesului si atunci va dori cu ardoare sa aiba si mai mult succes.

Iata care sunt cei 8 pasi

1. Ramai pozitiv

Pastreaza relatia cu copilul tau deschisa, pozitiva, bazata pe respect. Aminteste-ti ca tu si copilul tau sunteti in aceeasi echipa.

Predica, pedeapsa, amenintarea nu vor duce nicaieri, ba mai mult vor distruge mediul armonios al relatiei. Anxietatea, frustrarea si teama sunt normale si de inteles. Insa sa actionezi manat de aceste emotii puternice nu va aduce niciun rezultat pozitiv si va inrautati situatia.

Copilul tau nu se comporta astfel ca sa-ti faca tie viata mizerabila. Misiunea ta este sa-l ajuti sa fie mai responsabil. Negativismul tau il va face sa intre in defensiva si nu-i permite sa vada lucrurile asa cum sunt de fapt.

2. Instaureaza regula “Cand vei…”

Una din regulile vietii este ca esti platit dupa ce ai prestat o munca. Ii poti spune “Cand vei termina de scris, vei putea merge la prietenii tai.” sau “Cand vei termina de invatat, putem discuta despre acel film la care voiai sa te uiti”.

Aceasta regula il va motiva sa termine mai repede ceea ce are de facut. Dar, odata instaurata, fii si tu la fel de disciplinat pe cat ii ceri copilului tau si tine-te de ceea ce-ai promis. Nu-i acorda niciun beneficiu inainte sa termine sarcina data.

In acest fel, creierul copilului tau se va antrena sa faca si apoi sa primeasca recompensa.

3. Creeaza structura

Daca ai un copil ale carui note au inceput sa scade vertiginos, ai dreptul sa te amesteci in viata lui, indiferent ca-i place sau nu. Nu esti parintele lui ca sa ii rezolvi problemele. Esti parintele lui ca sa-l ajuti sa isi depaseasca singur problemele.

Daca nu stie sa se organizeze singur, fa-i tu program! Stabileste un orar in care sa-i incluzi intervalul de studiu, intervalul de joaca etc.

In timpul studiului nu sunt premise electronicele care ii pot distrage atentia. Daca isi termina sarcinile, atunci le poate recupera. Nu pica in plasa “ascult muzica in timp ce fac lectii” sau “fac calcule”. Acestea implica utilizarea telefonului sau tabletei si poate fi usor distras spre alte aplicatii, gratie notificarilor. Cum nici la scoala nu au voie sa asculte muzica in timpul orelor sau sa utilizeze telefonul pentru calcule, nici pentru teme nu are nevoie de el.

4. Intalneste-te cu profesorii

In cazul in care notele scad drastic si nu mai pare copilul care era intainte, este timpul sa iei masuri. Sa te intalnesti cu profesorii este una dintre ele. Puteti discuta impreuna cu copilul, astfel incat sa descoperiti ce anume il face sa dea inapoi.

5. Creeaza-i un spatiu pentru studiu

Identifica un loc in casa in care copilul ar putea sa studieze in liniste, fara sa fie deranjat de frati si/sau surori. Poti sta o vreme langa copil pentru a-l ajuta sa se concentreze pe o anumita sarcina. Este in regula sa-l ajuti atunci cand nu stie o notiune, insa nu este in regula sa-i rezolvi temele. Invata-l sa isi gestioneze singur problemele pentru a capata abilitati care ii vor fi de folos in viata de adult.

6. Fii ferm si constant cu regulile

Odata ce-ai stabilit niste reguli, tine-te de ele. Desigur, pot exista anumite modificari in beneficiul copilului, pentru a-i usura de sarcini, dar nu pentru a-l scuti de ele.

Fermitatea si constanta ii va transmite mesajul ca stii ca poate reusi. De asemenea, il va invata ca dupa fapta urmeaza rasplata, fie ca este vorba de o recompensa, fie ca este vorba de o consecinta pe care trebuie sa o suporte.

Iar cand a reusit, nu transforma totul in succesul tau. Meritele trebuie sa-i apartina.

7. Care este nivelul lui de anxietate?

Lipsa de motivatie a copilului tau, care pare mai degraba iresponsabilitate in ochii tai, poate fi o stare de anxietate de care nu esti constient. Poate copilul nu stie sa-ti explice ce se petrece cu el. Ceea ce pentru tine este indolenta, iresponsabilitate poate fi, in realitate, o vulnerabilitate emotionala pe care nu stie cum sa o gestioneze. Astfel, copilul actioneaza prin a evita sa faca lucruri, prin a intra in defensiva, a se inchide in el.

Anxietatea blocheaza abilitatea copilului de a accesa acea parte a creierului care il ajuta cu motivarea. Verifica starea emotionala a copilului. Vezi daca nu cumva aceasta aparenta lene nu are in spate o stare de anxietate.

Iti poti ajuta copilul, oferindu-i o structura solida, un orar dupa care sa-si indeplineasca sarcinile, impartite pe segmente mici. Iar fiecre reusita sa-i ridice moralul si sa-l elibereze de stres.

8. Nu te da peste cap pentru el

Poate fi extrem de frustrant sa-ti vezi copilul chinuindu-se. Poti considera ca lipsa de motivatie a copilului este o greseala in stilul tau de parenting. Ca urmare, pentru a indrepta orice stricaciune ai comis, incepi sa-i rezolvi temele, sa faci in locul lui diverse lucruri, astfel incat sa-i usurezi viata si sa-l eliberezi de stres.

Inainte sa faci asta, gandeste-te ca, la fotbal, antrenorul nu intra in teren in locul jucatorului. Ci, de pe margine, ii spune ce sa faca. Incurajeaza-l sa castige, si lauda-l cand a castigat. Iar daca pierde, nu-i nimic! Esecul face parte din evolutia unui om. Il ajuta sa isi asume responsabilitatea.

Concluzii – Viitorul suna bine!

Cand copilul pare lipsit de interes, este foarte usor sa-i proiectezi un viitor sumbru. Cand nu-l intereseaza decat jocurile video, intenetul si prietenii, te ingrijorezi ca nu va avea succes in viata. Iar nivelul tau de anxietate si teama creste amenintator. Doar ca nimeni nu are un glob de cristal ca sa stie ce-i rezerva viitorul. Concentrarea pe elementele negative va atrage alte elemente de care sa te plangi. Concentreaza-te, in schimb, pe calitatile copilului tau, ramai pozitiv si ajuta-l sa-si descopere acele puncte forte.

Poate ca este un bun bucatar, poate ca este un bun mecanic sau un om indemanatic ce-l paote transforma intr-un bun constructor. Poate avea succes in viata intr-o anumita meserie, nu neaparat in mediul academic. Ajuta-ti copilul sa-si urmeze pasiunile, sa fie sociabil, creativ, sa fie stabil emotional.

Copilul tau este la inceput de drum, nu trebuie fortat sau coplesit de responsabilitati. Dar trebuie invatat sa-si formeze o structura dupa care sa lucreze. Aceasta se va transforma mai tarziu intr-o lista de prioritati. Fii rabdator. Nimic nu se transforma peste noapte. Poate dura o vreme, insa nu-ti subestima copilul. Fii increzator ca totul va fi bine!

Sursa: empoweringparents.com

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments