Reprezentanții instituțiilor spun că sunt în curs de noi negocieri între firme și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a se da drumul la un alt lot de pacienți. Doar în ultimele luni, sute de dosare au fost făcute de la Iași, cu speranța că vor putea scăpa de boala apăsătoare.
”Noi am făcut până acum sute de dosare, cred că a contribuit și perioada aceasta a concediilor, că în rest s-au făcut dosare. Acum sunt cei care termină tratamentul, unii care sunt în reevaluare dar nu am mai făcut dosare în august și nici în septembrie”, a spus prof.univ.dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași.
De ceea ce se tem bolnavii este faptul că există o pauză între cele două contracte cost-volum-rezultat, aferente programului, lucru care a devenit oficial odată cu finalizarea la 31 august 2019 a vechiului contract. După ce vor fi finalizate aceste formalități, vor putea fi reluate în calcul noile dosare. Practic, aceste întârzieri îi vor afecta pe pacienții care nu au mai beneficiat de tratamentul interferon free până acum.
”Este clar că mai sunt multe probleme de rezolvat pentru a atinge obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor în următorii zece ani în România. S-au realizat multe lucruri bune, mai ales în ultimii doi ani, dar mai sunt și mai multe de făcut. Cine consideră că problema hepatitelor este una rezolvată se înșeală. Nu avem încă soluții pentru persoanele neasigurate, iar numărul acestora este impresionant în România, sau pentru alte categorii sociale precum consumatorii de droguri, cei care prestează servicii sexuale, pentru comunitățile sărace sau izolate”, declară într-o scrisoare oficială Marinela Debu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
Probleme există și cu dosarul de analize al celor diagnosticați dar care nu au reușit să intre în terapie până la sfârșitul lunii august. Medicii îi anunță că el este valabil pe o perioadă de șase luni.
”Mesajul nostru este ca pacientul să țină legătura cu medicul curant pentru că în momentul în care se va da drumul din nou, cu siguranță se vor face dosare. Așa le-am recomandat și noi, să vină după data de 1 octombrie”, explică managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Pacienții care au intrat în program până la 31 august își vor urma tratamentul fără impedimente, însă cei noi diagnosticați vor trebui să aștepte încheierea noului contract. Mai mult decât atât, autoritățile au anunța deja faptul că noul contract va include tratament şi pentru pacienții care au gradul de fibroză F0 și pentru copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani.
Tratamentul, o șansă pentru bolnavi
Tratamentul interferon free este o inovație în ceea ce privește tratarea hepatitei C care este eradicată în proporție de peste 90% din cazurile care au urmat schema terapeutică. Ea se administrează pe cale orală pentru o perioadă de numai trei luni. Până acum, programul a mai suferit întârzieri chiar și de șapte luni, lucru care a dus la o creștere a numărului de dosare depuse. Noile prevederi i-au inclus și pe pacienții care au boala în faza incipientă întrucât, inițial, programul se adresa doar celor care au fibroză 3 sau 4. Chiar anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor s-a creat un program de screening prin care cetățenii au putut afla cât de importantă este diagnosticarea hepatitei. Statisticile au arătat că peste 70% din persoanele diagnosticate cu hepatită C provin din medii sociale defavorizate, care nu sunt asigurate și care nu au acces la informație și servicii medicale.