Iașul, în competiție pentru integritate și anticorupție

0
252

Vă anunțăm cu drag faptul că proiectul nostru de educație civică și juridică „Iași vibrează civic”, implementat de către Asociația pentru Dialog în Justiție sub coordonarea financiară a Primăriei Municipiului Iași, a intrat în competiția „Rețeaua Campionilor în domeniul Integrității”, demarată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în zilele de 18-19 septembrie, la București.

 

Mai exact, Primăria Municipiului Iași s-a înscris în competiția „Rețeaua Campionilor în domeniul Integrității” cu proiectul căruia i-a acordat, în anul 2018, fonduri de la bugetul local, ca urmare a concursului de finanțare a proiectelor depuse de către organizațiile neguvernamentale.

 

Ce reprezintă „Rețeaua Campionilor în domeniul Integrității”:

Competiția „Rețeaua Campionilor în domeniul Integrității” se desfășoară la nivelul administrației publice locale. În cadrul compeției sunt  prezentate și premiate cele mai bune practici anticorupție adoptate/implementate la nivelul autorităților administrației publice locale, din toată țara, în vederea constituirii unei „rețele a campionilor în domeniul integrității”.

 

Ce scop are „Rețeaua Campionilor în domeniul Integrității”:

  • promovarea propriilor experiențe de reformă ale autorităților administrației publice locale şi a instrumentelor de modernizare în domeniul prevenirii corupției dezvoltate de către aceștia;
  • îmbunătățirea percepției cetățenilor cu privire la activitatea administrației publice prin promovarea aspectelor pozitive și popularizarea bunelor practici de la nivelul administrației publice locale;
  • identificarea, propunerea de politici publice anticorupție pentru administrația publică locală și implicarea nivelului local în procesul de elaborare și implementare a acestora;
  • evaluarea politicilor publice anticorupție prin colaborarea şi consultarea administrației publice locale de către MDRAP, precum și a structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

 

Așadar, proiectul Asociației pentru Dialog în Justiție s-a mulat perfect pe nevoile și condițiile acestei competiții.

 

Ce este „Iași vibrează civic”:

Dacă vă amintiți, pe parcursul anului 2018 s-a desfășurat proiectul „Iași vibrează civic”, un  program intens de formare civică și juridică a cetățenilor, cu adresabilitate către minori și adulți.

Scopul proiectului a fost, în principal, de responsabilizare a cetățenilor.  S-a urmărit, de asemenea, creșterea angajamentului civic prin încurajarea unui dialog rezonabil între cetățeni și administrația publică, creșterea încrederii sociale, a transparenței decizionale, a implicării directe, a corectitudinii/eficienței în aplicarea/respectarea normelor și a opoziției constructive, bazată pe probe și soluții reale.

Activitățile care s-au desfășurat în cadrul acestui proiect au fost:

  1. Implementarea aplicației de educație civică și juridică „Legal CAT”, accesibilă pentru descărcare din Magazin Play. La această aplicație au contribuit specialiști în domeniul civic, juridic, ADR, scopul acesteia fiind acela de a dezvolta tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani valori și principii democratice fundamentale, noțiuni civice și juridice elementare. Aplicația este de foarte mare ajutor și adulților, în schimb.
  2. Organizarea de cursuri juridice cu părinții și cadrele juridice în școlile din județul Iași. Programul de educație civică-juridică a avut un deosebit impact asupra beneficiarilor direcți și indirecți (copiii), aceștia beneficiind de consiliere civică, juridică, democratică gratuită din partea specialiștilor. Programul de formare s-a numit „Școala juridică a părinților – Sharing Law”.
  3. Organizarea unui curs non-formal de educație civică, ținut de aleșii locali pentru cetățenii din Iași. Cursul a avut o abordare pozitivă și a permis discuțiile libere, a propus soluții la nevoile comunității, a ajutat la crearea unui dialog între cetățeni și autorități, a crescut gradul de încredere în administrația publică locală.
  4. Organizarea „Zilei Porților deschise” în cadrul Direcției de Evidență a Populației Iași. Scopul acestei acțiuni a fost de a transparentiza procesul de lucru al administrației publice, de a crește gradul de încredere în administrație. La activitate au participat câteva zeci de copii din mai multe școli din județul Iași.
  5. Organizarea unui tur cu bicicleta, „CIVIC bike”, la care au participat cetățenii împreună cu reprezentanții/aleșii administrației publice. Plimbarea cu bicicleta a avut scopul de a conecta cetățenii și administrația în folosul comunității, de a îmbunătăți relația dintre aceștia, de a crește gradul de încredere și cooperare, sportul reprezentând o activitate comună și benefică tuturor părților. Turul s-a petrecut sub denumirea de „CIVIC bike” și a avut loc în Săptămâna mobilității, mai exact în  data de 22 septembrie, declarată „ziua fără mașini”. O dovadă clară a sustenabilității acestei acțiuni este  organizarea ediției a doua a „CIVIC bike”, în 2019.

 

Parteneri implicați în cadrul acestui proiect au fost: Baroul Iași, Direcția Generală Anticorupție, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Poliția Locală Iași, SMURD Iași.

Colaboratori desăvârșiți și motivați au fost foarte mulți specialiști în educație cetățenească, juridică, civică, democratică, drepturile omului, psihologie, formare etc. Asociația a beneficiat și de sprijinul extraordinar al voluntarilor, care au aderat cu pasiune la ideea proiectului nostru.

 

Iași vibrează civic” a adus plus valoare prin implicarea cetățenilor în treburile comunității, angrenând în activități diverse cetățenii care cred și vor mai mult de la orașul în care trăiesc.

 

Mulțumim Primăriei Municipiului Iași că a crezut în proiectul nostru și l-a votat în 2018 câștigător în cursa pentru proiecte neguvernamentale, acordându-i finanțare, fapt ce ne-a permis să punem în sprijinul comunității și al cetățenilor propriile resurse.

De altfel, ne considerăm onorați că beneficiem de încrederea instituției publice de a participa împreună în această competiție, „Rețeaua Campionilor în domeniul Integrității”, deschisă sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

Mulțumim cetățeni, mulțumim administrație publică!

Să fie într-un ceas bun!

 

Maria PaduraruMaria PĂDURARU

Asociația pentru Dialog în Justiție

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments