Daniel Frumusachi, cel mai tânăr somelier din România și Republica Moldova, are deja două recorduri în Guinness Book

În aceste săptămâni de septembrie producătorii de vinuri din Republica Moldova sunt în plin proces de recoltare a strugurilor. Anul a fost unul fierbinte și ar trebui să se grăbească să culeagă mai ales strugurii albi. Strugurii roșii ar putea aduce pe raft vinuri cu un potențial mare de maturare. Pentru că știm că ieșenilor le place vinul moldovenesc, 7 EST a discutat cu un tânăr pasionat de vinuri, care este cel mai tânăr somelier atât din Republica Moldova, cât și din România, pentru a ne recomanda cele mai bune vinuri moldovenești.

0
638

Daniel Frumusachi are 20 de ani, dar ne bucură cu reușitele sale. Nu a avut de la început o pasiune pentru vinuri, mai ales că vine din nordul Republicii Moldova, acolo unde vin nu se produce. Totuși, și-a început studiile la Colegiul de Viticultură și Vinificație, unde a aflat despre profesia de somelier, iar profesorii de la Școala de somelieri din Chișinău s-au gândit să facă un experiment și să pregătească pentru certificare un student de la colegiu. Așa că, Daniel a ajuns să dețină certificatul european de somelier la 18 ani, adică cea mai mică vârstă la care poate fi obținută o certificare pentru această profesie și este membru al Asociației Europene de Somelieri. Acum vinurile și profesia de somelier sunt mai mult decât o pasiune pentru el.

”Mi-a fost ușor la școala de somelieri pentru că la colegiu am învățat cu plăcere despre această profesie și materialul l-am învățat atât de bine încât la școala de somelieri am repetat materialul învățat și mi s-a oferit șansa să fac exercițiile practice. Eu având nasul mai tânăr, am avut calități olfactive mai bune decât ceilalți colegi care erau și de vârsta părinților mei. Mi-am făcut și mulți prieteni pentru viață, chiar dacă mulți dintre ei erau de două ori mai mari ca mine. Iar vinul acum este viața mea, este prezentul și viitorul meu. Nu mai am nicio direcție spre care să vreau să merg, doar vinul”, ne-a povestit Daniel Frumusachi.

 

Două recorduri incluse în Guinness Book

De un an și jumătate de când și-a obținut certificatul de somelier, Daniel a început să organizeze  la Chișinău degustări de vinuri, să participe la evenimente și expoziții dedicate. La începutul anului a văzut că există un record mondial inclus în Guinness Book legat de tehnica de sabrare, o procedură de a deschide sticla de vin spumant cu sabia pe care el o practica la evenimentele pe care le organiza. Așa că, s-a decis să doboare acest record mondial și să-și obțină locul în Guinness Book.

”Am căutat sponsori. Am primit multe refuzuri, chiar câteva zeci, de la producătorii de vin spumant. Aproape că renunțasem la idee, dar un prieten mi-a spus că are un cunoscut la un mic producător de vinuri spumante și m-am împrietenit cu acel producător și împreună cu el am bătut două recorduri mondiale”, spune cu mândrie Daniel.

Chiar în aceste zile a fost anunțat că recordul său a fost aprobat de Guinness World Records și urmează să ajungă și certificatul la Chișinău. Pentru a intra în Guinness Book, tânărul somelier a deschis prin intermediul tehnicii sabrare 49 de sticle de vin spumant în 28 de secunde și 79 de sticle de vin spumant în alte 60 de secunde. Pregătirile au durat câteva luni de zile.

”Eu aveam deja acest raport de forță și viteză care este necesar pentru a deschide sticla de spumant cu sabia. Eram antrenat înainte de a-mi veni ideea de a bate recordul mondial pentru că practicam sabrarea la evenimentele pe care le organizam. Trebuia doar să lucrez la viteză. Cu două luni înainte de eveniment am început să fac exerciții fizice prin care să măresc rezistența mușchilor din zona umerilor. Apoi am făcut exerciții de concentrare și de reacție exersând cu sabia și sticle goale chiar la mine în camera”, ne-a mărturisit tânărul.

 

Vinurile roșii din 2019 vor avea un potențial mare de maturare

Daniel povestește cu multă pasiune despre ceea ce face, așa că ne-a făcut și o descriere a anului vitivinicol 2019 ca un adevărat profesionist.

”A fost un an foarte fierbinte. Recolta de struguri a început puțin mai devreme pentru că strugurii albi au foarte mult zahăr. Producătorilor care au multe terenuri le va fi greu în acest an să fie în pas cu recoltarea, pentru că dacă lăsăm strugurii mai mult timp pe câmp ei vor acumula mai mult zahăr, iar vinurile ar putea avea mai mult alcool și ar fi mai puțin plăcute. Însă vinurile roșii din diferite zone ale Moldovei, în acest an, ar putea avea un potențial foarte mare de maturare. Zona sudică, la Cahul și Comrat, a fost bătută puțin de grindină la începutul verii, însă și pentru ei va fi un an bun. Zona centrală Codru a fost atinsă și ea de încălzirea globală. Avem o recoltă mai devreme și o recoltă foarte bună pentru vinurile roșii din această zonă. Vinurile albe urmează să vedem cum vor fi anul acesta, căci depinde foarte mult de capacitatea producătorului de a recolta strugurii la timp”, explică Daniel Frumusachi.

Despre vinurile din anul 2019 încă nu poate să ne povestească foarte multe pentru că acestea încă urmează să fie produse.

”Din roada anului 2019 am degustat până acum doar niște must, iar cât de bune vor fi vinurile din Republica Moldova în acest an vom afla prin februarie – martie. Totuși, am putea vorbi despre zonele cu potențial. De exemplu, dacă luăm podgoriile din zona Valul lui Traian, atunci anul acesta cabernet sauvignon va fi foarte-foarte longeviv, cu un potențial enorm de maturare. La Ștefan Vodă, zona Purcari, am gustat mustul din feteasca albă care ar putea deveni un spumant perfect. În ultimii doi ani, la Ștefan Vodă este un chardonnay recunoscut mondial, și vinul din anul acesta cred că va fi la fel. Deci, chardonnay din această regiune a fost la concursul Decanter Wine Words și a luat 97 de puncte din 100. Aceasta însemnând medalia nu de aur, ci de platină. E un punctaj enorm de mare, iar acesta e cel mai medaliat vin din istoria vinului moldovenesc”, ne explică tânărul somelier.

Daniel Frumusachi are și câteva recomandări pentru ieșenii care caută pe rafturile magazinelor vinurile moldovenești.

”Pentru ca ieșenii să procure un vin bun îi invit să facă un tur vitivinicol pe la producătorii din Republica Moldova. Putem merge la Castel Mimi, Chateau Purcari, Cricova, Chateau Cojușna, Chateau Vartelli. Pe la micii producători și aici, o mare atenție, pentru că acum ei sunt cei care dau trendul în vinificație. Ei produc vin în cantități mici și își permit să atragă atenție la fiecare picătură de vin pe care o fac. Îmbuteliază doar câteva mii de sticle pe an, iar aici s-a depus mult suflet și iubire pentru a produce acest vin”, ne spune Daniel Frumusachi.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCe mărfuri exportă și ce mărfuri importă Iașul?
Articolul următorO nouă modă printre ieșeni: parașutismul
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments