O nouă modă printre ieșeni: parașutismul

Parașutismul este unul dintre sporturile cele mai căutate în rândul ieșenilor. Zeci de persoane se înscriu anual la cursul de parașutism organizat la Aeroclubul Alexandru Matei din Iași, pentru a descoperi noi senzații. Instructorii de aici spun ca foarte mulți dintre cursanți se îndrăgostesc de parașutism după primul salt și sunt persoane care practică sportul de ani de zile. Parașutismul este un mod deosebit de a-ți petrece timpul liber iar cei care îl practică spun că dincolo de senzațiile pe care le ai după ce sari de la 2.000 de metri înălțime, descoperi foarte multe lucruri despre tine și corpul tău în situații limită.

0
319

Parașutismul înseamnă înainte de toate autocontrol! Asupra fricii, asupra ta și a psihicului tău. Dacă până nu demult, era un sport practicat doar în anumite regiuni, ei bine, și la Iași există destul de mulți doritori. Tineri și adulți care vor să își depășească limitele.

”Cursurile gratuite au început în luna februarie, dar bineînțeles că o parte dintre ei nu și-au plătit cursul. Cei până în 22 de ani. Este ca orice sport gratuit pentru tineri pentru că suntem o unitate bugetară, suntem sub Ministerul Transporturilor care ne finanțează anual pentru tinerii între 16 -22 de ani, ce depășește 22 de ani pot veni să zboare sau să facă salturi contra cost. Pentru cursul teoretic se plătește 4 euro pe oră și sunt necesare 40 de ore, deci 160 de euro partea teoretică. Mai apoi, la partea practică își plătește salturile care înseamnă minim 24 de euro un salt de instrucție. Ca să își obțină licența, are nevoie de minim 25 de salturi”, a declarat Sorin Enghel, comandantul Aeroclubului Alexandru Matei din Iași.

Fiind vorba de un sport cu totul aparte, care are anumite riscuri, pentru a ajunge să facă salturi de la înălțime, cursanții au de parcurs mai multe etape.

”Cursul constă în parcurgerea a șapte materii de teorie, meteorologie, cunoașterea parașutei, performanțe umane, performanțe de zbor. După ce termină aceste cursuri, se dă un examen care are loc undeva prin luna aprilie, iar cei care reușesc la acest examen cu nota minimă de 7,50 merg mai departe în pregătirea specifică și anume la cel de salt cu parașuta”, explică Sorin Enghel.

Există, de asemenea, și anumite criterii legate de vârstă, condiție fizică și stare de sănătate pe care cursanții trebuie să le îndeplinească.

”Trebuie să fie apți medical, în primul rând, pentru că ei au nevoie de o licență medicală, categoria a doua făcută la un centru specializat. Din fericire, avem și în Iași un astfel de centru. Până acum doi ani, nu exista decât în București și la Timișoara. Dar de doi ani avem Centru de Medicină Aeronautică și își pot face vizita medicală în Iași. Asta este prima prioritate, mai apoi trebuie să aibă 18 ani, iar dacă au mai puțin trebuie să vină cu un consimțământ făcut la notariat din partea ambilor părinți”, a mai spus Sorin Enghel, comandantul Aeroclubului Alexandru Matei din Iași .

 

Adrenalină pentru doritori

Parașutismul este un sport destinat persoanelor cărora le place adrenalina. Cei care au anumite frici pot să încerce să le depășească.

”La începutul anului se înscriu 80-100 de tineri, fiecare vine cu frica lui, cu problemele lui, dar pe parcurs încep să capete încredere în ei și să depășească anumite temeri. Pe unii nu poți efectiv să îi scoți din fața calculatorului și nu reușim din punct de vedere psihic să le implementăm zborul iar la cei la care reușim, ajung sportivi de performanță care reprezintă Iașul atât în competițiile naționale, cât și în cele internaționale”, spune Enghel.

 

Din pasiune la performanță

Surprinzător sau nu, tinerii careu au parcurs acest curs au demonstrat că au anumite aptitudini necesare pentru a participa la concursuri naționale și internaționale.

”Din momentul în care și-a obținut licența, putem spune că un cursant a depășit faza de începător. Nu mai este elev pentru că este exact ca la școala de șoferi: dacă ți-ai obținut permisul, din momentul acela poți să conduci mașina singur. Așa e și la noi. Faci cursuri cu un instructor și din momentul în care ți-ai luat licența mai ai nevoie de supraveghere, dar poți sări oriunde în lume”, a spus comandantul.

Din punct de vedere legal, nu există o vârstă, cursanții trebuie doar să aibă abilitatea medicală.

”Nu poți să iei un cursant să îl duci la competiții, trece printr-o perioadă lungă de acomodare. El își obține licența, dacă are abilități sportive și înclinații pentru parașutism bineînțeles că merge mai departe pentru acumulare. Deci el face salturi în care cumulează experiență și bineînțeles, experiență care îl duce pe sportiv către concursuri. După ce ajunge la un anumit nivel, să depășească 100 de salturi, poate să participe și la competiții. În funcție de rezultate, poate fi selecționat în loturile naționale ale României și să meargă și la competiții internaționale”, a completat Sorin Enghel, comandantul Aeroclubului Alexandru Matei din Iași .

De la curiozitate la pasiune este doar un pas, iar instructorii de parașutism s-au convins de acest lucru pe parcurs.

”Cei care vin, o fac din curiozitate. Nu pot să le spun pentru că tot ceea ce le spun s-ar putea să fie vorbe goale. Nu se poate gusta decât făcând acest lucru. Adică, dacă vii, faci un salt și atunci îți dai seama dacă ești făcut pentru acest sport sau nu. Mai avem posibilitatea să se facă salturi în tandem cu un instructor. Care e mai scump, care ajunge aproape 170 de euro. Poate să facă un salt și să vadă. Mulți dintre cei care au sărit cu instructor s-au înscris la cursuri”, spune comandantul.

În prezent, la Iași, câteva zeci de persoane se antrenează de luni bune pentru a obține licența.

”De asta se și face meteorologie pentru că trebuie să știe ce înseamnă un vânt, cum se formează, de ce se intensifică, de ce în aer are o direcție, iar la sol altă direcție. Sunt anumite lucruri care contează foarte mult. Pentru cursul de zbor avem 41 de înscriși, din care nouă cu contract iar restul sunt tineri. Cred că șapte dintre ei vor merge la examenul pentru obținerea licenței de zbor”, a conchis Sorin Enghel, comandantul Aeroclubului Alexandru Matei din Iași .

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments