Singurătatea, dorul de părinți sau poate pur și simplu faptul că nu mai are cine să le prepare mâncărurile preferate îi îndreaptă pe mulți adolescenți rămași singuri, în țară, către o alimentație dezechilibrată.
„Sunt mulți adolescenți în această situație, iar poveștile lor sunt foarte emoționante. De exemplu, o pacientă povestea că s-a refugiat în alimentație din dorul de mamă, găsindu-și, astfel, alinarea în mâncare. Un alt adolescent relata, cu emoție, la una dintre consultații, că își așteaptă cu nerăbdare mama pe care nu a mai întâlnit-o de doi ani, întrebându-se dacă îl va mai recunoaște întrucât ținuse regim și slăbise peste 20 de kilograme”, povestește dr. Adina Rusu, nutriționist-dietetician.
Tulburări de alimentație apar și în cazul copiilor lăsați în grija bunicilor, mulți dintre aceștia ajungând, de la vârste fragede, la obezitate.
„Dorul de părinți îi face pe mulți dintre acești copii să se răzbune, într-un fel, pe bunici, refuzând mâncarea preparată de aceștia. Mai mult, unii dintre acești copii cu părinți plecați la muncă, în străinătate, au mai mulți bani de cheltuială și atunci cad în capcana alimentelor de tip fast-food și a băuturilor răcoritoare. De multe ori, vacanțele petrecute cu părinții sunt transformate și într-un fel de premiere, de recompensă culinară, cu multe excese alimentare”, completează dr. Adina Rusu.
Lipsa unor programe de consiliere adresate acestor copii sau a unor grupuri de sprijin în care aceștia să-și regăsească alinare, un sfat sau, pur și simplu, să întâlnească alți tineri aflați în aceeași situație ca și ei, îi transformă în pacienți ai cabinetelor de nutriție sau de psihologie, consecințele stilului de viață dezechilibrat putând să se reflecte pe termen lung, chiar și în stadiul de adult.
Construirea unei case, divorțul sau schimbarea locului de muncă – cele mai stresante cauze ce pot duce la îngrășare
Pentru mulți oameni ce suferă de obezitate, creșterea în greutate a apărut brusc, în urma unui eveniment stresant din viață. „Sunt perioade din viață când, pur și simplu, putem pierde controlul, când putem pierde orice disciplină, nu mai reușim să ne odihnim la timp, să mâncăm corect, când nu mai găsim motivația și puterea să ne preocupăm de noi, de sănătatea, de binele nostru”, mai spune dr. Adina Rusu.
Perioadele de instabilitate, fie că vorbim de instabilitate emoțională sau financiară și nesiguranța, incertitudinea, pot da peste cap stilul de viață al multor oameni care poate, până atunci, au reușit să fie destul de echilibrați:
„Surprinzător, poate, dar construirea unei case poate fi, din ce am constatat la pacienți, o perioadă extrem de stresantă. Atât durata, costurile, cât mai ales incertitudinea și elementele imprevizibile care pot să apară, dezechilibrează, din punct de vedere alimentar, chiar și pe cei mai disciplinați oameni. De asemenea, divorțul poate fi un factor destabilizator puternic, precum și pierderea sau schimbarea locului de muncă. Este important ca toți cei care trec prin astfel de situații să conștientizeze faptul că aceste perioade mai grele sunt tranzitorii, că trebuie să încerce să respecte măcar regulile de bază ale alimentației sănătoase, să mănânce la timp și să se hidrateze, pentru a putea reveni treptat la un stil de viață cât mai sănătos”, avertizează Adina Rusu.
Cazuri extreme care ajung la nutriționist
Numeroși oameni pot ajunge în situații extreme; poate din cauza lipsei unei educații nutriționale sau ca urmare a unor sfaturi nespecializate, luate, în cele mai multe cazuri, de pe Internet: „Au fost astfel de cazuri, mai extreme. Îmi amintesc despre o pacientă care s-a prezentat la cabinet după o perioadă de cinci săptămâni în care se alimentase doar cu mere, urmând această alimentație din dorința de a slăbi. De slăbit, nu slăbise, dar abia se mai putea ține pe picioare. După reintroducerea tuturor grupelor de alimente, în porții corecte și distribuite pe întreg parcursul zilei, a și slăbit, dar și-a recăpătat și sănătatea, per total”.
În astfel de situații extreme ajung și mulți dintre cei care consumă dulciuri în exces, înlocuind, astfel, alimentația normală cu mult zahăr și grăsimi nesănătoase. „A fost o astfel de pacientă despre care putem spune că mânca doar dulciuri. Din ce relata, se întâmpla cel mult o dată pe lună să mănânce și altceva. Locuia cu mai mulți prieteni și aveau un dulap în care depozitau dulciuri. Ca să își poată controla această dependență de zahăr, a fost necesar să lipească mânerul dulapului cu o bandă adezivă, astfel încât, ori de câte ori se îndrepta, din obișnuință, către dulapul cu dulciuri, să aibă timp să conștientizeze și să se oprească. A reușit, în final, să renunțe la dulciuri, dar nu a fost deloc ușor”, a mai spus dr. Adina Rusu.
Specialiștii mai vorbesc și despre lipsa de educație nutrițională a unor părinți care consideră, de multe ori, că un copil mai plinuț este un copil mai sănătos, neconștientizând impactul pe care îl poate avea obezitatea asupra sănătății, dar și asupra psihicului celor mici. „Au fost aduși la cabinet, copii de 10-12 ani, cu greutăți foarte mari, chiar peste 120-130 de kilograme. Îmi amintesc de cazul unei mame care încerca să explice că, din cauză că găsise înghețată la reducere, umpluse congelatorul cu acest produs, iar copilul nu a putut, din acest motiv, să respecte regimul recomandat. Sunt situații extreme, dar cred că ele apar și ca urmare a neimplicării autorităților competente în aceste cazuri de evidentă neglijență”, a conchis nutriționistul.