În urma solicitărilor primite de la medici, Salvați Copiii România dotează Secțiile de neonatologie ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași cu aparatură medicală performantă, în valoare de 57.000 de Euro. Donația constă în trei echipamente: un aparat de solubilizare, mixare și preparare a soluțiilor perfuzabile, un audiometru și un bilirubinometru. Toate acestea vor ajuta la tratarea adecvată a celor mai mici luptători. Medicii ieșeni au reușit, în anul 2018, să salveze un nou-născut care a venit pe lume cântărind numai 450 de grame.
Maternitatea este esențială pentru întreaga regiune, aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă fiind venite prin transfer de la maternități insuficient dotate pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe.
Prof. Dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie, Șef Centru Regional de Terapie Intensivă Neonatală a explicat:”Îngrijirea adecvată a unui nou-născut prematur este esențială pentru dezvoltarea ulterioară a acestuia. Există minute de aur, așa cum există aparatură medicală de aur, în termenii intervenției rapide. De aceea, aparatura medicală pe care medicii se pot baza atunci când tratează un copil de sub 1.000 de grame, de multe ori, este obligatorie. Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru că este alături de medici în salvarea copiilor prematuri”.
În urma centralizării datelor primite de la spital, Salvați Copiii a achiziționat echipamente medicale de ultimă generație, în cuantum de 57.000 de Euro.
Aceasta este cea de-a șaptea dotare pe care Organizația Salvați Copiii o face în județul Iași. Astfel, donațiile din județul Iași ajungând la un total de aproape 257.000 de Euro.
”Salvați Copiii a decis accelerarea programului de dotare a maternităților, pentru că am văzut cu ochii noștri cum aparatele pot face diferența între viață și moarte. Lucrăm umăr la umăr cu medicii, pentru a ști exact de ce este nevoie și pentru a putea îndrepta toate eforturile către salvarea vieților nou-născuților”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Date de context: Numai în 2018, au fost 6.598 de copii născuți la Maternitatea “Cuza Vodă” dintre care 1.200 au avut nevoie de îngrijiri în terapie intensivă neonatală. Anul acesta, au fost nascuți 4.365 de nou-născuți, dintre care 741 au necesitat terapie intensivă neonatală, în 504 dintre cazuri fiind vorba despre prematuritate.
Amalia Năstase, Ambasador al Campaniei de reducere a mortalității infantile Salvați Copiii, subliniază importanța responsabilității sociale și a implicării companiilor în reducerea mortalității infantile în România: „Salvați Copiii intervine concret și consistent în susțierea celor mai mici luptători, este foarte simplu să te implici. Sunt multe modalități prin care poți face acest lucru, atât ca persoană fizică dar și ca entitate privată. În cazul companiilor se poate redirecționa 20% din impozitul pe profit, ceea ce poate reprezenta un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților cu aparatură vitală de ultimă generație necesară pentru salvarea vieților celor mici”.
Până la sfârșitul anului, numărul maternităților dotate în cadrul programului de combatere a mortalității infantile, derulat de Salvați Copiii, se va ridica la 96, cu un total de 630 de echipamente și 5 milioane de Euro investiți.
Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 20% din impozitul pe profit
Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.
Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.