Proiecte pentru Iași: stadion de 20.000 de locuri

Municipalitatea promite ieșenilor un stadion nou cu 20.000 de locuri. Pentru început, proiectul este în faza de proiectare, urmând ca ulterior municipalitatea să obțină și finanțare pentru noua arenă.

0
877

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica promite ieșenilor un stadion de 20.000 de locuri, modern și care va avea toate normele cerute de FRF și UEFA. În cel mai scurt timp va fi desemnat câștigătorul licitației deschise pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică a obiectivului. Până acum s-au arătat interesate cinci firme. Valoarea contractului este de aproximativ un milion de euro, iar durata contractului va fi de mai puțin de un an.

 

Stadion de 20.000 de locuri la Iași

 

Proiectul de construire a celui mai modern stadion din regiunea de Nord-Est a României s-a tot lăsat așteptat. În această perioadă, municipalitatea și-a propus întocmirea unui proiect pentru viitorul stadion.

„Un proiect mult așteptat de către toată comunitatea regiunii de NE. Stadionul este în proiectare, fiind un lucru bun sau cel puțin au demarat procedurile pentru proiectarea lui. În perioada următoare vom alege firma cu care să dăm drumul la efectuarea proiectului tehnic, deci nu mai discutăm de studiul de fezabilitate. Și sigur, cu un proiect în mână te poți prezenta în fața Guvernului, sau în fața unei bănci sau în fața Comisiei Europene de la care să soliciți o finanțare. Același lucru va fi și cu Sala Sporturilor din Iaşi, care şi acest proiect este în stare finală de semnare de contract. Şi asta pentru a putea răspunde provocărilor pe care le are Iaşul ca şi oraş capitală a Regiunii de NE. Nu putem să neglijăm faptul că un stadion şi o sală de sport performantă sunt necesare ca infrastructură de bază pentru un oraş mare şi speranţa mea este să luptăm. Stadionul va avea probabil în jur de de 20.000 de locuri, nu mai mare. Nu e nevoie de un stadion mai mare pentru o populaţie precum Iaşul pentru că apetitul pentru sport se măsoară şi el, se studiază, se face pe bază de măsurători sociologice şi una este să joci pe un stadion plin şi alta este să joci doar cu o tribună plină. De aceea este anormal să exagerăm cu mărimea unui stadion. Am mai văzut prin ţară stadioane de treizeci sau treizeci şi două de mii de locuri în oraşe care sunt inferioare ca dimensiune Iaşului, nu cred că s-au gândit foarte bine ce fac cu banii”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

 

Iașul, cu două stadioane

 

Ideal pentru municipalitate ar fi ca actualul stadion “Emil Alexandrescu” să fie modernizat, dar și construirea unui alt obiectiv pe un teren proprietate publică de 140 de hectare din zona Moara de Vânt. Firma care va câștiga licitația va avea ca sarcină să realizeze studiul de amplasament, studiul topografic, studiul geotehnic, de coexistență, studiul de fezabilitatea, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, documentația tehnică pentru obținerea actelor necesare pentru autorizația de construire, proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor, dar și cel de execuție și documentația tehnică pentru organizarea execuției.

 

„Noi o să încercăm să rămânem foarte echilibrați astfel încât stadionul să fie mereu cât se poate de plin. Trebuie să vă gândiți că la cele mai tari jocuri pe care le-am avut în sezonul trecut nu am reușit să urcăm peste nouă mii de locuri. Prin urmare un douăzeci de mii de locuri va fi bine pentru că ar putea aduce și o competiție europeană, acolo unde sunt convins că Iașul va ajunge cât de repede. Pe viitor va fi analizată și posibilitatea modernizării actualului amplasament, dar cred că soluția optimă ar fi să avem două stadioane, unul cu pistă de alergare și unul fără, cu arenă de fotbal. Și în felul acesta să răspundem tuturor provocărilor indiferent de sportul pe care trebuie să îl practicăm pe un stadion.

 

Acum avem 11.200 de locuri. Noi am propus ca și studiu pentru viitoarele amplasamente Moara de Vânt, Șes Bahlui sau orice altă zonă pe care proiectantul o vede oportună. Costurile sunt standardizate la nivel european pentru că în momentul de față în Europa un stadion costă în jur de 2.000- 2.200 de euro pe loc. Eu cred că un stadion între 2.000 și 2.500 de euro pe un loc ar putea fi unul care să răspundă tuturor cerințelor. Noi am mai avut până acum un demers și ne-a cam purtat cu zăhărelul Compania Națională de Investiții, ceea ce nu e bine. Motiv pentru care am spus că ne luăm soarta în mâini și mergem mai departe.Avem o echipă bună, care performează, suntem ca și punctaj în primele cinci echipe din România. Le țin pumnii să rămână acolo”, a mai spus primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

 

În luna august, la Iași, primarul Mihai Chirica împreună cu președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu au inaugurat un teren de fotbal cu suprafață de joc artificială. Este cel de-al treilea proiect în țară, după Piatra Neamț și Timișoara.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments