Deschiderea evenimentului a avut loc ieri, 3 septembrie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi, iar lucrările pe secţiuni au loc la Muzeul Municipal „Regina Maria” Iaşi (strada Zmeu, nr. 3), imobil reprezentativ pentru programul de restaurare şi consolidare a monumentelor istorice din Municipiul Iaşi.
„Sunt extrem de onorat că Primăria poate găzdui acest eveniment. Este de datoria mea, de datoria noastră, să ne aplecăm cu mare grijă și responsabilitate față de patrimoniul istoric al acestui oraș. Este o mare provocare, o mare răspundere pe care am asumat-o atunci când am depus jurământul față de acest oraș. Au fost vremuri grele în istoria acestei țări. Comuniștii au vrut să ascundă o parte din monumentele istorice. O probă relevantă am descoperit-o săptămâna trecută la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial: cele patru cruci care erau pe monument până la flacăra care trebuia să amintească de sacrificiul eroilor noștri au fost transformate, într-o manieră grotescă, în patru T-uri, cu dorința de a ascunde simbolistica tradițională, românească, creștin-ortodoxă. La fel s-a întâmplat și cu vegetația din fața Palatului Culturii și în alte situații când, într-o manieră samavolnică, au încercat să ascundă monumentele istorice. Trebuie să avem grijă de ceea ce a rămas, de ce-am mai putut moșteni grație unor oameni care au făcut sacrificii pentru a reuși să deturneze orientarea unor conducători și care au reușit să mai transfere o parte din monumente. Monumentele fac parte din patrimoniul nostru, ne creează identitatea, ne dau valoarea și forța de a merge mai departe.
În prezent Primăria reabilitează Mănăstirea Frumoasa, Palatul Braunstein, Baia Turcească, Muzeul de Științe Naturale, Casa Berthelot. Acestea se adaugă la celelalte clădiri care au fost reabilitate recent: Palatul Roznovanu, Sinagoga Mare, Sinagoga Merarilor, Mănăstirea Golia, turnul Bisericii Bărboi, Școala Gimnazială «Mihail Kogălniceanu» sau Școala Primară «Carol I». La acestea se adaugă Ansamblul Mitropolitan, care este pe punctul de a se finaliza, întregind într-o manieră atât de frumoasă zona centrală, unde găsim cele două perle ale Iașului: Palatul Culturii și Teatrul Național. Mai avem Casa Callimachi, pe care am preluat-o noi și pe care sperăm să o transformăm într-un edificiu cultural, Muzeul Municipal, fosta Casă Burchi – Zmeu, Casa Buicliu și multe altele. Munca noastră nu s-a terminat. Ar trebui să mai recuperăm de pe piață și alte monumente care au ajuns proprietăți private. Avem și exemple pozitive ale unor deținători de case-monument care le-au transformat în adevărate bijuterii arhitecturale, un exemplu fiind Casa Zoller”, a declarat primarul Mihai Chirica în deschiderea evenimentului.
Un simpozion unic în România
Temele din acest an vor fi „Viaţa monumentelor (ctitorii, moşteniri, înstrăinări, degradări, restaurări)”, „Arhitecţi în an aniversar: Nicolae Ghika-Budeşti – 150 ani de la naştere”, „Monumente din perioada 1948-1989 – valoare culturală complexă şi mesaj identitar”, „Satul românesc astăzi – strategii pentru salvarea arhitecturii tradiţionale”, „Tehnici şi tehnologii de restaurare”. De asemenea, simpozionul va prilejui organizarea expoziţiilor „Trienala de Restaurare 2019”, „BACK UP – Valorificarea arhivei istorice a Comisiei Monumentelor Istorice”, „Descoperitori ai istoriei – Arheologii”, „Satul românesc între tradiție și modernitate”, „Lecomte du Noüy: mărturii ale restaurării Mănăstirii Trei Ierarhi din Iași”.
„De-a lungul celor 21 de ani ne-am constituit într-un nucleu ce militează pentru viața monumentelor. Avem mari bucurii câteodată și nu ni le spunem, dar când avem tristeți, ne întâlnim și ne spunem unul altuia durerea. Simpozionul «Monumentul» este unic în România. An de an reușim atât prin calitatea participanților, cât și prin faptul că lansăm câte un volum cu lucrările prezentate. Grație sprijinului Primăriei Municipiului Iași în acest an am reușit să scoatem un volum ce cuprinde lucrările de la ediția precedentă. Totodată, am redeschis și pagina www.monumentul.ro. Când cineva vrea să scrie despre un monument mai întâi accesează acest site și apoi începe cercetarea adevărată. Pe această pagină electronică vom încerca să încărcăm toate volumele de la edițiile trecute”, a declarat Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași și coordonatorul evenimentului.
Mesaj de încurajare de la ÎPS Teofan
Prezent la conferința de deschidere a simpozionului, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre greutățile cu care se confruntă organizatorii unui asemenea important eveniment, punctând și elementele care au făcut ca Simpozionul Internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor” să reziste.
„Cei de față se întreabă an de an, cum m-am întrebat și eu, dacă o să mai fie o altă ediție a acestui eveniment. Punem această întrebare pentru că privim în jurul nostru și constatăm că rare sunt evenimentele care pot fi definite cu asemenea consecvență, cu asemenea continuitate. De ce? Pentru că de obicei inițiatorii unui asemenea demers ori pleacă la Domnul, ori își schimbă planurile, ori nu mai au baza materială adecvată, ori sunt schimbați din responsabilitatea pe care o au și vine altcineva, cu alte gânduri, alte planuri, poate cu dorința de a nu continua ceea ce au început alții, pentru a fi ei începutul unui nou demers. Și așa o luăm mereu de la capăt. Prea multe revoluții, prea multe schimbări, prea multă frământare, prea multe noi începuturi. De fapt prea multă ambiție, definită de un părinte al Bisericii drept conștiința superiorității personale, pe care o numea luciferică. Este pretenția luciferică la superioritate vizavi de ceea ce au făcut sau fac alții. Simpozionul nostru însă nu se înscrie în această logică, care are deja peste 20 de ani de istorie. De unde vine aceasta? Poate este taina monumentului în sine, purtătoare de durabilitate, de rezistență, de forță lăuntrică, pentru a rezista în pofida timpurilor și vrăjmășiilor de tot felul. Poate este orașul Iași, istorie, credință, cultură, adică deschidere spre veșnicie, spre durabilitate. Poate este momentul ales, luna octombrie, apropierea de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care tot se încăpățânează să reziste începând din anul 1642, și poate organizarea în același timp a simpozionului aruncă asupra acestuia și o nuanță de putere, de rezistență. Poate sunt cei care sunt de la început. Poate este talentul organizatoric al doamnei director. Poate sunt iubiții iubitori ai monumentelor, care formează o familie, iar membrii unei familii se văd cel puțin o dată pe an, familia reunindu-se la Iași”, a spus ÎPS Teofan.
Programul Simpozionului
Joi, 3 octombrie
Ora 10:00 – Sala „Vasile Pogor” – Primăria Municipiului Iași
Deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „Monumentul. Tradiție și Viitor” – salutul oficialităților
Ora 12:00 – Palatul Culturii Iași
Vernisaj expoziție „Trienala de Restaurare 2019” – ediția a VIII-a
Curator: Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice
Ora 12:30 – Palatul Culturii
Vernisajul expoziției „BACK UP – Valorificarea arhivei istorice a Comisiei Monumentelor Istorice”
Curator: Daniela Mihai (Institutul Național al Patrimoniului)
Ora 14:30 – Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași
Vernisaj expoziție „Descoperitori ai istoriei – Arheologii”
Curator: Elena Gherman
Ora 15:00 – Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași
Vernisaj expoziție „Satul românesc între tradiție și modernitate”
Curatori: etnograf Angela Olariu, cercetător dr. Adina Hulubaș, cercetător dr. Ioana Repciuc (Institutul de Filologie Română „A. Philippide”) și prof. univ. Radu Andrei (Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” – Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași)
Ora 15.45 – Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași
Comunicări pe secțiuni
Vineri, 4 octombrie
Ora 9:00 – 13:00 – Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași
Comunicări pe secțiuni
Ora 15:00 – Galeria de Artă a Municipiului Iași „Dan Hatmanu”
Vernisaj expoziție „Lecomte du Noüy: mărturii ale restaurării Mănăstirii Trei Ierarhi din Iași”
Curator: dr. arh. Horia Moldovan, prorector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
15:45 – Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași
Comunicări pe secțiuni
Sâmbătă, 5 octombrie
Ora 7:00 – Vizită de documentare Iași – Șipote (Biserica „Sf. Ioan cel Nou” – ctitoria lui Luca Arbore) – Șipote – Scobinți (Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, sat Zagavia)
„Monumentele fac parte din patrimoniul nostru, ne creează identitatea, ne dau valoarea și forța de a merge mai departe. Este de datoria mea, de datoria noastră, să ne aplecăm cu mare grijă și responsabilitate față de patrimoniul istoric al acestui oraș. Este o mare provocare, o mare răspundere pe care am asumat-o atunci când am depus jurământul față de acest oraș. Au fost vremuri grele în istoria acestei țări. Comuniștii au vrut să ascundă o parte din monumentele istorice. Trebuie să avem grijă de ceea ce a rămas, de ce-am mai putut moșteni grație unor oameni care au făcut sacrificii pentru a reuși să deturneze orientarea unor conducători și care au reușit să mai transfere o parte din monumente. Mi-am îndreptat atenția către reabilitarea Mănăstirii Frumoasa, Palatului Braunstein, Băii Turcești, Muzeului de Științe Naturale, Casei Berthelot. Acestea se adaugă la celelalte clădiri care au fost reabilitate recent: Palatul Roznovanu, Sinagoga Mare, Sinagoga Merarilor, Mănăstirea Golia, turnul Bisericii Bărboi, Școala Gimnazială «Mihail Kogălniceanu» sau Școala Primară «Carol I». La acestea se adaugă Ansamblul Mitropolitan, care este pe punctul de a se finaliza, întregind într-o manieră atât de frumoasă zona centrală, unde găsim cele două perle ale Iașului: Palatul Culturii și Teatrul Național. Mai avem Casa Callimachi pe care sper să o transformăm într-un edificiu cultural, Muzeul Municipal, fosta Casă Burchi – Zmeu, Casa Buicliu și multe altele. Munca noastră nu s-a terminat. Ar trebui să mai recuperăm de pe piață și alte monumente care au ajuns proprietăți private.”, a precizat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.