Pe urmele unei prostituate. O femeie de 41 de ani are de achitat peste 76.000 de euro amenzi pentru prostituţie

Caz impresionant la Iași. După ce a practicat prostituţia ani de zile pe străzile Iaşului, o femeie, acum în vârstă de 41 de ani, a reuşit să strângă un număr record de amenzi. Peste 638 de procese verbale încheiate în decursul a opt ani în valoare de aproximativ 357.000 de lei. Cum femeia nu a plătit niciun leu, municipalitatea a solicitat magistraţilor să o oblige la muncă în folosul comunității. Femeia trebuie să achite Direcției Generale Economice și Finanțe Publice Iași aproximativ 76.000 de Euro.

0
2435

Elena Raluca Curalariu, acum în vârstă de 41 de ani, a început să intre în atenţia oamenilor legii încă de la vârsta de 33 de ani când a fost prinsă că practica prostituţia pe străzile din Iaşi. Pe parcursul a opt ani de zile, femeia a reușit să încaseze peste 638 de amenzi în valoare de peste 76.000 de euro. Amenzile au început să curgă din luna mai a anului 2010, la Primăria Municipiului Iași ajungând 15 pagini în care au fost înșiruite cele 638 de amenzi date de poliţişti până în luna iulie 2017. Tânăra a sfidat în totalitate legea, aceasta a primit chiar și câte două amenzi pe zi. În toți acești ani, femeia a primit amenzi de la 200 de lei până la 2.500 de lei pe zi, în total acumulând datorii de aproximativ 357.000 de lei.

 

„Este un semnal foarte grav, nu cred că România a mai trecut printr-o situație similară în care să își arate propria sa ineficiență, adică 638 de procese verbale pe care nu le poți transforma în nimic, decât în muncă în folosul comunității. I-aș întreba pe cei care dau legi în România, cu trimitere directă spre Parlament, aș trimite această femeie să facă muncă în folosul comunității în Parlamentul României, acolo unde s-au emis asemenea legi. E un caz șocant care poate face înconjurul pământului foarte ușor. Și asta pentru că o singură persoană pe parcursul mai multor ani primește 638 de amenzi pentru prostituție. Și totuși în cele din urmă, noi ca și organ fiscal nu avem ce să îi facem. Vom apela la instanță, pentru a-i transforma amenda în muncă în folosul comunității. Sigur acest lucru stârnește râsul oricărei persoane, ce muncă în folosul comunității să facă o astfel de persoană?! Dar, trecând la lucrurile serioase, asta arată cât de ineficient este sistemul. S-au aplicat 638 de amenzi în opt ani pentru același lucru și totuși statul nu a rezolvat nimic, în schimb a dat o problemă și mai mare de rezolvat autorității locale. E oarecum alarmant și într-un fel vorbește de o situație care lovește în toate instituțiile statului care, de foarte multe ori, se văd ori ineficiente din cauza legislației, ori ineficiente din cauza hățișului dintre legile care se aplică succesiv”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.  

 

Muncă în folosul comunității

 

Cum femeia a sfidat în totalitate legea, primind ani la rând și câte două amenzi pe zi, acum Primăria Municipiului Iași trebuie să găsească o soluție pentru a recupera debitul.

 

„Această femeie practica prostituția, probabil că aplicarea amenzii s-a făcut prin prinderea ei pe stradă. Atrag atenția doar asupra faptului că e alarmant că putem ajunge într-o astfel de situație. Mă gândesc că în alte state, acolo unde desfăşurarea unei activități este ilegală, după primele zece, după primele 20, după primele o sută de amenzi, se reacționează într-un fel. Noi am ajuns la primele 638 și încă nu avem ce face cu acest caz. E alarmant, e șocant, poate pentru unii și de râs, însă asta e situația. Nu avem ce executa. Ea are o adresă poștală la o locuință în care nu se poate locui. Nu deține bunuri, nu deține nici un lucru care poate fi impozitat sau valorificat, prin urmare nu știu dacă în mod obligatoriu dorim să îi facem ei ceva. În mod obligatoriu am dori să arătăm sistemului care trebuie să se ocupe de reglementarea acestor lucruri că este ineficient. Ea a repetat în mod succesiv și se vede foarte clar că sunt câte două sau chiar trei amenzi aplicate în acceași zi pentru acceași faptă, este o persiflare a legii și totuși nu poți să îi faci mai mult decât atât. Suntem în situația în care a acumulat la bugetul local o datorie din aceste amenzi de 357 de mii de lei. O sumă colosală, astfel de amenzi se dau de regulă la societăți comerciale și nu le pot da autorităţile publice, le aplică diverse alte instituții. Poate nici banii ei nu sunt importanți, important este faptul că ajungem la astfel de situații și în continuare legislația românească nu are nicio soluție pentru a o putea combate. Prostituția este ilegală. Te-a prins o dată, de zece ori, de o sută de ori, de șase sute de ori și tu totuşi nu ai un mecanism cu care să combați acest fapt. Este foarte grav”, a mai precizat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.  

 

Muncă în folosul comunității în … Parlament

 

Mihai Chirica, primarul Iașului consideră că această femeie trebuie trimisă să presteze muncă în folosul comunității acolo unde s-au aprobat aceste legi. Legi care nu au făcut decât să creeze o situație fără precedent care afectează de la activitatea polițiștilor care au scris peste 638 de procese verbale în cei opt ani în care femeia a practicat prostituția pe străzile din Iași, dar și a celor care au făcut calcule în toți acești ani și au trimit adrese, somații în zadar. O muncă a statului de mai bine de opt ani, tot în zadar.

 

„E un caz de top. Am mai avut o doamnă care se ocupa cu trafic de țigări și trafica orice produs și a fost prinsă și cu stupefiante și am evacuat-o dintr-o locuință de a noastră, dar nu a ajuns la o astfel de sumă. Această femeie a intrat în momentul de față în topuri și va fi probabil un caz de manual pentru cei care vor să studieze un asemenea fenomen. Este un semnal foarte grav, nu cred că România a mai trecut printr-o situație similară în care să își arate propria sa ineficiență adică 638 de procese verbale pe care nu le poți transforma în nimic, decât în muncă în folosul comunității. I-aș întreba pe cei care dau legi în România, cu trimitere directă spre Parlament, aș trimite această femeie să facă muncă în folosul comunității în Parlamentul României, acolo unde s-au emis asemenea legi”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. 

 

 

„Ineficiența unor instituții ale statului prin a aplica și respecta legea”

 

Adresa la care femeia și-a înregistrat actul de identitate nu mai există. Polițiștii spun că ei și-au făcut treaba, sancționând femeia de fiecare dată când a fost prinsă că încalcă legea. Pe numele acesteia nu este niciun bun ce poate fi executat pentru a recupera datoria. Aceasta ar fi practicat din 2010 prostituția în mai multe zone din Iași, începând cu zona Gării Nicolina unde și-a primit cele mai multe amenzi. Chiar și așa tânăra se pare că a fost consecventă la “locul de muncă”, aceasta primind chiar și câte trei amenzi pe zi, cea mai mare fiind de 2500 de lei într-o zi.

 

Iar toate aceste amenzi au căzut în sarcina celor de la primărie, care trebuie să găsească acum o soluție pentru a recupera cei aproximativ 76 de mii de euro. „Aceste femei nu se mai găsesc astăzi pe străzile din România. Din păcate, ele au devenit tot mai vizibile în diverse orașe din occident și nu fac o imagine foarte bună țării. În cazul rețelelor de proxenitism, ați văzut că s-au înmulțit foarte mult, recent în Italia și mai recent în Franța o altă rețea. Dar una peste alta cred că cei care se ocupă de acest fenomen al prostituției și mă refer la partea legislativă, partea judecătorească și cea legată de aplicarea legislației în ansamblul ei, ar trebui să fie foarte atentă dacă actuala legislație este sau nu eficientă. Mie mi-a atras atenția mărimea amenzilor contravenționale cumulate că astfel nu aș fi observat niciodată, plus că ele provin din aceleași tip de infracțiune, iar statul nu reușește să facă nimic. Suntem un oraș mare în care toate lucrurile bune vin la pachet cu lucrurile rele, iar prostituția este unul dintre acestea. Eu nu vreau decât să atrag atenția că tot ceea ce vedem de foarte multe ori pe sticlă, în care vorbește despre ineficiența unor instituții ale statului prin a aplica și respecta legea, prin faptul că se împiedică de un mâner de ușă, de o instituție în imposibilitatea de a salva un copil sau multe alte situații similare, arată despre faptul că sistemul nu funcționează. Și am exemplu din partea administrației că acest sistem nu funcționează”, a mai spus primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.  

 

O altă sarcină care a rămas tot în atribuțiile statului este aceea de a o găsi acum pe tânăra care a reușit să devină un caz celebru la Primăria Municipiului Iași. Până la urmă, conform legii, aceasta trebuie să își plătească amenzile prin muncă în folosul comunității sau riscă ani buni de închisoare.

 

Și astăzi se practică prostituția pe străzile din Iași

 

Chiar dacă multe dintre femeile care practicau prostituția pe străzile din Iași nu mai sunt la vedere, răzleț, în zona gărilor, după miezul nopții se mai găsește câte o tânără care își vinde trupul pentru a se întreține.

“Nu mai este ce a fost odată. Acum dacă ieșim la stradă nu putem sta foarte mult timp pentru că imediat suntem prinse de către polițiști care nu au ce să ne facă. Ne scriu amenzi. Nimeni nu plătește aceste amenzi”, a declarat sub anonimat o tânără din Iași care practică prostituția.

 

 

Referatul trimis către Primăria Municipiului Iași.

 

 “În cazul în care contravenientul persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unității administrativ-teritoriale prevăzut de art. 39 alin. (2) lit. a) în cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanța judecătorească în a cărei circumscripție domiciliază aceasta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității, ținându-se seama de partea din amendă care a fost achitată” – vă rugăm să aprobați promovarea unei acțiuni în instanța de judecată în vederea înlocuirii amenzilor contravenționale, stabilite prin procesele verbale enumerate pentru Curalariu Elena Raluca, domiciliată în municipiul Iași, cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității.

 

Precizăm că debitoarea figurează înregistrată în evidența fiscal cu amenzi contravenționale în cuantum de 356.450 lei, neachitate în termen de 30 de zile prevăzut de dispozițiile legale. Deoarece nu există posibilitatea executării silite; debitoarea a fost declarată în stare de insolvabilitate prin process-verbal de constatare și declarare a stării de insolvabilitate nr.185354A din 10.10.2017.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments