- Aveți grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflați în locuri aglomerate şi nu afişați ostentativ obiectele de valoare atunci când vă aflați în locuri publice.
- Respectați regulile de circulație sau indicațiile polițiștilor rutieri, fie că sunteți conducător auto sau pieton. Atunci când sunteți la volan, purtați centura de siguranță, nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice şi adoptați o conduită preventivă.
- Nu Țineți portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor. Folosiți o borsetă în care să vă păstrați portofelul şi banii. Nu țineți banii în buzunarele laterale ale hainelor, sunt cele mai vulnerabile locuri.
- Manevrați banii în interiorul poşetelor. Nu „arătați” hoților câți bani aveți la dumneavoastră când faceți cumpărături sau în orice alte condiții.
- Mare atenție când vă aflați pe stradă ori ieşiți dintr-un magazin sau alt loc aglomerat, iar persoane străine se ciocnesc din greşeală de dumneavoastră. Aceştia pot fi uneori hoți, iar „coliziunea” este regizată. Controlați-vă imediat geanta, portofelul, chiar de față cu ei.
- Evitați deplasările prin locuri izolate, cum ar fi ganguri, scurtături prin zone necirculate. Gândiți-vă că unui infractor nu-i trebuie mai mult decât 2-3 secunde pentru a vă smulge un lănțişor de la gât sau telefonul mobil din mână.
- Nu consumați alcool în exces. Cele mai multe dintre faptele antisociale sunt generate de consumul de alcool. Pe stradă evitați discuțiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate. Nu ripostați la agresivitatea lor verbală!
- Nu vă lăsați copiii nesupravegheați, întrucât se pot rătăci din cauza numărului mare de pelerini. Lăsați-le un cartonaş cu numărul dumneavoastră de telefon în buzunar.
- Atunci când părăsiți autoturismul, nu lăsați la vedere, în interior obiecte de valoare: genți de voiaj, poşete, aparatură electronică, întrucât acestea pot atrage interesul infractorilor.
- Comercianților le recomandăm să păstreze sumele de bani asupra lor, pentru a evita sustragerea acestora.
Dacă ați fost victima sau martorul unei infracțiuni nu ezitați să anunțați cât mai urgent poliția la numărul de telefon de urgență 112 – apel gratuit. Încercați să rețineți cât mai multe detalii despre infractori: semnalmentele fizice, îmbrăcămintea și direcția spre care s-au îndreptat pentru a creşte astfel şansa recuperării bunurilor care v-au fost sustrase.