Sub sloganul #rezi, abslvenții de Medicină sunt hotărâți să își arate public nemulțumirea și umilința la care sunt supuși de către decidenții politici, care par să fi tratat cu superficialitate un examen care pecetluiește soarta viitorilor doctori.
„Pentru că nu putem stă cu mâinile-n sân să așteptăm și pentru că timp de învățat este, ne vedem în Piața Unirii din Cluj-Napoca să atragem atenția că este inadmisibila bătaiă de joc a celor din conducerea României. Fie că ești absolvent sau nu, student la medicină, farmacie, medicină dentară sau nu, acest lucru ne afectează în mod indirect pe toți. Ne vedem MIERCURI în piață! #rezi”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook, care anunță protestul rezidenților din Cluj
Examenul de rezidențiat permite absolvenților de medicină (medicină generală, dentară, farmacie) să-și aleagă o specialitate și să-și înceapă cariera de medic.
„Guvernul României a transformat examenul într-un joc politic negăsind o soluție pentru semnarea documentelor necesare derulării acestui examen (din cauza lipsei unui Ministru al Educației), examen care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie. Dată nou propusă este 8 decembrie 2019, însă și în jurul acestei date planează nesiguranță din cauza instabilității actuale și riscă să sufere o nouă amânare, lucru care nouă absolvenților ni se pare jignitor și un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu, nefăcând nimic altceva decât să destabilizeze atât psihicul nostru, cât și pregătirea acestui examen deosebit de important”, mai explică mediciniștii
Medic rezident: „Este și un semn de lipsă de respect față de noi, față de statutul nostru și de profesia pe care urmează să o practicăm”
Numai pentru protestul din Cluj-Napoca, din Piața Unirii, și-au anunțat prezența peste 300 de absolvenți de medicină, dar și medici deja rezidenți sau susținători ai acestora.
„Mie personal mi se pare esențial să rezolvăm problema cu data examenului, fiind presați de timp.
Incertitudinea asupra acestei date nu numai că nu ne oferă un mediu calm și sigur pentru concentrarea noastră zilnică în ceea ce privește studiul (concentrare care pentru unii scade de la o zi la alta având în vedere că sunt mulți care studiază de mai mult de 3 luni, zilnic, la foc automat, fără prea multe alte activități pe lângă), dar este și un semn de lipsă de respect față de noi, față de statutul nostru și de profesia pe care urmează să o practicăm, față de timpul și sănătatea fizică și psihică pe care le-am sacrificat atâta vreme. De mai mult de o săptămână stăm și urmărim în exces politica, presa, să vedem dacă ”au mai zis ceva ăștia?”, când pauzele noastre de studiu ar putea fi dedicate familiei, prietenilor sau unei ore de sport de care și așa ne zicem că ”nu prea am timp”, a scris pe rețeaua de socializare, Paul Oargă, absolvent al UMF Cluj, care de câteva luni de zile se pregătește intens pentru susținerea examenului de rezidențiat din această toamnă.
Viitorii medici ai României trag un semnal de alarmă și asupra exodului doctorilor. Care aleg să plece peste hotare nu doar pentru salarii mai bune, ci și din cauza unor astfel de situații umilitoare la care sunt supuși.
„Pentru cine crede că problema de față ne privește doar pe noi, cei care dorim să susținem acest examen, se înșeală. Exodul medicilor români spre spitalele din alte țări europene este deja o problema bine cunoscută. Prin amânarea pe termen indefinit a datei examenului, mai mulți absolvenți, chiar și cei care au dorit înainte să rămână pentru a profesa aici, vor decide să plece din România spre o țară unde li se permite să lucreze (trebuie să fiți consitenti că deja un procent semnificativ din absolvenți au decis deja să emigreze). NOI suntem generația de medici care ar trebui să va trateze copiii și nepoții în calitate de medici specialiști. NOI suntem tinerii medici cu care aveți primul contact în momentul în care aveți nevoie de un serviciu medical oferit de un spital universitar. Dacă VOI nu ne dați importantă, nu aveți dreptul să va plângeți în momentul în care stați cu orele pe la ușile cabinetelor din cauza faptului că NOI nu putem fi acolo pentru a va prelua că pacienți, nu aveți dreptul să va plângeți că ceilalți rezidenți va tratează cu indiferență, deoarce ei sunt deja obosiți pentru că lucrează un volum de muncă dublu și efectuează un număr dublu de gărzi pentru că NOI nu putem încă profesa, nu aveți dreptul să va plângeți când Spitalul de la dvs. din localitate nu are medici specialiști pentru că NOI am renunțat la sistemul medical din România și am devenit între timp specialiști pentru spitale din Germania, Franța, Belgia, UK, practic ORICARE altă țară europeană. Este o problema care ne privește pe toți și cerem să fie rezolvată, iar noi să fim tratați cu respectul cuvenit!”, spune o altă absolventă de Medicină, Diana Galoș
În acest an, numai de pe băncile UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj au ieșit peste 300 de viitori medici, ce din această toamnă ar fi trebuit să poarte parafă de medic rezident. În urma protestului anunțat pentru miercuri după-amiază, tinerii doctori speră că decidenții politici vor găsi o soluție pentru stabilizarea situației, în privința organizării examenului de rezidențiat.
Proteste similare celui din Cluj s-au anunțat și în Iași și Craiova.