Activități desfășurate în această perioadă în Iași:
Cu această ocazie, în perioada 14 – 20 octombrie 2019, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) organizează o serie de evenimente incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.
Campania vizează promovarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, precum şi informarea, respectiv constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să abordeze ambele dimensiuni ale traficului, și anume cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.
Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, ANITP desfășoară la nivel naţional activităţi de informare şi prevenire destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile. Activităţile presupun întâlniri cu grupuri ţintă, dezbateri, ateliere de lucru, diseminare de materiale informative etc.
Istoria Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane:
Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă.
În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.
Ce este traficul de persoane:
Aşa cum prezintă textul de lege, conform Directivei UE 2011/36/UE, traficul de persoane înseamnă:
“Recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.”
Metode de recrutare a victimelor de către traficanți:
Recrutarea constă în racolarea potenţialelor victime prin atragerea acestora de către traficanţi prin diferite procedee.
În vederea recrutării victimelor traficului de persoane, traficanţii se folosesc de mai multe metode.
- Una dintre metodele cele mai des întâlnite este metoda „LOVERBOY”.
Recrutorul urmăreşte cucerirea potenţialei victime, dorind să pară un partener, un iubit atractiv.
Aşadar, în locul traficantului dur şi lipsit de scrupule apare tipul „Loverboy”, care pozează în protectorul, sprijinul moral şi afectiv de care victima are nevoie, salvatorul acesteia dintr-un prezent incert şi obscur. Întotdeauna el va sări să ajute victima, să o salveze, propunând-i acesteia să plece împreună cu el de acasă, să își construiască un viitor mai bun alături de el.
Propunerile venite din partea recrutorilor sunt acceptate de către victime cu mare deschidere deoarece reprezintă (de cele mai multe ori) ieşirea acestora dintr-o viaţă marcată de privaţiuni, abuzuri. Victimele își pun toată speranța în recrutorii lor.
- O altă metodă des folosită este cea prin care victimei i se oferă un loc de muncă bine remunerat în ţară/în străinătate şi care, de regulă, nu necesită calificare/specializare.
Acceptarea acestor oferte este adesea generată de situaţia economică precară a victimelor şi de dorinţa firească a acestora de a-şi asigura în mod facil, lor şi familiei, un trai mai bun.
De cele mai multe ori, victimele îi cunosc pe recrutori, aceştia fac parte din cercul lor de prieteni sau le sunt recomandaţi de o persoană cunoscută, în care au încredere. Adesea, traficanţii cunosc situaţia personală/familială grea a victimei şi îi indică oferta de muncă ca reprezentând ieşirea ideală din impas, răspunsul la problemele financiare cu care se confruntă aceasta.
De exemplu, acesteia i se promite o carieră de model, locuri de muncă în baruri sau cluburi, un post de bonă sau menajeră etc.
- O altă metodă folosită este prin intermediul internetului sau prin intermediul telefonului (sub pretextul unui apel la întâmplare).
- Răpirea reprezintă o altă metodă a traficanților de fiinţe umane.
În unele cazuri, partenerii de cuplu (soţi/concubini), membrii de familie (părinţi, veri, unchi), vecini sunt cei care intermediază exploatarea victimelor traficului de persoane.
- Prin anunţuri la agenţiile matrimoniale.
- De asemenea, traficanţii pot face victimei o propunere directă de a lucra în prostituţie.
Metode folosite de traficanți pentru exploatarea victimei:
Odată ce au reuşit să traficheze victima, iată ce metode folosesc traficanţii pentru a menţine victima în situaţia de exploatare:
- Manipularea emoţională, „şantajul afectiv”: victimele ataşate emoţional de recrutor/exploatator ajung să accepte orice solicitări din partea traficantului, inclusiv practicarea prostituţiei.
- Folosirea violenţei fizice/psihice: loviri, ameninţări la adresa ei sau a familiei ei, climat de teroare.
- Confiscarea documentelor de identitate sau de călătorie: mai ales în cazul traficului extern.
- Constrângerea prin datorii/îndatorarea.
- Limitarea libertăţii de mişcare: sunt supravegheate, însoţite tot timpul.
- Captivitate/sechestrare: sunt închise în diverse locaţii, li se confiscă telefoanele mobile şi actele personale.
Profilul victimei preferate de traficanţii de fiinţe umane:
De obicei, victima preferată de traficanţi are o situaţie materială precară, un grad redus de pregătire şcolară şi profesională, nu are un loc de muncă, are atitudine libertină şi superficială faţă de viaţă, este caracterizată printr-o lipsă de încredere în forţele proprii, are un anturaj în aceste zone, are relaţii deficitare cu familia provenind din familii dezorganizate (în care este posibil să se consume alcool şi există violenţă domestică), are incidente traumatizante din copilărie, situaţii de abuzuri fizice/emoţionale.