Chiar dacă fiecare deputat în legislativ are un singur vot, totuși circumscripția uninominală aflată în Europa de Vest a fost cea mai mare dintre toate, iar în februarie 2019 aici s-au prezentat la vot peste 64 de mii de alegători. Maia Sandu a fost votată atunci de aproape 50.000 de alegători aflați în țările Eurepei de Vest. Din această cauza, această circumscripție uninominală este considerată una din cele mai impotante, chiar dacă viitorul deputat va avea în parlament un singur vot.
Astfel, pentru scrutinul din 20 octombrie vor fi deschise pentru alegerea deputatului din circumscriptia uninominală 50 circa 85 de secții de votare în 22 de țări din Europa de Vest. Dintre acestea, cele mai multe, 28 la număr, sunt deschise în Italia, iar alte 12 secții de votare vor fi deschise în România, inclusiv la Iași la sediul Consulatului General al Republicii Moldova din aleea Grigore Ghica nr. 60A.
Unsprezece candidați pentru un loc în legislativ
Locul eliberat de Maia Sandu în parlamentul Republicii Moldova este râvnit de 11 candidați. Alegătorii veniți la urne vor primi un singur buletin de vot care va avea imprimat pe el candidații care ar urma, de altfel, să reprezinte diaspora Republicii Moldova din țările Uniunii Europene. Printre cei care vor să convingă moldovenii că le merită votul sunt juriști, avocați, jurnaliști, filologi, ingineri, designeri, dar și profesori de limbă română. Un lucru trebuie menționat, că socialiștii lui Igor Dodon nu și-au desemnat un candidat pentru această circumscripție, chiar dacă pentru celelalte, dar și în alegerile locale ei sunt foarte activi și au îndeajuns de mulți candidați. De altfel, la Chișinău se crede că aici se vede înțelegerea politică de a ceda acest mandat de deputat pentru a fi câștigat de reprezentantul blocului ACUM.
De altfel, blocul ACUM o susține în această campanie electorală pe Galina Sajin, o necunoscută pentru moldovenii din diasporă, care a indicat în actele depuse la Comisia Electorală Centrală că este jurnalist de profesie. Mai multe voci însă spun că Galina Sajin ar fi o apropiată a premierului Maia Sandu. De altfel, aceasta a și susținut-o în campania electorală fiind alături la diverse întâlniri electorale, dar și în spotul electoral și alte materiale promoționale, încercând să facă un transfer de imagine cât mai mare pentru candidata la funcția de parlamentar. Totuși, abia intrată în cursa electorală, Galina Sajin a și încălcat legea electorală, fiind sancționată pentru că a utilizat în spotul său fațada clădirii Parlamentului și fiind alături de premierul Maia Sandu.
Din ceilalți candidați care merită a fi menționați se află Anatol Ursu, un tânăr grafician care a cochetat și cu televiziunea, dar este cunoscut mai ales pentru că a condus ”Tinerii Moldovei”, unul din cele mai mari ONG-uri unioniste de tineret de la Chișinău. Acesta a organizat și a participat alături de alți unioniști la multe evenimente unioniste, printre care merită amintite marșurile anuale din luna martie, dedicate unirii Basarabiei cu România, reușind să aducă pe 25 martie 2018 la Chișinău câteva zeci de mii de simpatizanți ai unirii. Anatol Ursu a încercat să candideze la funcția de deputat și în februarie 2019, însă nu a fost admis de către Comisia Electorală Centrală care se supunea în acel moment ordinelor oligarhului Vladimir Plahotniuc.
De altfel, unioniști la aceste alegeri parlamentare noi sunt mai mulți candidați. Cea mai veche prezență este a lui Vitalie Pavlicenco, președinte al Partidului Național Liberal din Moldova. Alți doi unioniști sunt Dorin Dușceac și Vasile Calmațui. Dorin Dușcean este fost vice-ministru al Mediului la Chișinău și candidează din partea Partidului Unității Naționale, formațiune politică susținută de Traian Băsescu, care este și președinte de onoare al partidului. Vasile Calmațui, membru activ al Partidului Liberal, acum candidează independent. De altfel, ambii candidați sunt de mai mulți ani de zile stabiliți în Franța.
Alegerile parlamentare noi nu vor modifica în mare parte structura guvernării de la Chișinău, însă după plecarea Maiei Sandu la Guvern, a lui Andrei Năstase la ministerul de Interne (care totodată acum este candidat la funcția de primar al Chișinăului), dar și a oligarnului Vladimir Plahotniuc, noii deputați ar trebui să completeze locurile rămase libere.