Lavanda, o afacere parfumată

De la o simplă idee, mulți antreprenori locali ajung să renunțe la joburile lor pentru a pune și mai multă pasiune în ceea ce fac. Laura Ignătoaie este din Iași și lucrează de mai mult timp în telecomunicații, însă de câțiva ani a pus bazele unei mici afaceri cu lavandă împreună cu familia sa.

0
391

Laura Ignătoaie a luat-o de la zero și a învățat tot ceea ce trebuia despre lavandă cum se cultivă, cum se procesează și cum se obține produsul finit. Practic, tot. Și iată că de la o investiție de aproximativ 500 de euro, Laura a văzut cum visul ei de a-și crea propria afacere a prins contur. Ieșeanca vinde acum lavanda simplă sau cosmetice care au în componență lavandă.

Totul a pornit îna anul 2015, când Laura a decis să cultive pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați lavandă. Pentru că producția era una destul de mică pentru a putea vinde lavandă sau ulei esențial în cantități mai mari, ieșeanca a decis să găsească o altă metodă prin care să o valorifice. Prin cosmetică.

“Întreaga investiție am făcut-o eu și cu soțul. La început am plantat lavanda. Abia după doi ani am obținut primul ulei esențial din lavandă. La început am vândut buchete de lavandă, ulei esențial și apă de lavandă din plantație. Ca să fie profitabilă, cantități mai mari, en-gros și atunci am tot căutat și am găsit o variantă prin care să facem produse cosmetice din ulei de lavandă. Cel mai greu a fost cu munca la plantație pentru că nu găsim foarte multe persoane care să lucreze. Lucrările se fac în mare parte manual, nu chimic. Inițial o tăiam cu secera după care am mai avansat puțin”, ne-a spus Laura.

 

Vinde produse cosmetic manuale

De la câteva produse, acum, tânăra antreprenoare vinde o gamă mai largă de produse cosmetice naturale.

“La început făceam sare de baie, ulei, lumânări care sunt potrivite pentru aroma terapie. Toate conțin ulei esențial de lavandă din care am mai făcut creme de zi, de noapte, cremă hidratantă pentru mâini. Pentru creme folosim apă de lavandă pentru că are mai multe proprietăți benefice pentru piele. De creme m-am apucat după ce am urmat un curs de cosmetică susținut de o farmacistă cu foarte multă experiență. Au fost mai multe rețete. Ne-au învățat cum se face orice de la cremă la rimel, pastă de dinți și multe alte produse. Apoi am început avizarea laboratorului. Cam de un an de zile a început tot procedeul”, explică Laura.

De la recoltare până la a ajunge la creme și uleiuri, lavanda trebuie să treacă prin mai multe procese.

“Noi nu avem distileria noastră pentru că investiția este prea mare. Domnul la care noi distilăm are utilaje de 30.000 de euro dar în schimb el are foarte multă lavandă. Vreo 70 hectare așa că după ce recoltăm noi floarea de lavandă mergem la distilerie și obținem produsele. Noi avem un laborator în Iași unde, practic, facem cosmeticele. O parte le vindem așa cum sunt ele ulei esențial de lavandă și apă de lavandă sau le integrăm în produse. Realizăm creme, bile de baie, săpunuri”, a mai spus ieșeanca.

Lavanda este folosită în tratarea mai multor afecțiuni ale pielii și în aroma terapie, motiv pentru care produsele pe bază de această plantă se regăsesc pe etajerele ieșenilor.

“Lavanda are foarte multe beneficii. Este anti stres, este bună mai ales pentru relaxarea mușchilor, antiseptice, grăbește vindecarea rănilor. Are un spectru larg. Înainte, oamenii aveau impresia că lavanda este folosită doar pentru săculeți împotriva moliilor după care au văzut că are mai multe întrebuințări”, a spus Laura.

Deocamdată afacerea ieșencei este micuță dar speră ca în viitor să o extindă pentru că există cerere pe piață pentru cosmetice naturale.

“Deocamdată nu ne putem susține din lucrul acesta dar este un trend ascendent. Toată lumea are acum grijă de ceea ce mănâncă, ce pune pe piele pentru că se absoarbe imediat în fluxul sanguin și ieșenii au început să aprecieze că produsele nu conțin parabeni, conservanți foarte agresivi. La creme noi avem un termen de valabilitate de trei luni de zile de la producere nu de la deschidere pentru că folosim o concentrație foarte mică de conservanți doar cât e limita de cosmetice bio. În afara de a extinde plantația, vrem să facem și mai multe produse. Acum, mergând la mai multe târguri avem posibilitatea de a interacționa cu clienții și ei mai cer și anumite produse. În afară de ceea ce avem noi, ei au nevoie și de alternative naturale, precum lapte de corp, ceva ce ei folosesc destul de des dar vor o variantă natural”, a conchis Laura.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments