159 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Sub genericul Alma Mater Iassiensis, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a deschis joi seria manifestărilor dedicate aniversării a 159 de ani de la înfiinţare. La ceremonia care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” au participat prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, primarul Mihai Chirica, reprezentanți ai celorlalte universităţi ieşene, invitaţi de onoare, profesori şi un mare număr de studenţi.

0
39

„Este un moment care ne invită să ţinem discursuri înălţătoare, pline de entuziasm, şi care să puncteze acest moment aniversar. Dar nu pot să o fac în acest ton decât cu gândul la ceea ce a reprezentat învăţământul românesc şi, din păcate, mai puţin atunci când facem trimitere la prezent. România educată, cea care pleacă, în cele din urmă, din strategia pe care şi-a formulat-o Academia Română, nu mai este doar o strategie de ţară sau un program politic, ci a devenit o urgenţă pentru întreg poporul român”, a declarat primarul Mihai Chirica

Edilul şi-a motivat îngrijorarea enumerând o serie de deficienţe ale sistemului educaţional românesc reflectate în datele statistice ale organizaţiilor internaţionale. De asemenea, primarul a făcut referire la problema exodului reprezentanţilor elitelor intelectuale, considerând acest fenomen drept unul de natură a subţia stabilitatea României.

„Trag acest semnal de alarmă în baza statisticilor pe care diverse organizaţii internaţionale ni le-au oferit cu privire la locul ocupat de România în diverse clasamente care vizează educaţia. Din păcate, suntem ţara cu cel mai mic procent de promovabilitate la Bacalaureat, cu cel mai mare număr de analfabeţi funcţionali şi analfabeţi, cu cel mai mic procent de absolvire de studii superioare. Din păcate, suntem o ţară care exportăm elite, iar această situaţie ne-a depreciat şi mai mult viitorul. Exportul de elite reprezintă principalul pericol în care se află România de astăzi. Elitele intelectuale au fost dintotdeauna baza, suportul care ne-a dat stabilitate, dar marea masă a acestor elite s-a subţiat foarte mult. Nu mai putem discuta astăzi despre elite politice, văzând ce se întâmplă în jurul nostru, nici chiar despre elite economice. Parte din aceste elite s-a scufundat sub marasmul politic al României de astăzi, iar mare parte au părăsit ţara din motive materiale sau morale. O mică parte a rămas în România, ca o sămănţă vie care ar putea fundamenta un viitor al poporului român”, a arătat primarul Mihai Chirica.

În încheiere, acesta a pus accent pe rolul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” și al mediului universitar ieşean în regenerarea morală a poporului român.

„Universitatea este singurul loc în care putem reclădi viitorul acestei ţări. România educată nu trebuie să rămână doar un program politic, ci o urgenţă care vizează stabilitatea acestei naţiuni. Nu mă pot aştepta să mai găsim un ministru al Educaţiei după modelul lui Spiru Haret, dar cred ca universitatea ieşeană poate reprezenta un model care să împingă în fruntea ţării oameni care să-şi dedice viaţa şi ştiinţa lor pentru ca acest popor să renască. Faceţi tot ce vă este cu putinţă să repuneţi România acolo unde este rolul ei în educaţia europeană!”, a îndemnat primarul Mihai Chirica.

În cadrul Zilelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” sunt programate mai multe evenimente academice, dintre care se remarcă Seminarul universităților membre ale Grupului Coimbra și Rețelei Utrecht, celebrarea a 25 de ani de parteneriat între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din Konstanz, Ziua Cercetătorului, numeroase workshopuri, conferinţe şi expoziţii.

Detalii aici: http://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2019/

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments