Deoarece gripa reprezintă o afecțiune sezonieră, pentru prevenirea sa se impune administrarea anuală a unui vaccin antigripal, specific tulpinilor existente la momentul respectiv. Ce simptome, complicații și profilaxie presupune gripa, precum și ce tipuri de vaccin antigripal există, în ce mod se administrează și ce rol are acesta aflați aici chiar de la specialist.
Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Ionica Ciortan, doctor în științe medicale, medic primar medicină generală și pediatrie în cadrul Centrului Medical Iowemed:
Informații despre virusul gripal
Gripa sezonieră este o boală virală infecto-contagioasă, produsă de virusul gripal A sau B cel mai frecvent. Transmiterea virusului se realizează prin intermediul picăturilor respiratorii care se formează în cursul strănutului şi tusei. Cei mai mulţi adulţi transmit infecţia începând cu o zi înainte de începerea simptomelor şi până la 5 zile de boală, copiii fiind contagioşi o perioadă care depăşeşte 7 zile. Fiind posibilă si transmiterea indirectă prin obiecte contaminate.
În zonele temperate din emisfera nordică epidemiile anuale sezoniere de gripă apar în lunile de iarnă, în timp ce în emisfera sudică din aprilie până în septembrie. În regiunile tropicale şi subtropicale gripa poate apărea în orice perioadă a anului. Infecţia cu virusul gripal interesează toate grupele de vârstă. Ratele infecţiei sunt cele mai mari la persoane peste 65 ani şi la cei cu boli asociate, care constituie totodată şi condiţii ce favorizează complicaţiile gripei. Rata spitalizării pentru gripă a copiilor sub 2 ani este la fel de ridicată ca a adulţilor peste 65 ani.
În studii recente gripa la călători este frecventă, putând fi clasată împreună cu hepatita A între cele mai frecvente boli prevenibile prin vaccin. Epidemiile sezoniere de gripă apar cel mai frecvent în lunile de iarnă. Toate grupele de vârstă pot fi afectate, dar rata infecţiei este maximă la copii şi tineri, în timp ce gravitatea cea mai mare şi letalitatea aferentă se întâlneşte la vârstnici.