Monumentele de arhitectura ale Iașului așteaptă să renască

În ultimul an ne gâdilă orgoliul de ieșeni titlul primit de municipiul Iași ca fiind ”Capitală istorică a României”. Liderii locali și județeni pronunță cu o deosebită mândrie acest titlu, ba mai mult îl folosesc ca argument atunci când sunt nevoiți să convingă Bucureștiul că Iașul are nevoie de mai multă susținere și de mai mulți bani pentru a transforma capitala Moldovei într-un oraș emergent, capabil să concureze cu alte urbe europene. Totuși, dacă analizăm atent situația monumentelor istorice din Iași, atunci bucuria noastră se transformă ușor într-o stare de nemulțumire legată de felul în care ne-am administrat moștenirea istorică arhitecturală.

0
1397

Dacă e să analizăm lista monumentelor istorice întocmită în 2015 de către Ministerul Culturii, în municipiul Iași au fost identificate peste 450 de monumunete istorice ce datează din diferite perioade. Întreaga zonă centrală a Iașului, de la Podul Roș trasând o linie pe malul Bahluiului până pe strada Păcurari, iar altă linie pe strada Sfântul Lazăr apoi spre strada Elena Doamna și mai departe până în Copou, întregul perimetru face parte din ceea ce înseamnă monumentul istoric ”Centrul istoric și Curtea Domnească”, datând din epoca medievală. Acest perimetru este plin de monumente arhitecturale, însă multe din acestea stau în paragină.

”Ulița Golia” și strada Lăpușneanu au pierdut din aerul boem de altă dată

Numai dacă ne uităm la strada Lăpușneanu, care la începutul secolul XX era plină de cofetării, anticariate sau magazine elegante, a ajuns acum o umbră a ceea ce a fost cândva, cu doar patru monumente de arhitectura păstrate: casa Drossu, Palatul Domnitorului Al. Ioan Cuza, Casa Hălăceanu și Palatul Telefoanelor. Ochiul vizitatorilor nu mai poate fi bucurat nici de strada Cuza Vodă, în trecut ”Ulița Golia”. Aceasta începe cu Palatul Braunstein, o bijuterie a Iașului interbelic și se termină cu mănăstirea Golia. Dar între aceste două monumente sunt încă 30 de monumente de arhitectură. Multe din ele au fost construite după 1830 de către evrei și au adăpostit diverse prăvălii. Multe dintre aceste bijuterii ale arhitecturii sunt însă în prezent locuințe sociale ale unor persoane vulnerabile, iar la parter găzduiesc magazine cu un aspect nu tocmai demn de o uliță cu amprenta stilului art nouveau. Și acestea sunt doar două dintre străzile care au pierdut aerul boem al Iașului.

În ultimii ani, disputa dintre Casa Pătrată, unde conduce Maricel Popa și Palatul Roznovanu, unde Mihai Chirica este primar, a dus la scrierea mai multor proiecte de consolidare și reabilitare a unor clădiri monument istoric din municipiul Iași, echipele de funcționari fiind aproape că într-un maraton de accesare a fondurilor europene pentru reabilitarea monumentelor arhitecturale ieșene.

Proiectele pe bani europeni ale Consiliului Județean

Casa Dosoftei s-a aflat printre primele obiective care au intrat în renovare ca urmare a dorinței de a arăta cine iubește mai mult Iașul. Aici lucrările au durat un an de zile, însă cei care vizitează Iașul nu pot vedea piesele din muzeul primei tipărituri românești pentru că mai sunt necesare câteva luni ca pereții consolidați să se usuce. Totuși, seara, Casa Dosoftei poate fi admirată de ieșeni, căci renovarea a inclus și iluminarea artistică a monumentului istoric.

Un alt monument istoric care se află în renovare este sediul fostei Chesturi din Iași de pe strada Vasile Alecsandri, care va găzdui după renovare Casa Muzeelor cu peste 80 de săli pentru expoziții. Aici va fi deschisă o zonă dedicată Pogromului de la Iași, un muzeul al Junimii, spații dedicate prieteniei dintre Creangă-Eminescu-Micle, camere dedicate pentru revista Convoriri Literare și Viața Românească, dar și o zonă dedicată literaturii din Basarabia. Până acum, Consiliul Județean a alocat 16 milioane de lei pentru acest obiectiv, iar o mare parte din bani urmează a fi decontați din fonduri europene. De altfel, Maricel Popa promitea că lucrările ar urma să fie finalizate la Casa Muzeelor în 2019.

Casa ”Vasile Pogor” a intrat în reabilitare tot cu ajutorul fondurilor europene în noiembrie 2018. Reabilitarea urmează să mai dureze încă un an de zile, iar lucrările au o valoare de 6,5 milioane de lei. Cunoscută ca fiind ”casa cu ferestre luminate”, clădirea a aparținut fostului primar Vasile Pogor și este prima clădire privată din Iași iluminată electric. Tot aici a funționat sediul Societății Literare ”Junimea”.

Săptămâna viitoare va intra în reabilitare și consolidare și Casa Memorială ”Nicolae Gane”. Aici Consiliul Județean Iași a reușit să atragă peste cinci milioane de lei din fonduri europene pentru a restaura monumentul istoric. De altfel, casa în care a locuit și a decedat fostul primar al Iașului Nicolae Gane, în ultimii 13 ani a fost aproape că uitată de autorități.

Municipalitatea ieșeană are cinci proiecte de reabilitare a monumentelor de arhitectură

În maratonul de atragere a fondurilor europene pentru reabilitarea monumentelor istorice din Iași, municipalitatea ieșeană înscrie cinci proiecte de reabilitare începute în ultimii ani. Școala primară Mihail Kogâlniceanu s-a bucurat de atenția autorităților, iar la începutul acestui an școlar clădirea de patrimoniu a fost gata pentru a primi elevii. Monumentul datează din 1895 și aparține stilului recunoscut ca fiind ”școala tip Spiru Haret”, iar reabilitarea a costat aproape cinci milioane de lei.

La alte patru obiective de patrimoniu sunt desfășurate acum lucrări de reabilitare și consolidare. În mai 2018 au demarat lucrările la Mănăstirea Frumoasa, care datează de la 1587. Aici autoritățile au semnat un contract de reabilitare și consolidare în valoare de 21 de milioane de lei, urmând a fi reabilitați peste 14.000 de metri pătrați. Termenul de finalizare a lucrărilor este august 2021.

Anul acesta au demarat lucrările de reabilitare la trei monumente de patrimoniu: Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală a Moldovei și Baia turcească. Cele mai avansate lucrări sunt la Palatul Braunstein, unde s-a reușit consolidarea clădirii și așteaptă să fie adusă la Iași noua cupolă din sticlă, dar și acoperișul nou. Toate aceste obiective vor fi reabilitate cu bani europeni și vor intra în circuitul cultural al Iașului după renovare, cel mai probabil în 2021-2022. Primăria mai face eforturi pentru a atrage finanțare pentru renovarea Casei Generalului Berthleau sau Casa Calimah Ghika. Totuși, lista monumentelor din patrimoniului arhitectural ieșean ce ar avea nevoie de renovare și reabilitare este mult mai lungă și nu știm dacă lupta dintre Casa Pătrată și Palatul Roznovanu este o soluție pe termen lung pentru a reda Iașului sclipirea de altă dată.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments